Kannattaako grillata, jos ei syö makkaraa?

Kasvisnyytti grillissä

Minulla on joitakin aika surkuhupaisiakin muistoja grillaamisesta. Silloin kun vielä asuimme Helsingissä, meillä oli pieni, mukana kannettava Lucifer-pallogrilli. Kuljetimme sitä mukana puistoissa ja piknikeillä, ja suloinen tuo limenvihreä pikkugrilli olikin. Harmi vain, että siinä ei meinannut mikään kypsyä. Hiillos hiipui aina ennen aikojaan, ja nälkä kasvoi kesäkurpitsasiivujen ruskistumista odotellessa. Joskus kutsuimme jopa vieraita grillaamaan kanssamme, mutta tunnelma oli muuttua koko ajan väkinäisemmäksi, kun naurettavan pienellä ja kylmällä grillillä yritettiin valmistaa ruokaa useammalle ihmiselle.

Kasvisnyytti grillissä

Nykyään grillaamme vähän isommalla pallogrillillä. Se tulee lämmitettyä varsinkin alkukesän hienoilla keleillä, kun ulkona istumiseen vielä liittyy erityistä viehätystä. Lapset saavat touhuilla omiaan samalla kun aikuiset imevät itseensä kesän tuoksuja, auringon lämpöä ja tuomen kukkien kauneutta. Pihalla istuskellessa pannaan myös alulle moni pihasuunnitelma, joita alkaa pulpahdella mieleen kuin itsestään pihalla istuessa.

Kasvissyöjänä on kuitenkin vaikea keksiä yhtä helppoa grillattavaa kuin makkara tai liha, joka olisi myös yhtä täyttävää. Tietysti on olemassa soijanakkeja, mutta en ole kovinkaan innoissani makkarankorvikkeista, joiden syömiseen en näe maun puolesta mitään syytä. Halloumijuusto toki on täyttävää ja hyvää, mutta kukaan ei voi syödä määräänsä enempää suolaista juustoa.

Nykyään grillaamisen pitää myös olla helppoa ja nopeaa, joten ruuat on sovellettu sen mukaan. Olen julkaissut tämän perunanyyttien reseptin joskus ennenkin, mutta teen sen uudestaan, koska vierineet vuodet ovat saaneet minut entistä vakuuttuneemmaksi sen erinomaisuudesta (ja tietysti helppoudesta). Lapsetkin tykkäävät, nälkä lähtee eivätkä valmistelut sido yhtä perheenjäsentä keittiöön liian pitkäksi aikaa.

Peruna-fetanyytit grillissä (4:lle)

1 pss peruna-sipulisekoitusta

4 tomaattia

vajaa paketti fetaa

1 kevätsipuli varsineen

suolaa

Santa Marian Pasta rossa -maustetta (tai vastaavaa)

Oliiviöljyä

Pilko tomaatit, feta ja kevätsipuli. Lorauta folionpalalle oliiviöljyä. Kaada päälle neljäsosa peruna-sipulisekoituksesta sekä yksi pilkottu tomaatti, fetaa ja kevätsipulia. Lisää mausteita. Toista, kunnes kaikki aineet on käytetty.

Pasta rossa on muuten mauste, johon olen täysin hullaantunut, mutta jos sitä ei ole saatavilla, voit kokeilla vaikka valkosipulijauhetta, chiliä ja yrttejä. Kypsennä nyyttejä grillissä noin 10 minuuttia tai hiilloksen mukaan. Kypsyyttä kannattaa seurata välillä avaamalla nyytti ja vaikka maistamalla. Kun juusto on hiukan sulanut ja tomaatit ja perunat kunnolla pehmenneet, tarjoile.

Lue lisää

8 comments

 1. Täytyypä kokeilla, varmaan hyviä nuo nyytit. Pikkuisella on niin ihana tuo raitalippis keltaisella lipalla. Mistä olet tuon hankkinut? Täytyisi löytää tyttären pinenelle pojalle joku sopiva.

  1. Lippis on ostettu Prismasta ja sen merkki on Kimpula, ilmeisesti kotimaassa valmistettu 🙂

 2. Joo, nyytit on hyviä! Sinne voi läväyttää melkein mitä vaan, ja hyvältä maistuuu. Kokeilen tätä sun ohjetta seuraavaksi!
  Täytyypä koklata tuota maustesekoitustakin.

  1. Mun pitäisi myös vähän laajentaa repertuaariani nyyttien suhteen eli alkaa kokeilla uusia variantteja 🙂

 3. Näyttää polttopuiden kuljetuskin sujuvan kätevästi pikkumieheltä. Se grillauksessa onkin hyvä, että jokaiselle saa helposti oman pikku tehtävän.

  1. Kyllä, pikkumies on niin innoissaan traktoristaan, että hänet saa mukavasti houkuteltua hyötyhommiin 🙂

 4. Toimisikohan nyyteissä ihan perus uudet perunat? Minä kun en tuosta sipulista välitä kuin paahdettuna ja silloinkin erittäin maltillisessa määrin.

  1. Uusissa perunoissa on se, että niiden kypsyminen kestää aika kauan, jos niitä ei esikypsennä ensin keittämällä. Muuten kyllä uudet perunat on tosi hyviä grillattuina. Tässä ohjeessa on käytetty pakastetta just siksi, että pakasteen käyttö on niin nopeaa. Tietysti jos pilkkoo uudet perunat pieniksi niin kypsennysaika lyhenee. Mutta jos haluaa pakasteita kokeilla, niistäkin löytyy sipulittomia versioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share