Lapsia ja aikuisia miellyttävä kaupunkiloma Tallinnassa

Lastenmuseo Miiamilla

Vappuviikonloppumme kului Tallinnassa. Ennen vanhaan ennen maalaiselämää ja lapsia luuhasin erittäin mielelläni maailman suuremmissa ja pienemmissä kaupungeissa, ja nautin siitä toki edelleen, mistä syystä vien mielelläni lapsiakin tällaisille reissuille. Kaupunkilomamme ovat kuitenkin muuttuneet, mutten väitä, että välttämättä huonompaan suuntaan. Siinä missä ennen oli aikaa rauhassa syventyä teekupposeensa kahviloissa, nykyään meno määräytyy pienimpien keskittymiskyvyn ja jaksamisen ehdoilla. Rauhallisen ajan puute joskus harmittaa, mutta toisaalta tilalle on saanut ilon seurata pikkuihmisten maailman löytämisen riemua.

Tällä reissulla kärsimme melko kolkosta ja räntäsateisesta säästä, mutta matka oli silti varsin onnistunut. Kohokohtia löytyi monta, ja tässä niistä muutama suosittelemisen arvoinen.

Leikkipuistossa

1) Uimahetki KalevSpassa

Sateiselle lauantaille sopiva ohjelma oli kylpyläreissu, jossa lapsia kiinnosti erityisesti pikkulasten allas, ymmärrettävästi. Itse hytisen lastenaltaiden äärellä aina kylmästä, joten olisin voinut viettää koko vierailun porealtaassa tai turkkilaisessa saunassa. Odotan, että joku järkevä keksii vielä ratkaisun tähän lapsiaan vahtivien vanhempien värjöttelyongelmaan! Mutta lasten mielestä kylpylä taisi kuitenkin olla koko viikonlopun paras juttu.

2) Kävely Vanhassa kaupungissa

Rakastan kuljeskella kaupungilla kamera kädessä, mutta nykyään ei siitä oikein tule mitään, koska pitäisi samalla vahtia kahta potentiaalisesti auton alle juoksevaa lasta. Tällä reissulla sain kuitenkin luvan lähteä hetkeksi yksin valokuvaamaan, ja ai että miten siitä heti tulikin se sama fiilis, mikä matkustamisessa on parasta – maailmalla olo, utelias etsiminen ja uuden löytäminen. Parasta oli, että perheen taas kohdatessani huomasin, että lapset olivat löytäneet saman tunteen omalla tavallaan. He ihastelivat puluja, johtivat isäänsä ennakkoluulottomasti uusiin seikkailuihin kaupungin kapeita kujia pitkin ja jaksoivat pysähtyä ihmettelemään kaikkea, mikä näytti vähänkään uudelta ja kiinnostavalta. Vanhalle kaupungille pisteet siitäkin, että autoja oli vähän, minkä vuoksi lasten kanssa käveleminen oli tosi helppoa.

Tallinnan Vanhakaupunki

3) Taidemuseo Kumu

Olin erinomaisen positiivisesti yllättynyt, miten hyvin lapset jaksoivat käyttäytyä taidemuseossa. Tulimme tänne lähinnä sadetta pakoon ilman suuria odotuksia, mutta taide tuntui kiinnostavan lapsiakin ihan oikeasti – jopa nuorempaa tättähäärää, joka osoitteli innokkaasti tauluja ja bongaili niistä omaan elämänpiiriinsä kuuluvia asioita. ”Kato pupu! Lintu! Tuhma!”

Kumun taidemuseossa

4) Raitiovaunut

Edellisellä kerrallani Tallinnassa (josta on aikaa noin 10 vuotta), en tullut lähteneeksi Vanhaa kaupunkia pidemmälle. Nyt taas otimme ratikat haltuun senkin vuoksi, että maalaismörrikkälapsemme kovasti toivoivat niillä ajamista. Osoittautui, että Tallinnahan onkin aivan kompakti ja helposti hallittava! Lähestulkoon kaikki oli paljon lähempänä kuin olisi voinut kartasta katsoen päätellä. Iso peukku tälle.

Kahvila Boheem

5) Airbnb-majoitus

Olemme koko perhe vannoutuneita kotimajoituksen faneja. Se, että saa leikkiä elävänsä ja asuvansa kuin paikallinen, tuo lomaan oman vivahteensa. Lapsista on hauska ihmetellä toisten ihmisten asuntoa, ja totuuden nimissä sitä samaa teemme me aikuisetkin. Kummastelemme, miksi tiskirätti on toisessa maassa niin erilainen ja ihastelemme, miten hauskasti vaikkapa kylpyhuone on sisustettu. Joskus hiukan kadehdimme asunnon omistajien elämää ja mietimme, millaista olisikaan elää kyseisessä kaupungissa ja asunnossa ihan oikeasti. Kotimajoituksen avulla voi tehdä tällaisia ajatusleikkejä joka lomareissulla. Lisäksi on superkätevää, kun osan aterioista voi kokata itse ja pidemmillä reissuilla myös se, että voi pestä pyykkiä. Puhumattakaan siitä, että toisin kuin hotellihuoneessa, asunnossa on tilaa aikuisten oleilla lasten nukkumaanmenon jälkeenkin.

6) Lastenmuseo Miiamilla Kalamajassa

Tutustuminen Kalamajan kaupunginosaan jäi meiltä vähän vaisuksi, koska kylmän sään takia emme jaksaneet kävellä ulkona kovinkaan kauaa. Lapsille todellinen hitti oli kuitenkin Lastenmuseo Miiamilla, jossa he pääsivät tutustumaan vanhoihin leluihin ja jonka yläkerrassa odotti kokonainen huoneellinen leluja leikittäväksi. Toinen vastaava museo, hämmentävästi samanniminen, sijaitsee Kadriorgin kaupunginosassa Kumun lähettyvillä.

Miiamilla

Kaiken kaikkiaan ihmettelen tämän reissun jälkeen syvästi, miksi emme käy Tallinnassa useammin. Vaikka lauantain räntämyrsky veti hetkeksi mielen matalaksi, jäin ihastelemaan Tallinnan kompaktia kokoa, mukavaa hintatasoa, viehättävää rosoisuutta esimerkiksi Kalamajan alueella ja kaikenkaikkiaan helppoutta. Tallinna, minulla on tunne, että tulemme olemaan tekemisissä jatkossakin!

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share