Kotivaraa pohtimassa eli kuinka siivosin ruokakaappini

Moni maalla asuva kerää varastoihinsa kotivaraa eli ruokaa ja muita tarvikkeita, joiden turvin pärjää muutaman päivän esimerkiksi silloin, kun tulee sähkökatkos tai lumimyrsky tukkii tien.

Saimme Aapeli-myrskyn aikaan taas muistutuksen luonnonvoimista, kun sekä minun että isännän kulku tyssäsi kotitien ensimmäisen mutkan jälkeen suoralle, jossa autot juuttuivat kinokseen. Päästiin sentään liikkeelle, kun paikalle saatiin traktoriapua, mutta poikkeustilanteisiin varautuminen tuli taas mieleen.

Maalle muuttaessamme olin täysin kaupungistunut ja tottunut siihen, että lähimmästä kaupasta sai ruokaa aamusta myöhään iltaan. Niinpä ensimmäinen pääsiäisemme täällä maalla oli aika ankea, kun olimme unohtaneet santsata ruokaa. Siihen aikaan kaupat olivat pyhinä pääsääntöisesti kiinni, ja kun talosta oli hiivakin loppu, ei pystynyt edes leipomaan leipää. 

Sen jälkeen ongelma on kääntynyt vähän päinvastaiseksi. Hamstraan ruokaa kuiva-ainekaappeihin ja pakastimeen vailla järkevää suunnitelmaa sen käyttämisestä. Varastoja toki tyhjennetäänkin, mutta silti usein käy niin, että päivämäärät pääsevät vähän vanhenemaan. Kuivien aineiden kohdalla yli mennyt päivämäärä ei ole suuri vahinko, eikä yleensä mitään tarvitse heittää pois, mutta sekava kuiva-ainekaappi jos jonkinlaisine nyssyköineen käy vähän hermoille. Olisi mukavampaa, ettei tarvitsisi taas kaupasta tullessa huomata, että tiettyä ruoka-ainetta olikin jo varastossa useampi paketti.

Olenkin aloittanut uuden vuoden kunniaksi kaappientyhjennysprojektin. Samalla pärjätään pienemmillä kauppalaskuilla, kun tulee syötyä sitä, mitä jo on. Samalla näkee selvemmin, mitä kannattaa haalia kaappeihin jatkossakin. 

Kotivaran kätevät peruspilarit

1) Kaurahiutaleet

Syömme kaurahiutaleita niin paljon, ettei niitä koskaan pääse vanhaksi. Käytän niitä suosikkiaamupaalani, jota syön lähes joka päivä – mitä sitä hyvää vaihtamaan! Sen sijaan tattari- ja hirssihiutaleet jäävät aina syömättä, ja sitten niitä tungetaan väkisin leipätaikinoihin. 

2) Mungpavut

Mungpavut säilyvät vaikka kuinka kauan ja niistä on kätevä tehdä ituja. Täytyy myöntää, että viime aikoina idättelyt ovat vähän jääneet, mutta nyt kun löysin taas pavut kaapin perältä, hommaan tulee muutos.

3) Juurekset

Juurekset säilyvät suhteellisen kauan jääkaapissa, ja niistä voi taikoa lisuketta lähes ruokaan kuin ruokaan tai hauduttaa vaikka padan leivinuunissa. Ne sopivat siis hyvin niihin tilanteisiin, kun sähköt ovat poikki ja tie tukossa.

4) Vihreät linssit

Lapsetkin alkoivat syödä linssikeittoa, kun aloin tehdä sitä vihreistä linsseistä – punaisista tulee mössömpää, ja siitä lapset eivät tykkää. Ei ole olemassa montaa helpompaa ruokaa kuin linsseistä, tomaattimurskasta ja kaurakermasta kokoon väsätty keitto.

5) Lehtikaali

Kun lehtikaalin pakastaa pienenä silppuna, sitä voi kaataa pussista ruokaan aina sopivan määrän. Ei tarvitse lähteä kauppaan helposti pilaantuvia vihanneksia ostamaan, kun jemmassa on aina vihreää omasta takaa (omalta maalta tietenkin).

6) Jauhot

Itse suosin gluteenittomia kaura- ja tattarijauhoja, mutta ylipäänsä tärkeää on pitää kotona jauhoja. On ärsyttävää lähteä kauppaan vain siksi, että tulee sämpylänleipomisinto eikä kotoa löydy perusaineita. Pitää myös toki muistaa varastoida kuivahiivaa, jotta sämpylät eivät jää pelkiksi jauhokasoiksi.

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share