Autoilu on maalla pakollista

Leikkiautoja lumessa.

Yksi maalla asumisen kurjimmista puolista on se, että täällä on käytännössä pakko omistaa auto. Meillä on vieläpä tarpeen olla kaksi autoa, koska muuten miehen vuorotyö, lasten hoitoon vienti ja omat keikkamatkani olisivat mahdottomia sovittaa yhteen.

leikkiauto lumessa

Meiltä on kaupunkiin matkaa 12 kilometriä. Matka ei olisi ylivoimaisen pitkä kuljettavaksi polkupyörälläkään, ja jossain vaiheessa jo tosissani suunnittelin ostavani polkupyörän perään kärryn, jolla lapsia kuljetettaisiin hoitoon. Mutta kyse ei ole vain kilometreistä, vaan myös siitä, että reitin viimeiset kilometrit täällä meidän päässämme ovat pientä hiekkatietä, jonka kunto vaihtelee vuodenaikojen mukaan.

Leikkiautoja lumessa.

Talvella tie on lämpötilan vaihdellessa plussan ja miinuksen välillä vaarallisen liukas, eikä tällaisia pieniä yksityisteitä hiekoiteta. Lumisateella tuuli puhaltaa joskus lumet kinoksiksi tielle niin, ettei autolla pääse läpi. Syksyllä ja keväällä tie pehmenee sulavesien ja sateiden vaikutuksesta usein niin lössöksi, ettei pyöräily olisi järkevä vaihtoehto, varsinkaan kärry perässä. Autollakin kulkeminen on huonoilla keleillä tällä tiellä hiukan haasteellista. Pyöräilykausi olisi siis pelkästään kesän mittainen.

leikkiauto lumessa

Tässä kohtaa voisi ihmetellä, miksi ihmeessä olemme muuttaneet tällaiseen paikkaan. Tien kunto olikin suurin huolenaiheemme, kun harkitsimme tänne muuttamista. Olisiko meistä hyväksymään se tosiseikka, että joskus lumituiskulla kotoa ei pääsisi millään pois, ennen kuin tie on aurattu? Paikan muut puolet veivät kuitenkin harkinnassa voiton, ja oikeastaan syrjäinen sijainti tuntuu siinä mielessä jopa tärkeältä, että täällä tuntee luonnon voimat. On ihan hyödyllistä joskus hyväksyä, että luonto on mahtavampi kuin ihmisen kiireet.

leikkiautoja lumessa

Pakkoautoilu silti joskus harmittaa. Haaveilen tulevaisuudesta, jolloin ihan tavallisetkin autot olisivat niin ekologisia, ettei niiden käytöstä tarvitsisi kantaa huolta. Harmittelen sitäkin, että julkisen liikenteen vaihtoehdot ovat täällä syrjäkylillä aika minimissä, joten autoilulle ei ole realistisia vaihtoehtoja. Yhden helpotuksen liikkumiseen tuo se, että teen töitä pääosin kotoa käsin, mikä jonkin verran vähentää ajamisen tarvetta.

leikkiautoja lumessa

Mies kyllä osti viime syksynä uuden pyörän, aikoo kuulemma alkaa kesäisin polkea työmatkat. Itseäni vähän surettaa ja huvittaa slogantarra, jonka joskus nuorena idealistina liimasin polkupyörääni: ”Yksi auto vähemmän.” Lasten kanssa käymme toki edelleen pyörälenkeillä, mutta vain huvikseen, joten minun pyöräilyni ei sitten vähentänytkään maan autokantaa.

leikkiautoja lumessa

Silti veikkaan, että jos asuisin kaupungissa, yrittäisin edelleen pitää autottomuudesta kiinni ja olisin jo ajat sitten hankkinut sen pyöräkärryn. Autoilussa on niin paljon hankalia puolia, kuten jatkuvat huollot, vakuutusmaksut ja bensan hinta, että ihan mielelläni eläisin ilman niitä. Sitä paitsi, maalla asuminen ylipäänsä saattaa olla jopa kaupungissa asumista ekologisempaa, koska yleinen kuluttaminen on maalla vähäisempää. Asioissa on monta puolta, ja autoilu on niistä vain yksi.

