Kuinka järjestää juhlat, joissa emäntäkin ehtii seurustella?

Aika usein juhlien jälkeen on tunne, että olipa kivaa, mutta olisipa ollut vielä kivempaa, jos olisi ehtinyt jutella jonkun kanssa. Niinpä kun nyt järjestimme sadonkorjuujuhlat, aloin heti miettiä, miten juhlista saisi niin rennot ja järjestäjälle helpot, ettei tarvitsi itse viettää koko iltaa kyökkipiikana.

puutarhajuhlat

Ohjus osui maaliin harvinaisen hyvin. Ehdin syödä, ehdin jutella ja ehdin jopa kuunnella musiikkia. Tässä muutama vinkki rentojen juhlien järjestämiseen sekä pari kehitysajatusta tuleviin juhliin.

Kuinka järjestää rennot juhlat?

Keep it simple

Tarjoiluissa laatu korvaa erilaisten ruokalajien määrän. Halusin itse tarjota näissä juhlissa lounaaksi keittoa, sen jälkeen oli pöydässä kahvia ja särvintä ja lopulta illalla pantiin grilli kuumaksi. Jälkikäteen ajateltuna ruokalajeja tuli liian monta, ja olisi ollut järkevämpää järjestää vain yksi ruoka-ateria. Oikeastaan kettoinnostukseni syy oli se, että olen jo pidemmän aikaa keräillyt kauniita vanhoja keittolautasia, jotka nyt pääsivätkin oikeuksiinsa. Vähemmällä vaivalla olisin päässyt vähentämällä yhden aterian, koska nyt tuli enemmän tiskiä sekä astioiden ja ruokalajien kantamista sisältä ulos.

Pyydä apua

Isäntä oli juhlien aikana päävastuussa lasten vahtimisesta. Kauhukuvani on, että kun paikalla on paljon ihmisiä, kaikki kuvittelevat jonkun toisen vahtivan lapsia ja lopulta kukaan ei tee sitä – ja sattuu jotain peruuttamattoman kamalaa. Niinpä isännästä ei liiennyt apuja keittiöpuuhiin, mutta pyysin siihen hommaan etukäteen avuksi erästä ystävääni. Lisäksi yksi jos toinen muukin tarjosi apuaan niin paljon, että lopulta suurin osa tarjoiluhommista hoidettiin talkootyöllä.

puutarhajuhlat

Valmistaudu

Kun etukäteen on laskettuna, että jokaiselle ruokalajille on tarjoiluastia ja että lautasia ja aterimia on tarpeeksi, ei niitä tarvitse etsiä hätäpäissään juhlan aikana. Kun on etukäteen kirjoittanut listan tarjottavista ja muista huolehdittavista asioista, ei vahingossa unohda ruokalajeja kaappiin tai unohda esimerkiksi hankkia sytytysnestettä grilliin. Kaikki minkä voi tehdä etukäteen, kannattaa hoitaa valmiiksi hyvissä ajoin.

puutarhajuhlat

Harkitse vierasmäärä tarkkaan

Mitä enemmän vieraita, sitä enemmän kokkaamista, juoksemista ja tarvetta piianhommiin. Lisäksi suurissa juhlissa on vaikea ehtiä seurustella kunnolla kaikkien vieraiden kanssa. Tämä on tietysti makuasia, mutta omasta mielestäni meidän parinkymmenen aikuisen ja heidän lapsiensa muodostama vierasmäärä oli aika lailla maksimi ilman erikseen hommattua keittiöpiikaa.

Ole itse rento

Jännitimme etukäteen kovasti sataako, ja niinhän siinä kävi, että päivä oli enimmäkseen kolea ja sadekuuroinen, vaikka aurinkokin välillä pilkahteli. Etukäteisjännäämisestä huolimatta emme itse juhlapäivänä jaksaneet säätilasta kovasti hermostua, vaan siirsimme juhlat välillä sisälle sadetta pakoon. Oma tunnelmansa oli siinäkin, kun kuuntelimme yhdessä sateen ropinaa paviljonkikatoksen alla. Jos olisi odottanut kaiken olevan täydellistä ja pieni sade olisi pilannut isäntäväen juhlat, ei varmasti vieraillakaan olisi ollut hauskaa.

Entäs ne kehitysideat seuraavia bileitä varten? Ainakin pitäisi vihdoin rakentaa katettu terassi, jonka alle mahtuisi koko juhlaporukka sadetta pitämään. Näin ei tarvitsisi arpoa vielä juuri ennen juhlien alkamista, pidetäänkö ne sisällä vai ulkona. Lisäksi pitäisi yrittää opetella hahmottamaan tarjottavien määrän paremmin. Nyt meillä on jääkaappi täynnä ylijäämäruokaa pahemmin kuin jouluna!

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share