Kasveja, joita peurat eivät syö

kasvit joita peurat eivät syö

Koska pihallamme ei vieläkään ole aitaa muuta kuin kasvimaan ympärillä ja monet muut peuroja vastaan kokeilemani keinot ovat osoittautuneet toimimattomiksi, olen alkanut satsata sellaisiin perennoihin ja pensaisiin, joista peurat eivät niin kovasti tykkäisi. Totuus on, että varsinaisia peuravarmoja kasveja ei ole olemassakaan, vaan yksilöstä ja muusta ruokatarjonnasta riippuen peurat tuntuvat syövän melkein mitä tahansa. Onneksi sentään kaikki kasvit eivät maistu niille yhtä hyvin.

kasvit joita peurat eivät syö

Kasveja, joita peurat eivät ole syöneet meillä lainkaan

 • Koristevadelma eli tuoksuvatukka. En muista nähneeni pensaassa yhtäkään peuran katkomaa oksaa.
 • Mirrinminttu. Voimakas tuoksu ei ilmeisesti miellytä peuraa. Tosin kissa käy joskus syömässä mirrinminttuja innokkaasti, joten lopputulos on plus miinus nolla.
 • Iisoppi ja loistosalvia. Tiedä sitten johtuuko kasvupaikasta (peurat eivät ole vielä näitä huomanneet) vai kasvien tuoksusta, mutta nämä ovat saaneet olla rauhassa.
 • Narsissit. Kevään keltaiset ilahduttajat saavat onneksi olla rauhassa peuroilta.
 • Jalopähkämöt, akileijat, päivänliljat, kevätvuohenjuuri, harjaneilikka, syysasterit, siperiankurjenmiekat. Ei havaintoja peuran aterioista.
 • Lehtosinilatva. Uusi luottokasvini, joka kukkii kauniisti lähes ilman hoitoa eikä edes houkuta peuroja!

kasvit joita peurat eivät syö

Kasveja, joita peurat napsivat silloin tällöin

 • Syysleimut, kurjenpolvet, ritarinkannukset. Eivät tunnu kuuluvan peurojen suosikkikasveihin, mutta ikävä kyllä kukkanuput on usein syöty.
 • Harmaamalvikki, ukonkello, daaliat, kaunopunahattu. Kelpaavat huonosti peuralle, mutta joskus näkyy yksittäisiä katkottuja varsia.
 • Mustaherukat, ruusut. Vähäisiä vahinkoja oksistossa.
 • Kielot. Luulin, että myrkylliset kielot eivät maistuisi peuroille, mutta sekä pihan villien kielojen että kukkapenkin lehtokielojen lehtiä riivitään.
 • Rohtoraunioyrtti. Joskus on parturoitu kokonaan matalaksi, joskus saanut jäädä lähes rauhaan.

kasvit joita peurat eivät syö

Kasveja, joita peurat himoitsevat

 • Kuunliljat. Näitä peurat rakastavat, mutta harmi kyllä niin minäkin. Luovutin kuitenkin toistaiseksi ja revin kaikki kuunliljat ylös kukkapenkistä. Istutan niitä uudelleen sitten, kun puutarhan ympärillä on aita.
 • Tulppaanien kasvatus on peura-alueella turhaa. Tänäkään vuonna en saanut yhtäkään tulppaania kukaksi asti.
 • Kultapallot. Yritin kätkeä kasvit pihan perälle, mutta turha vaiva.

Tämän listan kirjoittaminen oli itse asiassa aika lohdullinenkin askare. Listattuna näkee, että peurojen ei-niin-suosikkikasveja löytyy aika paljonkin, kun taas ehdottomia suosikkiherkkuja on vähemmän. Yritänkin pikkuhiljaa muokata puutarhaa sellaiseksi, ettei se tarjoaisi peuroille liian suuria houkutuksia. Ehkä ne sitten pikkuhiljaa oppivat, ettei täällä ole mitään hakemisen arvoista. Toivossa on ainakin hyvä elää!

Tämä lista käsittää vain perennoja ja pensaita, joista minulla on omakohtaista kokemusta, joten olisin tosi kiitollinen, jos jättäisit kommenttikenttään omat vinkkisi.

Lue myös nämä:

Hus, peurat pois puutarhasta!

Kuulumisia kukkapenkistä eli miksi luovutin taistelussa peurojen kanssa

Lue lisää

7 comments

 1. Hei,
  Minulla on isot kuunliljapenkit ympäri tonttia. Koskaan eivät ole peuroille maistuneet.
  Sen sijaan ikävimpiin suihin on lähtenyt tuorekasvuinen juhannusruusu, tuore unkarinsyreeni, vanha valkoviinimarja, kevään norjanangervot sekä syysleimut.
  Yst.t.
  Sari Ä.

