Kesän kauneimmat kukkijat prässiin

Prässättyjä kukkia

Oletteko huomanneet, että tänä kesänä monet kukat ovat kukkineet tavallista pidempään? Tämä johtuu tietysti koleista säistä, eli jotain hyvää kylmässä kesässäkin. Yleensä monen kukan loistoaika tuntuu olevan kuin ohikiitävä hetki, mutta tänä kesänä niistä ehtii oikeasti nauttia.

Prässättyjä kukkia

Erityisen hienoa kukkaloisto on ollut tienpientareilla. Vielä vähän aikaa sitten kotitiemme varret kukkivat niin täynnä puna-apilaa ja päivänkakkaraa, että pieni hiekkatie oli oikea paratiisireitti. Onneksi ehdin ottaa tuosta komeudesta pari kuvaa, koska vain muutama päivä sen jälkeen penkat oli niitetty ja kukkaihanuus hävinnyt. Niittäminen on varmaankin hyödyllistä, mutta sydäntä kyllä särki luopua siitä jokapäiväisestä komeudesta kotimatkan varrella.

Puna-apila

Kesäkin on jo kääntymässä viimeiselle kolmannekselle, mutta onneksi kukkaloiston ei tarvitse jäädä ihan kokonaan pelkäksi muistoksi. Keräsimme tyttären kanssa pihapiirin kauneimpia kasveja ja prässäsimme niitä sanomalehtipaperin välissä kirjojen alla ihaniksi muistoiksi kesästä. Prässäämiseen liittyi myös jotain yllätyksiä: esimerkiksi harakankellot menettivät lähes kokonaan violetin värinsä kuivuessaan ja muuttuivat hailakan valkoisiksi. Muuten prässääminen on simppeliä: sen kun vaan asetellaan kukat paperille haluttuun asentoon ja laitetaa päälle paino muutamaksi päiväksi. Yksinkertaisten kukkien kauneus on helpompi vangita, kun taas monimutkaisen muotoiset kukinnot ovat paremmin edukseen tuoreina.

Saniainen

Mitähän prässätyistä kukista tekisi? Saniaisen lehti näyttäisi ainakin kivalta kehyksissä tauluseinällä, ja voisipa kasveja ottaa mukaan lasten askarteluihinkin, ainakin jos vaikka päällystäisi valmiit tuotokset kontaktimuovilla.

Lue lisää

2 comments

  1. Olen sitä ikäluokkaa, joka on kerännyt kasveja kesäisin kasvioon. Sanomalehtien väliin ne laitettiin silloinkin kuivumaan. Sitten joku levy ja tiiliskiviä painoksi. On tosiaan mielenkiintoista nähdä mitenkä prässäys onnistuu.

    1. Kuulemma nykyäänkin jossain kouluissa prässätään kukkia, mutta se ei taida olla samalla tavalla pakollista vaan siitä saa lisäpisteitä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share