5+ 1 vinkkiä talviseen metsäretkeen lasten kanssa

Asumme aivan metsän vieressä, joten lapsillemme metsä on yhtä tuttua maastoa kuin hiekkalaatikko tai päivähoitopaikan leikkipuisto. Lapset ovat kuitenkin vielä niin pieniä, etteivät he seikkaile metsässä yksinään, eivätkä välttämättä jaksa kävellä metsässä vain kävelemisen vuoksi. Niinpä meillä on tapana tehdä usein oikein varta vasten metsäretkiä, koska olen vakuuttunut, että niin isolle kuin pienelle metsässä tarpominen tekee hyvää. Paitsi että kunto kasvaa ja tasapaino kehittyy, sielukin saa ravintoa ja kiireinen tai kiukutteleva mieli hiljentyy. Metsässä voi myös oppia uutta, esimerkiksi tutkia muurahaiskekoja, kuunnella puiden huminaa ja ihmetellä eläinten jälkiä.

Talviaikaan metsäretkeily on toki vähän haastavampaa kuin kesällä tai syksyllä. Niinpä kokosin yhteen muutamia vinkkejä, joiden avulla meidän perheemme metsäretket ovat onnistuneet myös talviaikaan.

  1. Pakkaa aina mukaan eväät

Eväiden syöminen on talvella hiukan hankalampaa kuin kesällä kylmän ilman ja paksujen hanskojen takia. Eväät ovat kuitenkin onnistuneen metsäretken tärkein edellytys. Vastahakoisemmankin lapsen saa houkuteltua mukaan metsään, kun pakkaa mukaan vaikka pipareita tai rusinoita. Perheemme innostus metsäretkeilyyn taitaa olla muidenkin tiedossa, nimittäin lapset saivat jouluna lahjaksi hienot eväsrasiat, joita päästiin heti kokeilemaan talvisessa metsässä. Hanskaongelmaan muuten auttaa se, että pakkaa lapsille mukaan ohuet sormikkaat, joita he voivat pitää käsissään syömisen ajan.

  1. Ole realisti

Vaikka itseni tekisi mieli tarpoa kymmenen kilometriä poluttomassa maastossa, on todennäköistä, että lapset alkavat mankua eväitä jo heti pihasta poistuttaessa. Mitä pienempiä lapset ovat, sitä todennäköisemmin retkeily tarkoittaakin hädin tuskin pihan ulkopuolelle pääsemistä. Mutta mitä väliä, metsää se on lähimetsäkin. Sitä paitsi usein lapset innostuvat kävelemään pidemmälle heti kun tärkein asia eli eväät on saatu pois päiväjärjestyksestä.

  1. Tee nuotio

Nuotio on kaksipiippuinen juttu. Se tekee retkestä heti paljon jännittävämmän, mutta toisaalta sen jälkeen vaatteet haisevat savulta ja jos mukana on pieniä lapsia, on aikamoinen stressi vahtia, ettei kukaan kellahda nuotioon. Nuotiota ei edes saa toisen maille tehdä, joten meidän perheemme on ottanut tavaksi tehdä aina talvisin pikkuretkiä omalle kotipihallemme, jonka perällä paistamme lettuja nuotiolla. Ihanan tunnelmallista!

  1. Leiki lumella

Lumi hankaloittaa kulkemista metsässä, mutta toisaalta se tuo myös mahdollisuuksia seikkailuun. Lapsista on hauskaa pudotella lunta puiden oksilta esimerkiksi kepeillä huitomalla, ja onhan lumessa hauska myös möyriä ja kahlata. Pulkka on tietysti talvisessa metsässä aivan ehdoton kulkuväline, ja siinä voi kuljettaa myös tavaroita.

  1. Tarkkaile eläinten jälkiä

Vastasatanut lumi antaa huikean mahdollisuuden eläinten jälkien tarkkailuun. Pienten hiirulaisten reitit valkoisella lumella tai hirven valtavienn sorkanjälkien ihastelu tuntuu jännittävältä niin aikuisesta kuin lapsestakin. Ja silloin vasta jännittääkin, jos jostain löytyy suden tassua muistuttava jälki. Hui! Omassa lähimetsässämme ei kuitenkaan ole koskaan tullut susia vastaan, ja tassunjäljetkin ovat selittyneet lähipiirin koirilla.

Bonusvinkki: Älä odota liikoja

Vaikka metsässä kiukkuisinkin uhmaikäinen tulee usein paremmalle tuulelle, aina metsän taika ei pure. Ei ole yhtään hauskaa järjestää lapsille huikeaa seikkailua, jos palkinnoksi saa vain kitinää ja marinaa. Mutta aika usein nämä huonommatkin reissut tuntuvat lasten mielestä jälkikäteen mahtavilta, ja niistä kerrotaan into piukassa kuulijoille. Ei siis kannata stressata, vaikka kaikki ei menisikään kuin lifestyle-valokuvissa.

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share