Kodinrakentajan ja kotipuutarhurin elämä on täynnä kompromisseja

kehäkukat

Tiedättehän vision: kasvimaalla kasvit kasvavat näteissä riveissä, eikä rikkaruohoja näy missään. Puutarhassa vallitsee hallittu boheemi runsaus. Ihmisen aikaansaamat rakenteet ovat kauniita ja ympäristöön sointuvia. Kodissa tai puutarhassa ei tämän vision mukaan tarvitse koskaan tyytyä toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon, koska rahaa tai ajanpuutetta ei unelmissa tarvitse ajatella ollenkaan.

kasvimaa

Sitten on tietysti todellisuus, joka joskus pakottaa kompromisseihin. Aina ole energiaa panostaa joka asiaan sataprosenttisesti. Jostain olen kuullut sanonnan ”better done than perfect” eli parempi valmis kuin täydellinen: aina ei välttämättä kannata käyttää aikaa kaiken saattamiseen ihan pikkutarkan täydelliseen kuntoon, kun tärkeämpää on vain saada hommat valmiiksi. Pikkutarkka Huolellinen mieheni on kyllä tästä vähän eri mieltä, mutta itse uskon kompromissien voimaan, kun jotain täytyy saada tehtyä. Tämä ei tarkoita sitä, että lähdettäisiin jo lähtökohtaisesti tekemään sekundaa, mutta joskus vaatimustasoa täytyy ihan hiukan laskea, jotta saataisiin jotain aikaiseksi. Samalla ramppikuume laskee, mikä on omiaan edesauttamaan valmiiksi saamista. Onhan vaikea saada mitään aloitetuksi, jos lopputuloksena kelpaa vain täydellinen.

kehäkukat

Tänä kesänä meillä on saatu paljon pihahommia tehtyä, mutta oikeastaan kaikki vähän vähemmän täydellisesti. Kasvimaan ympärille on saatu rakennettua aita, mutta aikapulasyistä siitä ei tullutkaan perinteinen riukuaita vaan aita rakennettiin raakalaudasta, jota saatiin läheiseltä sahalta erä alehintaan. Aita kaipaa vielä viimeistelyä ja esimerkiksi portit puuttuvat kokonaan, mutta nyt kasvit ovat saaneet kasvaa rauhassa ilman peurojen tekemää kiusaa. Polttopuut on saatu tehtyä, vaikka hiukan myöhäiseksi se meni: oltiin jo heinäkuussa, ennen kuin niille järjestyi aikaa. Ja kukkapenkkirintamallakin on tehty monenlaisia uudistuksia.

polttopuut

Henkisesti tärkeimmältä tuntuvat kuitenkin marjapensastuet, joiden tekemistä on suunniteltu koko se aika, jonka olemme asuneet täällä. Tukien puuttuminen on harmittanut sitä enemmän, sillä eihän yksinkertaisen rimakehikon tekemiseen nyt niin kauan aikaa mene. Mutta koska ongelma on vaivannut vain silloin, kun pensaissa on marjoja (muutenhan oksat sojottavat kiltisti taivasta kohti), tukia ei ole tullut tehtyä ennen satokautta eikä satokaudella enää ehdi. Nyt kuitenkin otin itseäni niskasta kiinni ja rupesin hommiin. Lopputuloksesta tuli siitäkin vähemmän täydellinen, koska kivisen maan vuoksi tolppia oli vaikea saada tarpeeksi suoraan ja maan kaltevuuden takia rimatkin ovat toiselta puolelta vähän liian matalalla, mutta siinä ne tuet nyt kuitenkin ovat. Better done than perfect.

marjapensastuet

Maalla asuminen tarkoittaa jatkuvia kompromisseja sen kanssa, mitä töitä priorisoida ja mitä jättää tulevaisuuteen tai kokonaan tekemättä. Ainakin siis, jos haluaa tehdä suurimman osan itse eikä jatkuvasti maksaa tekemisestä ulkopuolisille. Paljon on myös töitä, joita ei olisi mitään järkeä teettää ulkopuolisella. Jos esimerkiksi marjapensastuen teettäisi ammattilaisella, tulisi hinnasta varmastikin tarkoitukseen nähden astronominen.

kasvimaa

Priorisointi on kuitenkin vaikeaa. Mikä on oikeasti tärkeää? Me olemme viime aikoina edenneet fiiliksen mukaan. Esimerkiksi tänä kesänä ei ole ollut minkäänlaista intoa remontointiin, joten olemme jättäneet ne hommat odottamaan. Sen sijaan puutarhainnostus on ollut valtava, joten olemme koko kesän ajan puuhailleet pihalla. Pihahommat ovat sitä paitsi nekin tärkeitä, koska esimerkiksi kasvimaan aidan vuoksi pystymme nyt vihdoin oikeasti kasvattamaan jotakin, koska peuroista ei tarvitse enää niin paljon stressata. Oma innostus on muutenkin hyvä kriteeri asettaa hommia tärkeysjärjestykseen. Kun johonkin tulee into, työ myös valmistuu nopeasti. Eikä järjestyksellä sitten oikeasti ole kuitenkaan niin paljon väliä, koska kaikki on kuitenkin eteenpäin. Jossain vaiheessa tulee innostus niihinkin hommiin, joita ei huvita tehdä nyt.

Lue lisää

2 comments

  1. Moikka,
    oon jo pitkään lukenut sun tekstejä ja monesti tehnyt mieli kommentoida, monet sun aiheista on lähellä omaakin sydäntä. Asutaan nyt neljättä vuotta talossa jonka pihan laitto aloitettiin silloin ihan alusta, ilman mitään pihasuunnitelmaa eli itse pähkäillen ja kokeillen. Kompromissien tekeminen on tullut todella tutuksi ja varsinkin tänä kesänä moni suunniteltu juttu on jäänyt tekemättä, kun meidän iltatähti on tässä 9kk iässä hieman rajoittava tekijä 😅 Onneksi kesä tulee ensi vuonnakin ja sen viimeisen nurmikko-pläntin voi laittaa silloinkin! 😊

    1. Kiva kuulla sinusta! Musta toi itse suunnittelu ja kokeilu on just parasta, luovuus pääsee valloilleen ja jos joskus tulee tehtyä virheitä niin saahan niitä korjattua. Lapset kieltämättä kyllä vähän hidastaa tahtia täälläkin 🙂 Mukavaa loppukesää teille kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share