Kasveja, joita peurat eivät syö

kasvit joita peurat eivät syö

Koska pihallamme ei vieläkään ole aitaa muuta kuin kasvimaan ympärillä ja monet muut peuroja vastaan kokeilemani keinot ovat osoittautuneet toimimattomiksi, olen alkanut satsata sellaisiin perennoihin ja pensaisiin, joista peurat eivät niin kovasti tykkäisi. Totuus on, että varsinaisia peuravarmoja kasveja ei ole olemassakaan, vaan yksilöstä ja muusta ruokatarjonnasta riippuen peurat tuntuvat syövän melkein mitä tahansa. Onneksi sentään kaikki kasvit eivät maistu niille yhtä hyvin.

kasvit joita peurat eivät syö

Kasveja, joita peurat eivät ole syöneet meillä lainkaan

 • Koristevadelma eli tuoksuvatukka. En muista nähneeni pensaassa yhtäkään peuran katkomaa oksaa.
 • Mirrinminttu. Voimakas tuoksu ei ilmeisesti miellytä peuraa. Tosin kissa käy joskus syömässä mirrinminttuja innokkaasti, joten lopputulos on plus miinus nolla.
 • Iisoppi ja loistosalvia. Tiedä sitten johtuuko kasvupaikasta (peurat eivät ole vielä näitä huomanneet) vai kasvien tuoksusta, mutta nämä ovat saaneet olla rauhassa.
 • Narsissit. Kevään keltaiset ilahduttajat saavat onneksi olla rauhassa peuroilta.
 • Jalopähkämöt, akileijat, päivänliljat, kevätvuohenjuuri, harjaneilikka, syysasterit, siperiankurjenmiekat. Ei havaintoja peuran aterioista.
 • Lehtosinilatva. Uusi luottokasvini, joka kukkii kauniisti lähes ilman hoitoa eikä edes houkuta peuroja!

kasvit joita peurat eivät syö

Kasveja, joita peurat napsivat silloin tällöin

 • Syysleimut, kurjenpolvet, ritarinkannukset. Eivät tunnu kuuluvan peurojen suosikkikasveihin, mutta ikävä kyllä kukkanuput on usein syöty.
 • Harmaamalvikki, ukonkello, daaliat, kaunopunahattu. Kelpaavat huonosti peuralle, mutta joskus näkyy yksittäisiä katkottuja varsia.
 • Mustaherukat, ruusut. Vähäisiä vahinkoja oksistossa.
 • Kielot. Luulin, että myrkylliset kielot eivät maistuisi peuroille, mutta sekä pihan villien kielojen että kukkapenkin lehtokielojen lehtiä riivitään.
 • Rohtoraunioyrtti. Joskus on parturoitu kokonaan matalaksi, joskus saanut jäädä lähes rauhaan.

kasvit joita peurat eivät syö

Kasveja, joita peurat himoitsevat

 • Kuunliljat. Näitä peurat rakastavat, mutta harmi kyllä niin minäkin. Luovutin kuitenkin toistaiseksi ja revin kaikki kuunliljat ylös kukkapenkistä. Istutan niitä uudelleen sitten, kun puutarhan ympärillä on aita.
 • Tulppaanien kasvatus on peura-alueella turhaa. Tänäkään vuonna en saanut yhtäkään tulppaania kukaksi asti.
 • Kultapallot. Yritin kätkeä kasvit pihan perälle, mutta turha vaiva.

Tämän listan kirjoittaminen oli itse asiassa aika lohdullinenkin askare. Listattuna näkee, että peurojen ei-niin-suosikkikasveja löytyy aika paljonkin, kun taas ehdottomia suosikkiherkkuja on vähemmän. Yritänkin pikkuhiljaa muokata puutarhaa sellaiseksi, ettei se tarjoaisi peuroille liian suuria houkutuksia. Ehkä ne sitten pikkuhiljaa oppivat, ettei täällä ole mitään hakemisen arvoista. Toivossa on ainakin hyvä elää!

Tämä lista käsittää vain perennoja ja pensaita, joista minulla on omakohtaista kokemusta, joten olisin tosi kiitollinen, jos jättäisit kommenttikenttään omat vinkkisi.

Lue myös nämä:

Hus, peurat pois puutarhasta!

Kuulumisia kukkapenkistä eli miksi luovutin taistelussa peurojen kanssa

Lue lisää

2 comments

 1. Hei,
  Minulla on isot kuunliljapenkit ympäri tonttia. Koskaan eivät ole peuroille maistuneet.
  Sen sijaan ikävimpiin suihin on lähtenyt tuorekasvuinen juhannusruusu, tuore unkarinsyreeni, vanha valkoviinimarja, kevään norjanangervot sekä syysleimut.
  Yst.t.
  Sari Ä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share