Keittiön suunnittelua vanhaan taloon

Luulisi, että vuosi olisi riittävän pitkä aika suunnitella keittiöremontti. Vertailla uunien paistotoimintoja, harkita tarkkaan se paras mahdollinen hana ja ottaa selvää, mistä saa vähiten sähköä kuluttavan jääkaapin.

Mutta kuukaudet kuluvat, tulee muita kiireellisempiä asioita ja jopa uusia mielenkiinnon kohteita. Kohta huomaa, että sen kauan odotetun keittiöremontin alkuun on enää reilu viikko, jääkaappia ei ole valittu eikä uunista ei ole tietoakaan. Mihin kohtaan tarvitaan sähköpistorasioita ja valokatkaisimia? Minkä muuntajan sähköveto pitikään ottaa huomioon ennen kuin timpuri päästetään irti? Ja pitääkö minun nyt todellakin luopua siitä yhdestä ihanasta vetolaatikkomallista vain siksi, että saamme edes jossakin säästettyä emmekä vain kerrytettyä laskuun tonnin toisensa perään?

Ja sitten on vielä se tärkein juttu, eli tyyli. Talon rakennusaikaan 20-luvulla keittiöt näyttivät todennäköisesti hyvin erilaisilta kuin nykyään, mutta silti pitäisi saada aikaan sellainen lopputulos, joka olisi kätevä käyttää mutta silti taloon sopiva. Sellainen, että sitä jaksaa katsella seuraavat parikymmentä vuotta, koska perkele tällaiseen urakkaan en kyllä enää toiste lähde.

Vaikka nyt olisi tilaisuus räjäyttää koko huone atomeihinsa ja tehdä jotakin kokonaan uutta, olemme tulleet siihen lopputulokseen, että nykyisessä keittiössämme on tilaa käytetty juuri niin tehokkaasti kuin se on mahdollista. Siksi aiommekin pitää keittiön toiminnot melko samoissa paikoissa kuin missä ne ovat nykyään. Keittiökaapit L:n muotoon nurkkaan, keskellä huonetta iso ruokapöytä ja nurkassa puusohva. Oikeastaan vähän hävettää, että emme tämän suurempaan muutokseen pysty, mutta mitäs sitä toimivaa vaihtamaan. Kaikkea ei kannata tehdä vain siksi, että se on mahdollista.  

Sen sijaan tyylillisesti voi tehdä juuri sen näköistä kuin itse haluaa. Seinille tulee William Morrisin tapetti sekä maalattu puolipaneeli ja lattialle lähellä sahattua laadukasta lankkua. Keittiön kaapit tekee puuseppä omien mittojemme mukaan, ja työtasoiksi valitaan samanlaista tammea kuin keittiön pöytä. Leivinuunin rappaus uusitaan, mutta vanha paneelikatto ja leipäorret säästetään. Värit napataan tapetista, eli vihreän sävyjä tulevat rytmittämään harmaa ja pienet tehostepalat mustaa.

Onneksi meillä on keittiön suunnittelussa yksi valttikortti, nimittäin se, että vanha keittiömme ikivanhoine koneineen on jo huonossa kunnossa. Välitilan kaakelit putoilevat itsestään seinästä, ja keittiön kaappien maali on naarmuista laikukkaana. Liesi on vinossa, joten pannukakusta tulee aina toiselta reunalta paksumpi, ja jääkaappikin tiputtaa lattialle vettä. Turha siis stressata valinnoista, koska mikä tahansa uudistus on parempi kuin vanha!

Seuraavaksi jännitetäänkin sitten sitä, miten pärjäämme koko remontin ajan ilman keittiötä. Laitammeko ruokaa pönttöuunissa vai pistämmekö grillin laulamaan? Viritämmekö pihalle retkikeittimen vai taannummeko syömään pelkkää mikropitsaa? Miten käy asumisen, kun tähän asti keittiö on ollut koko kodin käytetyin huone? Pidä meille peukkuja, että tästäkin selvitään!

Lue lisää

4 comments

  1. Vau! Kuulostaa kiinnostavalta, ja teidän tarkalleen, miltä tuntuu! Kun meillä tehtiin kaksi vuotta sitten keittiöremppaa, aloitimme huhtikuun ensimmäisenä päivänä, remppamiehet saapuivat silloin paikalle ja keittiön purkaminen alkoi. Olimme laskeneet sen varaan, että laitetaan ruokaa sitten terassilla grillaillen ja siinä sivussa pienellä sählölevyllä keitellen. Talvi olikin aika myöhässä, joten nämä hommat alkoivat pakkasilla ja täyden hankikelin tunnelmissa:)

    Täytyy sanoa, että kaupoista löytyi varsin hyvin kenttäolosuhteissa valmistettavaa ruokaa, ainoat, joita ei voinut laittaa, olivat uuniruoat. Onneksi mm. Kokkikartanon foliovuoat maistuivat varsin hyvin pussisalaattien kanssa:)

    1. Kiva kuulla, että selvisitte kenttäolosuhteissa! Tänä vuonna on onneksi jo tosi keväiset kelit, joten ei tarvitse ihan hangen keskellä grillata 🙂

  2. Pidän teille peukkuja ja toivon paljon kärsivällisyyttä, sillä onhan keittiöremontti elämää mullistava juttu lapsiperheessä. Mutta kyllä sekin päivä tulee, kun voi muistella sitäkin aikaa. (täs kohtaa se ei kyllä lohduta) 🙂

    Toivottavasti saamme nähdä kuvia uudesta keittiöstä sitten aikanaan, sillä vaikuttaa, että siitä tulee ihana.

    1. Kiitos tsempistä! Kyllä varmasti näytän kuvia uudesta keittiöstä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share