Ensi kertaa asialla eli kuinka ostaa itämainen matto

itämainen matto

Aidot itämaiset matot houkuttelevat kuvioillaan ja käsityön laadulla, mutta toisaalta ensikertalainen on niiden kanssa vähän sormi suussa: mistä tietää, onko kaupan oleva matto todella aito, laadukas ja kestävä ja miten voi olla varma, että ei maksa ylihintaa?

itämainen matto

Meillä on ollut mattojen suhteen sikäli hyvä tilanne, että isoäitini kutomia räsymattoja on varasto pullollaan. Toisaalta mielen pohjalla on kaiherrellut pieni kaipuu itämaisten mattojen perään jo pitkään, mutta koska aidot matot ovat verrattain hinnakkaita eikä todellista tarvetta ole ollut, on mattokuume jäänyt vain pieneksi pilkkeeksi silmänurkkaan. Nyt kun ruusuhuoneeseen ei tuntunut omista varastoista löytyvän värimaailmaltaan sopivaa räsymattoa ja itämaisten mattojen verkkokaupassa sattui juuri olemaan iso ale, tuntui hyvältä ajalta investoida ensimmäiseen itämaiseen mattoon.

itämainen matto

Olen lueskellut paljon tietoa itämaisten mattojen ostamisesta, mutta silti netin kautta hankittu tietämys tuntui vielä huteralta pohjalta lähteä metsästämään unelmien mattoa kirppareilta tai nettihuutokaupoista. Hyvällä tuurilla saattaa tulla sellaisissakin paikoissa aarteita vastaan, mutta päättelin, että jos ei tiedä, mitä on tekemässä, kannattaa mattomaailmaan sukeltaa ostamalla ensimmäinen matto luotettavalta taholta. Varsinkin, jos matot ovat isossa alessa!

itämainen matto

Mattoa ostaessa on tärkeää kurkistaa maton nurjalle puolelle ja laskea solmujen määrä. Pääsääntö on, että mitä enemmän solmuja, sitä tiheämpi ja kestävämpi matto. Toisaalta maton materiaali vaikuttaa asiaan, joten eri materiaaleista tehtyjen mattojen solmutiheyttä ja sitä kautta laatua ei voi verrata keskenään. Oma silmäni ei ole vielä oppinut laskemaan solmuja oikein, joten ennen seuraavan maton hankkimista (joka toivottavasti on halpa löytö jostakin kirpparilta!) täytynee vielä harjoitella. Myös hapsuja ja päärmettä kuulemma kannattaa tarkkailla aitoutta arvioitaessa. Oma mattoni näyttää mielestäni vahvasti käsintehdyltä (ja sain sen mukana aitoustodistuksenkin), mutta varmasti osa konekudotuista matoistakin on sen verran taidokkaita, että erottaminen ei ole aina ihan helppoa.

itämainen matto

Miksi sitten ylipäänsä kannattaa ostaa aito itämainen matto? Eikö konekudottu halpisversio ajaisi saman asian? Eipä sellaisessakaan välttämättä mitään vikaa ole, jos haluaa tietoisesti ostaa konekudotun. Itse kyllä arvostan käsityötä, luonnonmateriaaleja ja aitoa fiilistä enemmän kuin tehdasvalmisteisia mattoja. Hyvälaatuinen aito matto vain paranee vanhetessaan, luonnonväreillä värjätyn maton väri haalistuu kauniisti ja täysvillaisesta matosta tahrat lähtevät helposti. Lisäksi mattojen kautta aukenee pääsy upeisiin käsityökulttuureihin, ja kohta suurimpana ongelmana onkin se, että talo on liian pieni eikä sinne mahdu kaikkia mattoja, joita haluaisi. Tämänkin maton kuviot ja värit varmasti kertoisivat asiantuntijalle tarinan, josta minulla ei ole aavistustakaan.

itämainen matto

Ruusuhuoneeseen halusin itämaisen maton muun muassa siksi, että hempeä tapetti kaipasi mielestäni vastapainoksi jotain vähän tummempaa. En myöskään halunnut tehdä huoneesta liian suomalaiskansallisen sinivalkoista, joten punertava matto tuo tapetille kivasti kontrastia. Itämainen matto tuo myös kotiin kivan kansainvälisen tuulahduksen, me kun tykkäämme sekoittaa tyyliimme vaikutteita paitsi omilta reissuiltamme myös muutenkin vieraista kulttuureista. Kokemuksen kannalta parastahan olisi, jos pääsisi itse hakemaan seuraavaa mattoa jostakin kaukomailta (vaikka aidon ja laadukkaan maton erottaminen basaarien valikoimista onkin varmasti vaikeaa). Tämä matto on iranilainen, mutta ehkäpä matonhaku voisi onnistua vaikkapa Turkista? Kuka tietää, mutta ainakin pidän vielä sydämessäni paikkaa auki uudelle itämaiselle matolle, olohuoneeseen nimittäin mahtuisi sopivasti yksi.

Artikkelia muokattu 29.1.2017

Lue lisää

2 comments

  1. Olet löytänyt kauniin maton 🙂 Minkä kokoinen se on? Itsellänikin on nyt ajankohtaisena itämaisen maton hankinta ja kiinnostaisikin mistä nettikaupasta sen ostit ja menikö kaikki toimituksineen hyvin?

  2. Koko on osapuilleen 125×170 cm. Se on matoksi aika pieni, mutta en halunnut, että maton reunat häiritsevät samassa huoneessa olevaa työtuolia, jolla pitäisi päästä rullailemaan lattialla tai että toisaalta matto menee liian lähelle tulisijaa. Ulkonäön puolesta isompi voisi olla kyllä parempi. Ostin sen Carpetvistasta ja kaikki meni kyllä ihan hyvin, matto vastasi kuvaansa ja toimitus oli ihan ok kaikin puolin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share