Kuinka luoda kaunis puutarha halvalla?

Olen tässä keväällä käynyt muutaman kerran taimimyymälässä, mutta suurimmaksi osaksi olen onnistunut vastustamaan kiusauksia. Kotona on jo sen verran loppusijoituspaikkaa eli uuden kukkapenkin valmistumista odottavia taimia, että lisää ei välttämättä tässä vaiheessa tarvita. Lisäksi mietin muutenkin, kannattaako kaikkea ostaa valmiina. Taimimyymälään saa helposti uppoamaan sievoisen summan rahaa, ja tosiasiassa kauniin puutarhan voi perustaa myös puoli-ilmaiseksi.

Taimien ostaminen valmiina on nopea tapa saada pihalle näyttäviä istutuksia, mutta kärsivällinen odottelija etsii taimet taimenvaihtotoreilta, pyytää naapurilta tai kasvattaa siemenestä. Siemenet ovat todella halpoja siihen nähden, miten monta kasvia yhdestä siemenpussista tulee. Kun jaksaa odottaa pari vuotta, kohta pieni siementaimi on kasvanut valtavaksi puskaksi, jonka voi jo jakaa. Oman pihan kukkijoista kannattaa tietysti kerätä niiden siemenet talteen seuraavaa kasvukautta varten. Kohta siemeniä on niin paljon, että niitä voi alkaa lahjoitella kavereillekin.

Myös lannoitteisiin ja pussimultaan voi saada uppoamaan rahaa paljon. Meille on hankittu traktorin peräkärryllä iso kuormallinen multaa, jonka hankintahinta toki kirpaisee kerran mutta joka on suhteessa paljon halvempaa (ja parempaa) kuin pussimulta. Ilman ostomultaa emme ole yrittäneet pärjätä, vaikka kompostoimmekin ahkerasti kaikki puutarha- ja kotitalousjätteet ja vaikka pihalla on isot kasat on maatilalta tuotua eläinten lantaa lannoitteeksi. Myös nokkosia liottamalla voisi kätevästi valmistaa ilmaisen lannoiteveden.

Myöskään kesäkukkia ei välttämättä tarvitse ostaa valmiina, vaan viitseliäs kasvattaa ne siemenestä. Itselläni ei välttämättä riitä intoa aloittaa kesäkukkien esikasvatteluja jo aikaisin keväällä ja toisaalta myös syötävissä kasveissa on aika paljon esikasvatettavaa. Tästä syystä olen kokenut käteväksi pensaskrassin, joka kasvaa nopeasti näyttäväksi ja jonka voi kylvää vaikka suoraan ulos heti kun ilmat lämpenevät. Muutama ostettu kesäkukka ja krassit yhdessä saavat jo melkoisen viidakon aikaiseksi kuistille. Myös kehäkukat tuovat nopeasti pihalle väriä ja ovat helppoja kasvattaa.

Taimimyymälöissä kannattaa muuten myös tsekata alehyllyt tarkkaan. Usein nuupahtaneita ja kuivahtaneita taimia saa pilkkahinnalla, ja hyvällä hoidolla ne virkoavat nopeasti. Viimeksi alehyllyllä taimia hamstratessani myyjä tuli kertomaan, että kannattaa ottaa sen verran ruukkua irti, että pystyy tarkistamaan taimen juuret. Jos ne ovat vaaleat, kasvi on vielä hengissä.

Itse en pyri puutarhanhoidossa säästämään kaikessa mahdollisessa, koska joskus on vaan niin ihanaa ja helppoa ostaa valmiita taimia tai tarvikkeita. Puutarhanhoidon hauskuus piilee kuitenkin vahvasti myös prosessissa eikä vain valmiissa lopputuloksessa, joten perennojakin tulee kasvateltua siemenestä tai taimia jaettua muiden kanssa, koska se on hauskaa.

Lue lisää

3 comments

  1. Mielestäni ystäviltä saadut tai luonnosta löydetyt kukat tuntuvat rakkaimmilta kuin ostetut, niihin liittyy tarina.

    1. Totta! Saaduista kasveista muistaa aina, mistä ne ovat tulleet 🙂

  2. Lisäksi joutomailta ja teiden varsilta voi siirtää luonnonkukkia ja näin jakaa niitä laajemmalle. Ne eivät vaadi kastelemista tai lannoittamista ja myös perhoset sekä pörriäiset iloitsevat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share