5 vinkkiä kaamosväsymyksen karkottamiseen

Myönnettäköön: maalla asuminen on kesällä paljon hauskempaa kuin talven pimeimpään aikaan. Pimeys ja kura tunkevat luihin ja ytimiin, eikä maalla asumisen hyvistä puolista, kuten omasta pihasta tai luonnosta, ole talvella niin paljon iloa. Tilanne tietysti muuttuu heti kun (jos) maahan tulee pysyvä lumi, mutta sitä odotellessa kärvistelemme pimeyden kourissa. Työnteko tuntuu tahmealta, ikuinen väsymys saa huonolle tuulelle, käsi kurkottaa kohti karkkipurkkia vähän liian usein ja yleinen olo on kuin täillä tervassa.

kynttilät

Minulla oli ennen tapana ajatella, että säästä valittaminen on turhaa kitinää. Eihän säälle mitään voi, ja jos kerran Suomessa on niin kamalaa, aina voi harkita muuttoa jonnekin muualle. Maalla asuessa on kuitenkin konkretisoitunut, miten vahvasti elämä kietoutuu yhteyteen luonnon kanssa. Pimeä ja eloton vuodenaika vaatisi ihmiseltäkin aikaa asettua lepäämään ja antamaan tilaa väsymykselle ja joutenololle. Tehokkuutta tavoitteleva yhteiskuntamme ei kuitenkaan tee eroa kesän ja talven välillä vaatimuksissaan, vaan työssä on aherrettava samalla tavoin niin talvella kuin valoisampaankin vuodenaikaan. Niinpä ihmiselle luontainen tarve ottaa talvella vähän rennommin on tehty meillä vaikeaksi.

Mutta paljon voi tehdä itsekin sen eteen, että nenänpää pysyy pinnan yläpuolella taistelussa kaamosmasennusta vastaan. Vakavammin masentuminen ei tietenkään ole kenenkään oma syy, mutta sellaista arkipäiväisempää talviajan alakuloa ja saamattomuutta pystyy kyllä karkottamaan itsekin. Tässä omat hyväksi havaitut keinoni.

kynttilät

5 vinkkiä kaamosväsymyksen karkottamiseen

1) Ulkoile ja liiku

Yritän käydä lenkillä joka päivä, jos vain mahdollista. Vaikka sataisi eikä tekisi mieli lähteä minnekään, ulkoilma tekee aina hyvää. Olen päättänyt olla välittämättä kuraisista ulkohousuista ja vaelluskengistä, pesen ne sitten kevään koittaessa.

Tsekkaa myös tämä: Kävellessä tuulettuu myös pääkoppa

2) Valoa pimeyteen

Sytytän joka päivä heti aamulla kirkasvalolampun työpöydälle. Lisäksi kotiin on ripustettu jouluvaloja, ja silloin tällöin poltetaan kynttilöitä. Lapsetkin pyytävät usein, että laitetaanko led-tuikut palamaan. Joskus erityisen synkkänä ja ankeana aamuna sytytetään kynttilät kolmihaaraiseen kynttilänjalkaan, mikä saa heti aamun tuntumaan tunnelmallisemmalta.

3) Sosiaalista elämää

Ei ole mikään ihme, että suomalaiset ovat niin innokkaita pikkujoulun juhlijoita. Ovathan pikkujoulut hyvä syy keksiä kaikenlaista hauskuutta vuoden pimeimpään aikaan. Omassa yhden hengen firmassani ei pikkujouluja ole tarjolla, mutta aina voi soittaa kaverille ja lähteä vaikka glögille.

4) Haaveilua ja suunnittelua

Aika monen reissuhaaveen siemen lähtee itämään vuoden pimeimpänä aikana. Itsellänikin on haaveena vielä joskus viettää talvea/talvia pois Suomesta. Ja vaikka talvi-iltaisin aikaansaamisen taso ainakin meikäläisellä on ameeban luokkaa esimerkiksi tuunaus- ja remppaprojektien suhteen, pimeitä talvi-iltoja voi käyttää myös Pinterest-tauluja täydennellen ja tulevan kevään ja kesän hankkeita suunnitellen.

5) Nuku enemmän

Aika yllättävää, että suurempi määrä unta voisi helpottaa väsymystä, eikö? Vaikka asia on itsestään selvä, on silti tosi vaikea mennä ajoissa nukkumaan, vaikka väsyttäisikin. Sen suhteen saa kuitenkin olla kiitollinen, että meillä eivät enää lapset yöaikaan juuri valvota. Muutama talvi tässä onkin tullut talsittua koomassa pelkästään siksi, että perheessä on ollut vauvoja, mutta nyt saa (luojan kiitos) syyttää nukkumattomuudesta vain itseään.

Yksi hyvä lisäkonsti tuntuu muuten olevan myös kiitollisuus. Vaikka meillä on täällä Suomessa ajoittain vähän surkea ilmasto, hiljattain juhlittu itsenäisyyspäivä sai muistamaan, että moni asia on myös todella hyvin. Pitääpä yrittää nähdä tämän pimeän vuodenajan hyvätkin puolet ja ennen kaikkea muistaa, että asiat ovat hyvin, jos pimeys on murheista suurin.

Ps. Ei maalaistalvikaan nyt ihan aina pimeä ole.

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share