Lue lisää

10 comments

 1. Tuo on niin totta. Itsellä jatkuvasti huono omatunto! Nyt ajan taas yhtäkkiä vielä enemmän kuin ennen ( onneksi ihana pieni vähän bensaa kuluttava city-auto juuri hankittu) mutta mies raukka joutuu nyt koko kevään ajan ajamaan naantaliin saakka töihin… Tällä minus-plus-minus-plus kurakelillä pimeässä ajaminen maistuu suoraan sanottuna kakalle ja välillä taas päässä pyörii ajatus muutamisesta takaisin kaupunkiin… huoh. Tätä soutamista ja huopaamista. Mä niin väsyn itteenkin välillä 😉

  1. Mua harmittaa eniten se, että lapsille ei ole hoitopaikkaa missään tässä lähellä, siitä tulee aika paljon ajamista. Joskus ennen haaveilin jostain hybridiautoista tai sähköautoista, mutta pitäisi saada ensin varmaan lottovoitto että niihin hintoihin yltäisi 😀

 2. Tuo kaikki on niin totta! Mekin joudumme pitämään kaksi autoa. Eräs luminen talvi vuosia sitten oli vaikeuksia päästä töihin. Lumi oli pakkaantunut kinoksiin tielle ja niistä ei ollutkaan niin yksinkertaista päästä. Yritämme myös pitää autottomia päiviä viikossa, mutta sekään ei aina ole helppoa.

  Kiva kun kävit blogissani vierailulla niin löysin tänne! Luin blogiasi taakse päin ja niin paljon samoja ajatuksia kuin minulla. Tätä jään seuraamaan 🙂

  1. Meillä oli nuo jumiin jäämiset parina talvena melko säännöllisiä, ja autossa on aina lapio varalta mukana. Mutta nyt pari viimeistä talvea ovat olleet niin vähälumisia, ettei lumesta ole ollut huolta. Kurja juttu tosin muuten ettei lunta ole ollut, mutta onni autoilun kannalta. Kiva kun löysit tänne ja tervetuloa seuraamaan!

 3. Mielenkiinnolla odotan Ikean pyöräperäkärryn tulemista kauppoihin, kohtaavatko hinta ja laatu? Pyörä on jo myynnissä, lisävarusteet tulevat myöhemmin.

  1. En tiennytkään, että Ikeaan on tulossa sellainen. Tein jonkin verran taustatyötä pyöräkärryä harkitessani, ja osto kaatui lähinnä siihen, että hiekkateille ja pitkälle matkalle tarpeeksi laadukas kärry olisi ollut liian kallis käyttötiheyteen nähden. Halpoja rimpuloita en taas ole kovin innokas kokeilemaan. Toiseksi vastaan tulee pian myös jo lasten yhteenlaskettu paino (ja isomman pituuskin).

 4. I’ll immediately seize your rss feed as I can not in finding your
  email subscription hyperlink or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly permit me recognise in order that I could subscribe.
  Thanks.

 5. Totta joka sana! Meillä on kaupunkiin matkaa noin. 15km. ja julkisten käyttö ei ole mahdollista, kun aikataulut ei sovi millään vuorotyöläisille. Auton käyttö on meilläkin pakollinen paha.

  Kesäsin kyllä usein poljetaan pyörällä, mutta talvella pimeässä ja liukkailla teillä polkeminen ei kiinnosta yhtään. Mutta pitää yrittää ajatella positiivisesti. Auto päästöjä voi yrittää kompensoida muilla tavoilla esimerkiksi kierrättämällä ja muilla ekologisilla valinnoilla.

  1. Totta, itselleni ainakin tuli yllätyksenä, että liikenteen päästöt ovat vähäisemmät kuin esim. ruuan. Jos syö paljon kasvisruokaa, voi huomattavasti vähentää päästöjään ja kompensoida autoilua. Vaikken nyt autoilua kannatakaan, mutta aina ei tosiaan ole vaihtoehtoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share