5 +1 asiaa, joista tietää, että kesä on ohi

Meillä juhlittiin viikko sitten pienimuotoisia kesän päättäjäisiä muutaman ystäväperheen kesken. Vaikka vieraiden kutsuminen aiheuttaa aina hiukan stressiä (ehdinkö siivota, mitä ihmettä kokkaisin ja pääseekö kukaan tulemaan), iloitsin tällä kertaa myös siitä, että ehdin hiukan keskittyä myös koristeluihin. Levitin kauniit värikkäät etno-pöytäliinani pihapöydille (ne matkoilta tuodut, jotka eivät oikein sovi sisustukseen mutta joista en kuitenkaan raaski luopuakaan) ja keräsin tienvarrelta ja puutarhasta kesän viimeisiä kukkijoita maljakoihin. Säätkin suosivat, ja pilvisyydestä huolimatta yksikään sadepisara ei vaivannut juhlijoita.

 

Mutta niin ihanaa kuin ulkona juhliminen olikin, viikonloppuna kävi selväksi, että kesä alkaa todellakin olla jo ohi. Vaikka sääennusteet näyttävät varsin miellyttäviä parikymmenen asteen lämpötiloja lähipäiville, ilmassa käy viileä tuulahdus. Ja kohta sen näkee jo kalenteristakin, kun kuukausi vaihtuu.

Syksyn tulemisen tietää kuitenkin muutenkin kuin kalenterista ja säistä. Esimerkiksi näistä merkeistä.

1) Niin lapset kuin aikuiset huomaavat innostuvansa syystakeista ja villapaidoista

Esikoinen on meillä kova pitämään huolta, ettei varmasti ole aurinkoisella säällä liian kuumasti pukeutunut ja aloittaa keväällä jo aikaisin tinkaamisen, miten vähissä vaatteissa ulos saa mennä. Nyt hän kuitenkin iloitsi eräänä aamuna vilpittömästi siitä, että sai vihdoinkin pukea ylleen ulkohousut ja takin. Kyllä huomaa, että takana on kuuma kesä, nimittäin itsekin alan jo innokkaasti kaivaa kaapista jotain muuta päällepantavaa kuin hellemekkoja. Farkkujen vetäminen jalkaa tuntuu pitkästä aikaa suorastaan nautinnolliselta. Mikä iloinen jälleennäkeminen!

2) Puutarhainnostus on muuttunut säilöntävimmaksi

Minulla on joskus taipumusta stressata sadonkorjuusta, koska kaikkien pihamme marjojen poimiminen uhkaa joskus muuttua kaikessa vaivalloisuudessaan työksi. Nyt olen kuitenkin poiminut tyrnejä ihan hyvällä mielellä sen mitä olen ehtinyt ja käynyt jopa useamman kerran sienessä. En pelkästään velvollisuudesta vaan innostuksesta. Sen sijaan kukkapenkin huolto ei enää juuri innosta, vaan puutarha saa tekeytyä syksyä varten omassa rauhassaan. Pakastaminen, hilloaminen, kuivaaminen ja mehustaminen – onko syksyssä mitään parempaa?

3) Inhokkivärini oranssi näyttää vihdoin hyvältä

En ole koskaan tykännyt oranssista (enkä pahemmin keltaisestakaan), mutta joka ikinen vuosi kurpitsat, tyrnimarjat, kultapallot ja auringonkukat tekevät kuitenkin poikkeuksen. Suunnittelen jopa istuttavani puutarhaan lisää oransseja kukkia, jotta puutarha kylpisi syyshehkussaan vielä komeammin. Lehtien kellastumista odotellessa!

4) Joskus huomaa jo oikein fiilistelevänsä ajatuksilla lumesta ja pakkasesta

Olen ehdottomasti kesän ihminen, mutta en pelkästään lämmön vaan ennen kaikkea vihreyden ja valon takia. Talvessa ahdistaa pimeys, ei niinkään kylmyys. Joten tervetuloa syksy ja talvi, mutta saanko esittää toiveen, että olisit paitsi luminen, myös tuntuvasti pakkasen puolella. Plussan ja miinuksen välillä sahaavat lämpötilat voinemme jättää tällä kertaa väliin, eikö vaan?

5) Neulontavimma nostaa taas päätään

Joskus aiemmin elämässä neuloin melko säännöllisesti, mutta nyt harrastus on taantunut piikiksi kerran vuodessa. Joka syksy saan hepulit kauniista langoista ja ihanista neuleohjeista, mutta sitten en muka löydäkään tekemiselle aikaa. Saattaapa olla, että komerostani löytyy ensi keväänäkin keskenjäänyt neuletyö. Vai olisiko perhe-elämän balanssi jo vihdoin siinä vaiheessa, että pikkulapsiajan kaaoksen jälkeen saisin pitkään haaveilemani islantilaistyylisen kirjoneulevillapaidan valmiiksi?

+ Paluu arkeen lopettaa päättömän hötkyilyn

Kesä oli kaikessa ihanuudessaan vähän liian vauhdikas, kun sinkoilimme kesälomareissujen, kotihommien ja kaikenlaisten sosiaalisten suunnitelmien välimaastossa. Nyt onkin kahta ihanampaa aloittaa taas rutiinit (ei enää ruuaksi pelkkää lennosta napattua karjalanpiirakkaa) ja huomata, että joskus on jopa aikaa pestä pyykkejä ja käydä lenkillä. Iltojen pimeys varmistaa sen, että pihalta tullaan sisälle rauhoittumaan ajoissa ennen nukkumaan menoa.

Lue lisää

2 comments

    1. Minulla tuo innostus oranssiin/keltaiseen rajoittuu yleensä vain luontoon, mutta eräänä syksynä kyllä muistan neuloneeni keltaiset säärystimet 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share