5 syytä suosia perinteisiä maatiaislajikkeita puutarhassa ja kasvimaalla

juhannusruusu

Meillä on viikon verran sairastettu ärhäkkää flunssaa, joten blogissakin on postausten välinen tauko päässyt vähän liian pitkäksi. Sohvalla makoilun ja niistämisen lomassa olen kuitenkin käynyt mielessäni läpi kevään puutarhasuunnitelmia ja kevään siemenhankintoja.

Useimmiten olen ostanut kasvimaan siemenet ihan vaan marketista tai puutarhamyymälästä, ja koristepuutarhan puolellekin siemenet ja taimet ovat tulleet mistä milloinkin. Pikkuhiljaa olen alkanut kuitenkin tajuta, että siementen ja taimien alkuperälläkin on merkitystä. Ja vanhassa talossa kun ollaan, aion nyt kirjoittaa pihan kasvivalinnoista perinnenäkökulmasta eli siitä, miksi kannattaa valita kasveista maatiaislajikkeita niin koristepuutarhaan kuin kasvimaallekin. Perinneperennoista puhutaankin nykyään jo aika paljon, mutta myös hyötykasveista kannattaa usein suosia jalostamattomia perinnelajikkeita.

kevätvuohenjuuri

1) Maatiaislajikkeet ovat kestäviä ja helppohoitoisia

Varsinkin perennoissa on aika paljon väliä sillä, onko kasvi sopeutunut täkäläiseen ilmanalaan ja kestääkö se mahdollisesti talven kovia pakkasia. Ei tule tehtyä turhaa istutus- tai kylvötyötä, kun kerran paikoilleen juurtunut perenna löytyy samalta kasvupaikalta tulevinakin vuosina. Maatiaisperennathan ovat kuuluisia siitä, että ne jatkavat sitkeästi kasvuaan rikkaruohojen keskellä jopa autioiden talojen pihalla. Tämä tarkoittaa samalla mukavuudenhaluiselle puutarhurille ilouutisia: kunhan sopiva kasvupaikka on löytynyt, perinneperennat pitävät melkeinpä huolen itsestään.

2) Maatiaislajikkeita on usein helppo lisätä siemenestä

Moni omavaraisuuteen pyrkivä kasvimaan viljelijä haluaa kerätä syksyllä osan kasvien tuottamista siemenistä talteen, jotta seuraavan vuoden kylvöt voisi tehdä omilla siemenillä. Jalostamattomilla maatiaislajikkeilla tämä onnistuukin hyvin, koska joukossa ei ole F1- eli hybridilajikkeita, joiden siemenet eivät kelpaa lainkaan jatkokasvatukseen. F1-lajikkeet kun eivät kasvata emonsa näköisiä jälkeläisiä. Oman kokemukseni mukaan myös monia maatiaisperennoja on tosi helppo lisätä siemenestä. Rahaa säästyy, kun ei aina tarvitse kulkea taimikaupan kautta.

akileija

3) Maatiaislajikkeet kuljettavat mukanaan kulttuurihistoriaa

Ennen vanhaan kasveja vaihdeltiin paljon enemmän kuin nykyään, kun rahaa tai mahdollisuuksia hakea pihalle kaunistusta taimitarhan kautta ei ollut. Usein uutuudet tulivat paikkakunnalle pappiloiden tai kartanoiden kautta. Omalla pihallani on kasveja, jotka ovat peräisin sukulaisilta tai löytyneet tämän talon pihasta. Sen tarkemmin en niiden historiasta tiedä, mutta pidän ajatuksesta, että ne ovat osa sukuni tai talon vaiheita.

Monet perinneperennat ovat yhä tosi suosittuja ja ikään kuin itsestäänselvyyksiä suomalaisissa puutarhoissa. Niiden lisäksi aion itse kasvattaa myös vähän harvinaisempia perinnekasveja, jos ne sattuvat olemaan kauniita tai muuten kasvattamisen arvoisia. Yksi tällainen on ruusunätkelmä, jonka siemeniä tulinkin juuri tilanneeksi ensi kesää varten. Koen, että on tietynlainen kulttuuriteko kasvattaa perinteistä lajiketta, jota ei löydy ihan joka pihalta.

4) Maatiaislajikkeet ylläpitävät monimuotoisuutta

Kaupan vihannestiskillä on jo arkipäivää, että tomaatteja on tarjolla yhtä lajiketta, kurkkuja yhtä, perunaa sentään muutamaa. On surullista, että kaupoissa ei ole tarjolla suurempaa lajikkeiden kirjoa, mutta onneksi omalla kasvimaalla voi taistella yksipuolisuutta vastaan. Maatiaislajikkeet ovat yksi keino toteuttaa monimuotoisuutta.

ukkolaukka

5) Maatiaislajikkeet sopivat vanhan talon pihapiiriin

Jokainen on vapaa luomaan oman näköisensä puutarhan, mutta omasta mielestäni vanhan talon pihalle sopii vanhanaikaisia kasveja. Uudempiakin ihanuuksia voi aina kokeilla, mutta mummotyylisistä perennoista rakentuu puutarhan selkäranka. Perinnekasvit ovat myös helppo valinta silloin, jos omaa puutarhavisiota ei juuri ole: ne näyttävät olevan oikealla paikalla melkein missä vain.

Mistä niitä maatiaislajikkeita sitten saa? Ainakin niitä voi tilata Maatiaiselta, jonka tuore siemenluettelo löytyy yhdistyksen nettisivuilta. Toinen hyvä keino on vaihtaa taimia tai siemeniä kaverin kanssa, jonka puutarhasta löytyy vanhoja kasveja.

Lue lisää

2 comments

  1. Jäin miettimään näitä perinnekasveja. Perinnekukat ovat kyllä tuttuja mutta hyötykasvit? Mieleen tulee tällaiset kuin raparperi, parsa, humala, maa-artisokka, lipstikka. Näitä löytyy vanhojen talojen puutarhoista. Marjoista pientä vuoristokarviaista olen omassa puutarhassanikin vaalinut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share