Kuinka saada lapset viihtymään samalla kun teet pihahommia?

Kun lapsilla on ikää nuoremmalla 2 vuotta ja isommalla 4,5 vuotta, on aikamoinen urakka huolehtia myös isosta pihasta. Täytyykin myöntää, että monta vuotta meillä on hoidettu puutarhahommia aika lailla vasemmalla kädellä. Ruoho on päässyt aina kasvamaan liian pitkäksi ja kasvimaalla on rehottanut rikkaruohoja.

Mutta tänä kesänä minulla on hyvä tunne, että myös puutarhanhoidolle alkaa pikkuhiljaa järjestyä vähän enemmän aikaa. Tai oikeastaan kyseessä ei ole enää vain tunne, vaan tämä on jo käytännössä nähty. Esimerkiksi tänään olemme puuhastelleet koko päivän pihalla mitä parhaimmassa hengessä, ja yhdessä touhuamisen lisäksi olemme oikeasti saaneet paljon aikaankin.

Lapset eivät kuitenkaan keksi vielä tekemistä ihan itsestään, joten ajattelin jakaa muillekin parhaat vinkkini sopuisaan yhdessäoloon pihalla. Jotkut eivät tällaisia vinkkejä tarvinne ollenkaan, koska on kuulemma olemassa sellaisiakin lapsia, jotka ihan kiltisti auttavat vanhempia näiden hommissa marisematta tai toisaalta viihdyttävät omilla leikeillään itseään. Meillä homma ei kuitenkaan hoidu ihan yhtä helposti, joten tässä omat parhaat keinoni sopuisaan pihalla oleiluun siten, että vanhempi saa samalla itsekin jotain tehtyä. Kaikkien alla lueteltujen keinojen ideana on se, että ne ovat niin yksinkertaisia, että ne eivät vaadi juuri mitään alkuvalmisteluja.

Anna ensin huomiota lapsille

Olen huomannut, että rauhanomainen rinnakkaiselo omissa puuhissa sujuu lasten kanssa parhaiten, jos vain olen ensin antanut heille huomiota. Eli ensin leikitään hetki yhdessä, ja sen jälkeen vasta aletaan suunnitella niitä kasvimaapuuhia. Ja kun myöhemmin lapsi tulee pyytämään apua/huomiota/halausta, on järkevämpää keskeyttää oma puuha heti ja hoitaa lapsen tarve kuntoon, koska ainakin meillä sellaiset loputtomat ”joo, mä tuun kohta!” -huudot saavat lapset aika äkkiä närkästymään. Tämän kun vaan vielä muistaisi itsekin.

Anna lasten osallistua

Lapset ovat innoissaan, kun saavat olla mukana etenkin käyttämässä erilaisia laitteita. Kun vaikkapa poraamme kukkaruukun pohjaan reikää, lapset haluavat tulla pitämään porakoneesta kiinni. Joskus myös esimerkiksi kuljetamme hiekkaa tai multaa lasten omilla kottikärryillä tai leikkitraktorin peräkärryllä. Aika nopeasti lasten into niihin varsinaisiin töihin kuitenkin hiipuu, mutta yleistä ilmapiiriä edesauttaa, että he saavat kokeilla.

Sano ”kyllä” lasten ideoille

Monet lasten ideoista eivät kuulosta aikuisen korvaan järkeviltä. Esimerkiksi meidän lapsukaisemme halusivat tässä hiljattain kuormata multaa leikkitraktoreillaan ja lotrata samaan aikaan vedellä, mistä syystä he olivatkin viiden minuutin päästä jo yltä päältä multavellissä. Mutta heillä oli hauskaa ja itse sain samaan aikaan valmisteltua kylvölaatikoita kylvöön, eli kaikki voittivat. Olenkin siis yrittänyt sanoa kaikille vähän epämiellyttävillekin ideoille kyllä, vaikka se tietäisikin ylimääräistä pyykkiä tai muuta vaivaa.

Keksi pihalle vesileikkejä

Vesi on elementti, joka saa lapsen kuin lapsen innostumaan. Kesäkeleillä on tietysti parasta laittaa pihalle uima-allas, jossa pienokaiset viihtyvät pitkäänkin, mutta pienempikin vesiastia tuo heille viihdykettä, jos ilma ei ole ihan tarpeeksi lämmin hypätä veteen kokonaan. Esimerkiksi meillä lapset pesevät pihalle tuodussa saunavadissa mielellään työkaluja ja omia lelujaan. Kun antaa mukaan pari juuriharjaa, lapset pesevät innoissaan vaikka omia polkupyöriään. Usein he myös tekevät vedestä ja hiekasta ”löllöä”. Kukapa lapsi ei sellaista rakastaisi!

Samalla kun lapset lääräävät, kitken itse vaikkapa rikkaruohoja. Veden kanssa pitää tietysti turvallisuussyistä olla tarkkana, että lapset ovat koko ajan näköetäisyydellä, jos he siis ovat vedessä kokonaan.

