DIY-rasvasiemenkakut linnuille vanhoihin kahvikuppeihin

rasvasiemenkakut linnuille

Tänä talvena lintulaudallamme on ollut huolestuttavan hiljaista. Siinä missä viime talvena keittiön ikkunan takana oli jatkuvasti käynnissä yhden sortin luonto-ohjelma, nyt olemme saaneet olla tyytyväisiä muutaman tali- ja sinitiaisen sekä punatulkun vierailuun. On ikävä sitä lajikirjoa, jonka jo totuin lintulaudalla näkemään.

rasvasiemenkakut linnuille

Aloinkin epäillä, olisiko tarjoamallamme sapuskalla jotain tekemistä asian kanssa. Ensimmäinen ostamani siemenseos oli selvästikin vikaostos, koska sen häviäminen lintulaudalta kesti poikkeuksellisen pitkään. Miehen ostamat kuorelliset auringonkukansiemenetkään eivät kuulemma ole parasta ravintoa tinteille, koska niiden avaaminen kuluttaa linnuilta turhaan energiaa.

rasvasiemenkakut linnuille

Päätin siis tarjota linnuille vastaisuudessa parempaa apetta. Ja koska ensi viikoksi on luvattu melko koviakin yöpakkasia, lintujen energiantarve kasvaa. Rasva sopii hyvin täyttämään pikkutirppojen hupenevia energiavarastoja, varsinkin kun sen sekaan on sekoitettu maapähkinöitä ja auringonkukansiemeniä. Olen myös huomannut, että kaupan valmiit talipallot eivät aina maistu linnuille kovin hyvin. Toivottavasti nämä itse tehdyt ihanuudet käyvät kaupaksi paremmin. Näissä ei myöskään ole turhaan muovisia verkkoja ympärillä eikä lisäaineita.

Perinteisesti linnuille tarjotaan rasvaksi talia, mutta en tähän hätään löytänyt sellaista. Sitä voi kaiketi kysellä kaupan lihatiskiltä, mutta itse valitsin rasvaksi kookosrasvan ja rypsiöljyn, joiden niidenkin pitäisi kelvata siivekkäille. Kookosrasva tarkoittaa tässä yhteydessä sellaista munkinpaistorasvan vierestä löytyvää tiiliskiven muotoista pakettia, ei neitsytkookosöljyä. Rypsiöljyä lisätään mukaan muun muassa siksi, ettei kookosrasva kovettuisi liian kovaksi.

rasvasiemenkakut linnuille

Päätin laittaa rasvaseoksen tarjolle vanhoihin kahvikuppeihin, jotta omenapuun oksalla killuvat esineet olisivat myös kauniita katsella. Kokeilin tehdä talikakkusia myös piparkakkumuotteihin, ja niistäkin tuli aika hauskan näköisiä.

Rasva-siemensekoitus linnuille

Tarvikkeet

Kookosrasvaa ja rypsiöljyä (tai pelkkää talia)

Auringonkukansiemeniä

Maapähkinöitä

Pakastettuja marjoja, esim. pihlajanmarjoja

Sulata kookosrasva miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää mukaan rypsiöljyä vajaa puolet kookosrasvan määrästä. Sekoita sitten eri kulhossa auringonkukansiemeniä, maapähkinöitä ja pakastettuja marjoja. Määrä ei ole niin justiinsa, koska ylijääneen seoksen voi viedä lintulaudalle sellaisenaan. Kaada siemensekoitusta esimerkiksi vanhoihin kahvikuppeihin tai muihin sopiviin, ripustettaviin pikkuastioihin. Kaada päälle rasvaseosta ja vie kupit viileään ulkoilmaan jähmettymään. Ripustusnarut voit myöhemmin solmia kuppien korviin.

Jos haluat tehdä rasvakakut piparkakkumuotteihin, tee niihin ensin huolellisesti ”pohja” alumiinifoliosta puristelemalla folio muotin muotoisesti siten, että folion reunat jäävät muotin ulkopuolelle. Laita muotit uunipellille leivinpaperin päälle sotkun minimoimiseksi. Kaada muotteihin siemenseosta ja päälle rasvaseosta samaan tapaan kuin kahvikuppeihin. Omat foliopohjani vähän vuosivat, joten kaadoin muotteihin ensin rasvaa vain puolilleen ja lisäsin sen jälkeen loput, kun ensimmäinen rasvakerros oli vähän jähmettynyt.

Kun rasva alkaa olla jähmeää, tökkää piparimuotteihin pystyyn isohko naula niihin kohtiin, joihin haluat kiinnittää ripustusnarun. Kun kakut ovat kokonaan kovettuneet, voit poistaa naulan ja pujottaa reiästä narun. Reikää ei kannata tehdä liian lähelle reunaa, jottei kakku murene. Ylimääräiset kakut laitoin pakastimeen odottamaan vuoroaan.

rasvasiemenkakut linnuille

Mitenkäs teillä muilla, ovatko linnut löytäneet tiensä lintulaudalle tänä talvena? Vai ovatko leuto talvi ja paikoin lumettomat kaudet antaneet linnuille hyvät mahdollisuudet pärjätä ilman ihmisen apuakin?

