Ilman hyviä nettiyhteyksiä maaseutu kuolee

Ensimmäiset viikot sen jälkeen, kun olimme muuttaneet maalle, ovat jääneet mieleen selvästi varsinkin yhden asian suhteen: langaton nettiyhteys oli niin huono, että muistan tehneeni erästä työhommaa pala kerrallaan saatuani aina pieneksi hetkeksi netin toimimaan. Hommaan kului tällä menetelmällä varmaan puolet kauemmin kuin normaalisti.

Aika pian hankimme järeän lisäantennin, jonka ansiosta langaton netti on siitä lähtien toiminut melko hyvin. Mistään huippunopeuksista ei tosin vieläkään voida puhua. Vielä nykyäänkin netti pätkii joskus liikaa, ja esimerkiksi suoratoistopalveluja katsoessa kuva jää vähän liian usein pykimään.

Ilman toimivaa nettiyhteyttä emme oikein voisi täällä asuakaan. Itse teen töitäni pitkälti tietoliikenneyhteyksien varassa, ja vapaa-ajallakin on toki mukavaa, että voi katsoa netistä suosikkisarjojaan tai elokuvia. Paikkakunnallamme on myös pieni elokuvateatteri, mutta kulttuuririennot ovat kuitenkin täällä maalla monin tavoin rajalliset.

Netin pätkiminen saakin minut yleensä turhautumaan, varsinkin kun asiaa katsoo maaseudun näkökulmasta. Kun kyliltä häviää pankki, posti, terveyskeskus tai viimeinenkin vaatekauppa, netin olisi tarkoitus korvata nämä kaikki. Viranomaiset haluavat ohjaavat asiointia nettiin, ja se onkin varmasti hyvä monelta kannalta, mutta silloin olisi toki kiva, jos jokaiselle tarjottaisiin mahdollisuus kunnolliseen nettiyhteyteen. Maaseudulla näin ei valitettavasti ole kaikkialla.

Meille tuli pitkään tänne maallekin Helsingin Sanomat. Jakelun kanssa vain oli pahoja ongelmia. Lehti tuli milloin sattui, joskus jäi monia päiviä välistä ilman lehteä ja sitten taas toisena päivänä meille jaettiin muidenkin ihmisten lehtiä. Eikä puututa tässä nyt edes siihen, että varhaisjakelu loppui täältä jo monta vuotta sitten, joten lehti tuli vasta muun postin mukana iltapäivällä. Pari vuotta Hesarin asiakaspalvelun kanssa tapeltuamme lopetimme paperilehden tilauksen ja siirryimme digiversioon. Mutta joskus on niitäkin päiviä, kun sekään ei toimi! Aamupala ja Hesari ei ole kovinkaan rentouttava yhdistelmä, jos kuva ruudulla jatkuvasti pykii.

Jos siis fyysiset palvelut lopetetaan kyliltä ja nettikin pätkii, maaseudun tulevaisuus ei näytä kovin valoisalta. Itse en pidä postin jakelun harventamista maailmanloppuna, koska niin moni asia hoituu nykyään sähköisesti, mutta jos nettiyhteyksiä ei saada kuntoon, maaseudun tilanne on todellakin huono. Ilman nettiä ei tehdä etätöitä maalta käsin, ei voi hoitaa kaupunkireissuja virtuaalisesti tilaamalla tavaroita verkkokaupoista ja – mikä tärkeintä – ei pääse edes pitämään huolta pankkiasioistaan tai muista virallisista jutuista. Valokuityhteyksiä siis odotellessa.

Meillä oli muuten viikonloppuna ihana elokuvahetki perheen kanssa. Teimme hyvät napostelueväät, laitoimme lastenelokuvan pyörimään ja nautimme viihteestä. Luulen, että lapsetkin arvostavat hyvää nettiyhteyttä, vaikka toki omien pikkuihmistemme median käyttö onkin vielä vähäistä. Mutta kun tuosta vielä kasvavat teini-ikäisiksi, tilanne muuttuu nopeasti.

Lue lisää

4 comments

 1. Ah, tästä aiheesta maaseudulla asuvien pitäisi pitää kovempaa meteliä, joten hyvä kun nostit sen esiin! Ymmärrän todella hyvin, miltä tuo tuntuu, kun yhteys ei toimi, sillä kaikki asiat ovat nykyisin melkein jo riippuvaisia tietoliikenneyhteyksistä. Yhteyksien pitäisi olla kansalaisoikeus ja asiaa pitäisi tarkastella tasa-arvokysymyksenä. Meillä saaressa on myös huono nettiyhteys. Välillä olen tehnyt etätöitä saaresta käsin, mutta joudun valikoimaan, mitä töitä voin sieltä käsin tehdä, koska netin toimivuus ei ole aina takuuvarmaa.

  1. Mulla kyllä käytännössä onnistuu kaikki työt netissä, mutta silti harmittaa, jos joutuu ylimääräistä odottelemaan joskus hitaan yhteyden takia. Ja juuri tuo ennakoimattomuus harmittaa. Yleensä se toimii ihan ok, mutta sitten taas on niitä päiviä, jolloin koetellaan hermoja. Ja nimenomaan, kyseessä on tasa-arvokysymys.

 2. Hei!
  Valokuitu on kunnalle todella kallis investointi ja meillä kunta päätti rakentaa Ukkoverkkojen kanssa kunnan oman netin vain meidän kuntalaisille. Netti on nyt toiminut oikein hyvin ja pystymme tekemään kotona työt, sekä viihdekäyttö toimii hyvin koko perheellä. Kannattaa olle kunnan päättäjiin yhteydessä ja antaa heille tilanteestasi palautetta.
  Ukkoverkot on rakentanut meidän kunnan lisäksi muihinkin kuntiin.
  https://ukkoverkot.fi/kunnat/

  1. Kiitos vinkistä, tämä oli minulle aivan uusi asia. Kuulostaa tosi hyvältä, pitääpä selvitellä lisää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share