Kukkivilla pensailla kauneutta kotipihaan

Omenapuu kukkii

Monet meistä puutarhureista (minäkin) haalivat pihaansa perennoja ja kesäkukkia, mutta helpompi tapa saada pihaan kukkaloistoa ovat kukkivat pensaat ja puut. Ne kun pärjäävät rikkaruohoja vastaan ihan itsestään, eikä monia pensaita muutenkaan tarvitse juuri hoitaa. Nyt kun kevään ensimmäiset pensaat alkavat puhjeta kukkaan, onkin aika päivittää myös meidän pihan pensassuunnitelma ajan tasalle.

Kesäkuu on kukkivien pensaiden kulta-aikaa. Ihanimpina puutarhassa loistavat syreenit, jotka ovat isolla etumatkalla suosikkejani kukkivista pensaista. Syreenit ovat romanttisia ja näyttäviä, ne pärjäävät melkein pihassa kuin pihassa ja sopivat erinomaisesti vanhan talon pihapiiriin. Hoitoakaan ne eivät vaadi juurikaan, vaan ainakin itse annan syreenieni kasvaa rauhassa, kunhan vain lannoitan niitä silloin tällöin.

Luumupuu kukkii

Tosi kauniita tähän aikaan ovat myös tuomet, jotka eivät kyllä taida olla varsinaisia puutarhakasveja, mutta puolivillin pihan reunamille ne sopivat hyvin. Toinen pensasmainen kukkiva puu, joka sopii hyvin pihamaalle, on pihlaja. Pihlajan kukat ovat omasta mielestäni oikeastaan vielä kauniimpia kuin tuomen. Kauniita ovat myös tuoksuvatukat, joita onnistuin hankkimaan pihaani viime kesänä. Nyt vain pitää yrittää olla tarkkana, etteivät nekin leviä liikaa.

Syreeni kukkii

Erilaiset angervot kuuluvat monen pihapiirin komistuksiin. Meillä kasvaa pihan reunalla valtava rusopajuangervopensas, joka on päässyt vuosien varrella leviämään vähän liikaakin. Jossain vaiheessa sitä pitäisi raivata pienemmäksi, mutta sinänsä tämä kyseinen angervo ja muutkin sen sukulaiset ovat oikein mukavia pihan kaunistajia. Lähempänä pihan paraatipaikkaa kasvaa myös pari muuta angervoa, jotka taitavat olla pihlaja-angervo ja koivuangervo, mikäli oikein tunnistin. Angervopensaita voisi hankkia vielä lisääkin, koska ne ovat helppohoitoisia ja kuitenkin kauniita.

Jotkut pensaat ovat siitä hankalia lapsiperheeseen, että ne ovat myrkyllisiä. Esimerkiksi lumimarjassa on tosi kauniit marjat, ja jonkinlainen jäänne tuosta pensaasta kasvaakin meillä tuolla tontin nurkalla. Itse muistan lapsuudesta kuulleeni niin monta kertaa varoituksia pihan myrkyllisistä kasveista, ettei olisi tullut mieleenkään mennä syömään niiden marjoja, mutta varmuus on tietysti aina paras. Ehkä kannattaa odottaa vielä muutama vuosi, ennen kuin alan siirtää kyseistä lumimarjapensasta paremmalle paikalle.

Omenapuu kukkii

Haavelistalleni kuuluvat ainakin syyshortensia, jollainen pihassa on joskus ollutkin mutta kuollut pois. Myös lumipalloheisi olisi kiva saada takaisin, koska sekin kuoli. Syyshortensialla saisi lisäksi pihalle kivasti kukintaa syksyynkin. Pihan kuivemmalle puolelle aion lisäksi hankkia siperianhernepensaan, jonka kukinta ei nyt kovin kummoinen ole, mutta joka on silti ihan hauskan näköinen ja perinteinen pensas. Näin kesäkuun kynnyksellä paras pihan kaunistaja on tietysti omena- tai luumupuu, joiden kukinta ei kyllä yhtään kalpene paljon hehkutettujen kirsikkapuiden rinnalla.

Onko sinulla vinkkejä kauniisiin kukkiviin pensaisiin? Mielellään sellaisiin, jotka hoitavat itse itsensä. Esimerkiksi magnoliasta en jaksa edes haaveilla, ennen kuin joku jalostaa paremmin talvenkestäviä lajikkeita tänne kolmosvyöhykkeellekin.

Lue lisää

2 comments

  1. Jos jotain ikivihreää piha kaipaa kuten alppiruusu on todella kaunis, viihtyy puolivarjossa. Niitä on erittäin useita värejä. Kannattaa harkita.

    1. Totta, alppiruusut ovat kyllä kauniita varsinkin jos kasvavat isoiksi. Mä olen vaan ollut siinä uskossa, että ne ovat vähän vaateliaita kasvupaikan suhteen. Ehkä kokeilen sellaista jossain vaiheessa sitten kun saadaan sopiva paikka mietittyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share