Gluteeniton pataleipä leivinuunissa

gluteeniton pataleipä leivinuunissa

Päätin vuodenvaihteen jälkeen, että tänä talvena otan kunnolla haltuun talon leivinuunin myös ruuanvalmistuksen kannalta. Aikaisemmin olen tehnyt uunissa lähinnä uunipuuroa, mutta senkin onnistuminen on ollut sattuman kauppaa, koska perinteinen tapa mitata leivinuunin lämpöä eli kädellä ei ole ottanut onnistuakseen.

Niinpä päätin nyt ensi töikseni ostaa uuniin kunnollisen lämpömittarin ja aloittaa helpohkosta ruokalajista, nimittäin pataleivästä. Äitini on joskus leiponut uunissa ruisleipää, mutta tuntui helpommalta aloittaa ruuasta, jonka voi lykätä uuniin tuhkan keskelle ilman arinan puhdistamista.

gluteeniton pataleipä leivinuunissa

Lämpömittariksi löytyi pystyssä seisova malli Tokmannilta. Ensikokemusten perusteella uunin lämpötila tuntuu aika lailla vaihtelevan sen mukaan, kuinka lähelle esimerkiksi uunin seinämää tai luukkua mittarin asettaa. Suuntaa mittari kuitenkin antaa, joten uskon, että nyt mittarin kanssa uunin käyttö on helpompaa.

Pataleivän ideahan on se, että taikinan annetaan muhia yön yli huoneenlämmössä ennen paistamista. Tästä johtuen leipään tulee ihana hapan maku, jota padassa paistunut paistopinta täydentää. Ai että, mitä herkkua! Tämä nousi kevyesti parhaan ikinä syömäni gluteenittoman leivän paikalle, eikä yhtään kalpene kilpailussa normi-vehnäleipienkään kanssa. Leipä jopa maistui hyvältä vielä pari päivää vanhanakin. (Ihme sinänsä, että sitä säästyi niinkin pitkään, vaikka koko perhe herkutteli sillä.)

Pataleivän reseptin nappasin täältä. Tässä oma versioni hiukan muokattuna.

gluteeniton pataleipä leivinuunissa

Gluteeniton pataleipä leivinuunissa

2 dl kaurahiutaleita

2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta

2 dl tattarijauhoja

1 rkl chiasiemeniä

1 tl kuivahiivaa

1 tl suolaa

5 dl lämmintä vettä

 

Sekoitin kuivat aineet keskenään ja lisäsin veden. Taikina on tässä vaiheessa tosi löysää, mutta se turpoaa muhiessaan. Peitin kulhon ja jätin sen nousemaan huoneenlämpöön yön yli. Nousemisajan pitää olla vähintään 12 tuntia.

Tavoittelin leivinuunissa noin 200 asteen lämpötilaa. Lämpöä saattoi kyllä olla vähän enemmänkin, ehkä 250 astetta. Tämän sain aikaiseksi polttamalla yhden pesällisen puita. Monissa leivinuuniohjeissa kehotetaan polttamaan jopa kolmekin pesällistä, mutta silloin taitaa olla tarkoituksena pidempi leivontamaraton useine ruokalajeineen. Muutenkin uunit ovat yksilöitä. Meidän pieni torppamme olisi kuin sauna sellaisen kuumotuksen jälkeen.

Puiden muututtua hiillokseksi pienensin peltejä ja lykkäsin ensin tyhjän valurautapadan sisään. Pata pitää lämmittää ennen kuin taikina kaadetaan siihen. Ohjeiden mukaan pata pitäisi lykätä kylmään uuniin kuumenemaan, mutta leivinuunissa se on helpommin sanottu kuin tehty. Lykkäsin padan siis kuumaan uuniin, eikä vahinkoa tapahtunut. Etukäteen levitin vielä hieman ruokaöljyä padan sisäpinnalle, koska pata tuntui olevan huonossa öljyssä.

gluteeniton pataleipä leivinuunissa

5–10 minuutin jälkeen vedin padan ulos ja kaavin taikinan pataan. Gluteenitonta taikinaahan ei vaivata eikä kohoteta kahteen kertaan, kipataan vain pataan. Ripottelin leivän pinnalle vähän kaurahiutaleita, peitin padan kannella ja lykkäsin taas uuniin.

Leipä sai paistua uunin etuosassa puolisen tuntia, kunnes uunista alkoi levitä herkullinen tuoksu. Poistin vielä kannen 5–10 minuutiksi, kunnes leipä alkoi saada pintaansa väriä. Eri uunien paistoajat vaihtelevat, mutta leivän kypsyyden näkee siitä, että se alkaa vetäytyä padan reunoilta. Valmis, jäähtynyt leipä olikin helppo kipata padasta pois. Paistoaikaan vaikuttanee myös padan koko. Oma patani on aika iso, joten leipä asettui sen pohjalle litteäksi kiekoksi. Paksumpi leipä vaatisi ehkä pidemmän paistoajan.

Olen tosi innoissani tästä erinomaisesti onnistuneesta leivinuunikokeilusta! Seuraavaksi aion leipoa leivinuunissa pizzaa. Sitä varten on jo leipälapio ja uuniharja tilattuna. Pysykää kuulolla!

Lue myös tämä: Kasvis-linssipata leivinuunissa

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share