Lue lisää

7 comments

 1. Tosi kauniita siemenkakkusia ja -kupposia! Itsekin olen haaveillut tällaisten tekemisestä, mutta meidän pihassa ei ole vielä yhtäkään puuta, joten en tiedä, mihin näitä linnunruokia ripustelisin. Lintulautaa pyytelin miestä nikkaroimaan jo viime talvena, mutta eihän hän ehtinyt, kun on tässä omassakin talossa niin hommaa. Ehdottomasti haluaisin kuitenkin lintulaudan lähivuosina ja voisihan näitä itse tehtyjä siemenkakkuja laittaa siihenkin roikkumaan siihen saakka, kun nuo viime kesänä istutetut puut kasvavat hieman suuremmiksi. Mukava olisi seurailla pikkulintujen touhuja ikkunasta. 🙂

  1. Puut on monellakin tapaa ihania olemassa, joten toivotaan, että teidän puut kasvaa nopeasti 🙂 Tuo ikkunasta seurailu on just ihan parasta lintulaudassa, suosittelen!

 2. Hiljaista oli meidänkin lintulaudalla syksyllä. Nyt talvella on tali- ja sinitiaisten lisäksi tullut myöskin mustarastas etsimään maasta syötävää. Meillä oravat käyvät päivittäin ja tyhjentävät lintulaudan nopeasti auringonkukan siemenistä. Enemmän tykkäisin että linnut saisivat käydä. Tällaisiin taliherkkuihin tuskin oravatkaan pääsisivät käsiksi.

  1. Meillä ei ole oraviakaan näkynyt lintulaudalla. Toivotaan, että pakkasten myötä nyt joku uskaltautuisi vähän rohkeammin meille ruokailemaan.

 3. Katsoin äskettäin norjalaisen luonto-ohjelman lintujen talviruokinnasta. Siinä tehtiin talipallotesti jossa oli kahdeksan eri valmistajan palloa ja yksi itse tehty. Riistakamera tallensi liikenteen. Itse tehty pallo oli selvä suosikki. Auringonkukan siemenissä on myynnissä tavallisia ja tummia siemeniä. Tummat ovat öljysiemeniä joiden kuori on hankalampi avata ja siemen tiukasti kiinni. Niitä linnut tarvitsevat tuplasti enemmän saadakseen ravintoa. Ostimme kerran noita tummia siemeniä ja ne eivät kelvanneet linnuille, sen jälkeen olemme tarjoilleet vain tavallisia, pulleita siemeniä.

  1. Vau, mielenkiintoista! Kannattaa siis tehdä nämä talijutut itse. Linnuista kyllä huomaa hyvin, että ihan mikä tahansa ruoka ei käy. Äänestävät nopeasti jaloillaan.

 4. Kiitos mukavasta ideasta. Tätä jo muutamana vuonna kokeillut. Hurahdin tähän niin, että päätin jatkaa lintujen ruokintaa ympäri vuoden. Erityisen hyvin maistuu myös tuo maapähkinävoihin jähmetettyt siemenet. Sun ideaa vähän jatkoin…

  Tää lintujen syöttäminen on ihanan koukuttavaa ja kun meillä ei perheessä ole lemmikkejä muuten, niin nää böördit meidän lähiössä nauttii aikamoisesta luxuksesta. Tää lähtee ihan kilpavarusteluksi naapureiden kanssa. Eihän meidän böördit suostu enään mihinkään pirkka talipalloon, vaan pitää olla luomua ja manteleita. Tehdään itse pakkanen täyteen jo hyvissä ajoin,että on sitten heti safkaa oksalle, kun alkaa viiletä. Erilaisia siemeniä ja paljon vaihtoehtoja.

  Tälleen lämpimällä voi kokeilla eksoottisempiakin ruokia, kuten itse kuivatut luomu kurpitsansiemenet. Aiheuttivat ensin hämmennystä, mutta kelpasivat kuitenkin. Jos ei millekkään muulle, niin lintulaudan biojätetulkulle viimeistään, eli palokärjelle. Kaikki kelpaa, varsinkin jos siihen saa hakata kalloaan kunnolla, erityisesti hasselpähkinöillä herkuttelija.

  Pähkinät tarjolla rauhoittavat myös oravia. Ne ovat olleet nyt lintujen pesintäkausina yllätävän ihmisiksi.

  Tottakai tästä ruokinnasta on montaa koulukuntaa ja munkin naapuri valittaa, että ei saa totuttaa liian hyvään… Mut kyl mäkin tykkäisin hemmottelusta ja syödä vähintään Arabian kupista, jos joutuisin nukkuu ulkona puun oksalla -28 asteen pakkasessa. Vai mitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share