Anna lasten leikkiä aikuisten tavaroilla

Meillä on tänä kesänä viihdytetty lapsia jo monta kertaa sillä, että olen kantanut ison työkalupakin heidän tutkittavakseen. Samalla lapset ”korjaavat” omia ja aikuisten polkupyöriä ja tutkivat kiehtovia esineitä, joihin heillä ei yleensä ole pääsyä. Meidän pitäisi kyllä pikkuhiljaa keksiä tarjolle uusia kiehtovia aikuisten tavaroita, koska työkalupakin viehätys alkaa pikkuhiljaa hälvetä.

Laita lapset piirtämään isoon pahvilaatikkoon

Kokeilimme viime kesänä antaa lapsille iso matala pahvilaatikko, jonka sisään heitimme värikyniä. Ainakin isompi innostui heti piirtämään pahvilaatikkoa täyteen. Laatikossa kynät pysyvät tallessa, eikä erillisistä, pakoon lentävistä papereista tarvitse huolehtia.

Vedellä maalaaminen

Valitse kuiva tasainen pinta, esimerkiksi seinä tai iso kivi. Anna lapsille pieni ämpärillinen vettä ja siveltimet. Lapset maalaavat vedellä kuvioita kuivaan pintaan, ja kohta aurinko pyyhkii kuviot pois. Ei tarvitse murehtia vaatteiden tai ympäristön sotkemisesta, kun maalausaineena on vain vettä.

 

Meitä ihmisiähän on moneen junaan, mutta itse olen sillä tavalla kärsimätön ja taipuvainen kaikenlaiseen touhuiluun, että tuskastun hyvin nopeasti, jos koko päivän ohjelmassa on vain hiekkalaatikon reunalla istumista. Siksipä olenkin nyt tosi innoissani, että olemme nyt ainakin toistaiseksi löytäneet tällaisen yhdessäolon tasapainon: välillä leikitään yhdessä lasten pillin mukaan, mutta välillä taas pienet leikkivät innoissaan kahdestaan. Sillä aikaa käytän tilanteen hyväkseni ja teen kaikkea sitä, mitä olen suunnitellut viimeisen viiden vuoden ajan täällä asuessani. Välillä pidetään tauko ja syödään tai käydään vaikka pyöräretkellä. Jos tämä jatkuu tällaisena, tästähän tulee ihan unelmien kesä!

Onko sulla hyviä vastaavia vinkkejä tai oletko eri mieltä näistä minun vinkeistäni?

Lue lisää

6 comments

 1. Hyviä ideoita, ja totean samaan syssyyn, että näinhän se on; liian usein vain tulee sanottua; tulen kohta. Ai-ai, ja tiedän, että nyt jos joskus on aika parantaa tapansa, sillä meilläkin seuraus on juuri sama kuin teillä 😉 Ihania kesätouhuja teille, ja kiitos vinkeistä; otan käyttöön varmasti tulevan kesän aikana 🙂

  1. Mä ainakin huomaan usein ylipäänsä lasten kanssa, että tietää kyllä miten pitäisi tehdä mutta tekee kuitenkin toisella tavalla 🙂

 2. Meidän 3 ja 4 vuotiaat ovat tänä kesänä viihtyneet jo tosi hyvin omissa leikeissään. Välillä vaan leikit vaihtuu jekkuihin, mutta kuuluuhan sekin lapsuuteen. 😉 Nurmikon leikkuu on sujunut mutkitta, kun saatiin leikkurin perään kärry ja lapsethat ovat yhtä hymyä, kun pääsevät kyytiläisiksi.
  Suurempi haaste tänä vuonna on ollut kasvimaalle ja kukkapenkkeihin ilmestynyt, mattona leviävä rikkaruoho! Ei ole koskaan ennen ollut tällaista kitkemisurakkaa ja silti rikkis on niskan päällä – mur!

  1. Mikäköhän sellainen rikkaruoho on? Mua harmittaa, kun meille on nurmikolle tullut peltomullan mukana ainakin rönsyleinikkejä (no oli sitä kyllä ennestäänkin). Kamala kitkeminen niissä, vaikka tiedettiin kyllä jo sitä multaa ottaessamme, että jotain lieveilmiöitä voi tulla.

 3. Loistavia vinkkejä,kiitos 🙂 meillä lisäksi toimii saippuakuplat ja tosiaan tuo vesi on mitä parhain keino saada lapset viihtymään 🌸🌺🌹 kukkia kastellaan ahkerasti ja omia nukkeja tai leikkiautoja pestään reilulla kädellä 😊leikkijät 2.5v ja 1.5v.

  1. Saippuakuplat on kyllä varma hitti. Teillä onkin melko pienet ja vähäisellä ikäerolla nuo leikkijät 🙂 Varmaan touhut sopii hyvin yhteen jos ei vielä niin ainakin jossain vaiheessa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share