 2. Testailen Inkoon mökillämme tänä kesänä samettiruusuja, ne säästyivät viime kesänä. Alppiruusut, lähes kaikki yrtit – iisoppi mukaanlukien – valkosipuli, narsissit kuten mainitsitkin ja sormustinkukka on jäänyt rauhaan. KAIKKI muut kelpaava: kuunlilajat, maksaruohot, hortensiat, ruusut, omenapuut, päivänkakkaran….. liian pitkä luetella. Nyt on kaikki viljelykasvit aidattu, metallikehikoita perennojen ympärillä…. katsotaan 🦌

 3. Hei
  Meillä peurat vasta tänä talvena löytäneet pihaan, kun lunta on niin paljon. Mutta varmaan sitten kesälläkin tulevat. Taisteluni kotiloiden kanssa on jo karsinut daaliat ja pehmeimmät kuun liljat. Onneksi listallasi on pajon kasveja joita on pihallani, tosin tulpaaneja on satoja. Ne siis kannattaa muuttaa narsisseiksi.

  Kiitos listastasi!

  Terveisin Annika

 4. Moikka!

  Kiitos mielenkiintoisesta aiheesta! Täällä myös kovasti mietitään, mitkä kukkivat kasvit eivät peuroille kelpaisi. Pihassa toki liikkuu muitakin kutsumattomia päivällisvieraita, ainakin hiiri, rusakko ja kotiloita, joten on vaikea varmasti tietää kuka minkäkin kasvin söi. Myös kasvupaikalla lienee merkitystä, missä nyt kukakin tykkää aterioida.

  Meillä eivät ole erityisemmin maistuneet kenellekään laventeli, narsissi, kaunokainen, salkoruusu, kultapiisku, sormustinkukka, talvio, lumikello, neidonkieli, iiris, sinivuokko, syreeni, sinililja, lemmikki (sekä villi että tarha), akileija, särkynyt sydän, unikko ja samettikukka. Kaupan ruukkuasterit ja pelargoniat ovat myös säilyneet.

  Ihme kyllä, muitten listoilla eväiksi kelvanneet alppiruusu ja kuunlilja ovat saaneet täällä kukkia rauhassa.
  Harjaneilikoista on maisteltu lähinnä lehtiä mutta niiden kukat ovat saaneet olla rauhassa. Linnut tykkäävät tonkia maksaruohoja mutta korkeana kukkiva keltainen maksaruoho on juurtunut hyvin ja myös säästynyt syömiseltä. Ruusuissakin on säilynyt kukkia.

  Krookukset syödään mukuloineen päivineen, poikkeuksena (jos viime keväältä oikein muistan) taisi olla keltainen väri. Myös orvokeissa on värivaihtelua kelpaavuudessa. Tulppaaneista hotkitaan kaikki kukat, samoin matalista auringonkukista napsitaan kukkaset.

  Kesäkukan siemenistä, joisa viime keväänä yritin niittyä aloittaa, ei näkynyt jälkeäkään koko kesänä. Siinä oli ruiskukkaa, kehäkukkaa yms., en muista mitä kaikkea oli. En tiedä menikö kylvö kammottavasti pieleen vai syötiinkö ne todella kaikki.

  Ystäväni kokeili viime kesänä keijonankiitoja ja hänen pihallaan ne saivat kukkia koko kesän rauhassa vaikka sielläkin paljon peuroja liikkuu.

  Toivottavasti vinkkejä tulee paljon lisää, jään seuraamaan.

  Ihanan kukkaisaa kevättä kaikille!
  Terveisin, Nelli

 5. Mä voisin julkaista tähän oman havaintoni peurojen ruokalistaan liittyen.

  Peurojen herkkua, kaikki hedelmäpuut (oksat ja hedelmät), perunanvarret (sotkee sorkillaan perunat), mansikan lehdet (marjat menee parempiin suihin eli linnuille), douglas kuuset, kaikki mehikasvit (voi olla myös jänis syypää), haapaa leppää katajaa tammea ja vaahteraa syödään (pieniä) en ole varma onko peura, porkkanan punajuuren herneen ja sellerin naatit kelpaa, vadelman lehdet ja talvella varsi, ruusut (saattaa olla myös jänis).

  Peuroille kelpaa, narssisit todellakin niitä on kasvanut n. 30 vuotta puolivillinä pihapiirissä ja nyt parin viime vuoden aikana niitä on syöty, keisarinlilja, tulppaani, tyrni, karviaismarjat? (siitä en voi olla varma mikä ne syö).

  Peuroille ei kelpaa, viinimarjapensaat (ei mitään tuhoja, n.30 pensasta), mänty, maissi (siis whaat), sitruunamelissa, timjami, härkäpapu, sipuli (tavallinen, valko- ja purjo-), piparjuuri, ainakaan isot koivut, sini- ja valkovuokot ovat saaneet olla rauhassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share