Kevättalvi on puutarhavuoden parasta aikaa

Luumupuun kukat

Helmikuu on kuukausi, jolloin talven läpi talsiminen alkaa näyttää loputtomalta urakalta, vaikka oikeasti kevät onkin jo aivan nurkan takana. Päivät ovat jo pidenneet niin paljon, että pimeydestä ei tarvitse kantaa ahdistusta, mutta sydän halajaisi jo kevätpuuhiin. Silti mitään ei oikein voi vielä tehdä, vaan mahdollista on vain suunnittelu ja haaveilu.

Koivun hiirenkorvat

Kävin kierroksella puutarhassa ja suunnittelin, mitä kaikkea haluaisin ensi keväänä ja kesänä tehdä. Osa jutuista on ollut mielessä jo useamman vuoden, ja on aika selvää, että jos saan listasta toteutettua edes muutaman, ollaan voiton puolella. Mikään ei kuitenkaan estä haaveilemasta vähän enemmästä kuin mitä jaksaa tehdä, ja syksyllä on hauska katsoa, mitä näistä tulikaan tehtyä.

Kehäkukka

 • Uusi kasvimaa-alue. Meillä on pihan perällä iso alue muovilla peitettynä tulevalta kasvimaalta, jotta monivuotisten rikkaruohojen juuretkin kuolisivat. Tulevana kesänä olisi tarkoitus aidata alue peurojen loitolla pitämiseksi, ottaa haltuun noin puolet alueesta ja aloittaa siinä viljely laatikoissa. Haluaisin myös kokeilla kohopenkkiä, johon kasaisin alle maatumaan puutavaraa ja risuja.
 • Peurojen karkotus puutarhasta on vähän isompikin ongelma, koska nykyään ne syövät myös koristekasveja. Viime kesänä tehtiin uusi hieno kukkapenkki, mutta peurojen jäljiltä se oli syksyllä surullista katsottavaa. Olemme ajatelleet jonkinlaista sähköpaimenta koko tontin ympäri, mutta piha on melko iso. Toinen vaihtoehto voisi olla muovinen karkotenauha metsän puolella, jota esimerkiksi tien varsilla käytetään peura-alueilla. Kumpikaan ei ole kovin esteettinen vaihtoehto, mutta jos nauha kulkee tontin rajalla metsäisen alueen puolella, ei se näy hoidetun puutarhan alueelle. Myös kukkapenkkiä pitää vielä viimeistellä ja tarpeen mukaan istuttaa lisää kasveja.
 • Marjapensastuet viinimarjapensaisiin ovat olleet to do -listalla ja vuosia, mutta asia unohtuu aina kun viinimarjat on saatu poimittua. Marjojen kypsymisaikaan tukien puuttuminen ottaa aina päähän, koska ruohonleikkuusta tulee pirullisen hankalaa. Ehkä tänä vuonna saamme tuet tehtyä jo hyvissä ajoin keväällä.
 • PunaherukoitaKiviaita olisi hyvä saada vähän valmiimmaksi. Oikeastaan aita näyttää jo nyt aika hienolta, mutta pihalla on vielä kiviä, jotka pitäisi saada nurmikon tieltä pois. Niiden siirtäminen on kestänyt, koska siihen tarvitaan traktoria, joka on ollut rikki.
 • Pihalle tarvitaan lisää oleskelutiloja. Meillä on vain yksi vanha puutarhakalustesetti, jota siirrellään milloin minnekin ruohonleikkuun tieltä. Tarvitaan kunnon patio, jossa on kunnon pohja ja jolla on mukava istua iltaa. Muitakin oleskelualueita tarvitaan, mutta hyvä jos saisi nyt yhden ensin valmiiksi.Akileija
 • Piharakennuksen seinustalle olisi tarkoitus luoda ruukutuspiste vanhasta tiskipöydästä ja hyllystä.
 • Olisi aivan mahtavaa, jos ensi kesänä ehdittäisiin aloittaa myös lateksin raaputtamista pois talon ulkopinnoista.
 • Lisäksi aion tietysti myös kasvattaa kaikenlaisia vihanneksia, mutta yleensä pitäydyn aika perusjutuissa. En esimerkiksi ole kovin innostunut kokeilemaan erikoisuuksia, koska enemmän saan tyydytystä siitä, että kasvit todella kasvavat ja tuottavat satoa lautasellekin.Syysasterit

Aikamoinen lista, vai mitä? Tämä innostus- ja suunnitteluvaihe onkin tietyllä tavalla kevään parasta aikaa. Kaikki on vielä mahdollista, eikä yhtään rikkaruohoa tarvitse vielä nyppiä. Ja kun puutarhaaa katsoo uusin silmin, lumisesta maisemasta löytää vielä helmikuussakin kauniita ja inspiroivia yksityiskohtia.

Minkälaisia suunnitelmia sinulla on tulevalle puutarhakaudelle?

Lue lisää

5 comments

 1. Suunnitelmia ja haaveita on kesälle niin paljon, että tietää jo tässä vaiheessa, että osa jää tekemättäkin. Fiilispohjalta;) Mutta puutarha- ja kesähaaveilu on mukavaa, kuuluu aina tähän aikaan vuotta. Ei malttaisi odottaa, mutta kuitenkin on realisti niin, ettei halua mennä aikaansa edelle, vaan elää tätä vuodenaikaa;) Valtavan kauniita kuvia sinulla täällä! Niitä oli ilo katsella;)

  1. Kiitos! Sama juttu täällä, liikaa tulee suunniteltua ja haaveiltua, mutta kun se haaveilu on niin mukavaa. Joskus kyllä alkaa nyppiä, jos sama haave on asialistalla monena vuotena eikä koskaan ehdi toteuttaa.

 2. Se keltainen nauha ei ainakaan meillä ole peuroja estänyt tulemasta kasvimaalle 😣 emo nosti alinta nauhaa päällään ylemmäksi että kaksi pikkubambia pääsi maalle ja loikkasi sitten itse keskimmäisen ja ylimmäisen nauhan välistä. Kaikkeen ne tottuu 😆 suunnittelu on silti kivaa. Pojilta jo tilasin pari kasvulaatikkoa kun maalämpöputkien vedon takia yksi kasvimaa meni ihan savikoksi.

  1. Voi itku, mulla oli korkeita toiveita sitä nauhaa kohtaan 🙁 Oikeasti kyllä luulen, ettei peuroja kunnolla estä mikään kuin tarpeeksi korkea aita. Vähän masentavaa. Kasvulaatikot on kyllä tosi helppoja, itsellä on ollut niitä muutamana kesänä.

 3. I just could not go away your site before suggesting that I really loved the usual information an individual provide on your guests?
  Is gonna be again steadily in order to investigate cross-check new posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share