Lateksi pois vanhan talon seinistä

lateksin poisto

Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, miten maalla ja vanhassa talossa elämä kulkee luonnon ja vuodenaikojen rytmin mukaan. Talon kunnostuksessa tämä tarkoittaa sitä, että on paljon töitä, joita ei voi tai ei kannata tehdä talvella. Kesä on siis todellista sesonkiaikaa, koska lähestulkoon kaikki talon ulkopuolella tehtävät työt onnistuvat paremmin kesällä, ja sisäremonteissakin on sellaisia, jotka säästää mieluummin kesälle (esimerkiksi lattian avaukset, jottei kylmä ilma pääse avatun lattian kautta sisään).

Toisaalta piha ja puutarha vaativat oman huomionsa kesäaikaan. Monet (järkevämmät?) tekevät talon ensin valmiiksi ja keskittyvät vasta sen jälkeen pihamaahan, mutta meille on ollut alusta lähtien tärkeää saattaa myös pihaa itselle mieluiseen kuntoon. Kun energiaa laittaa aina kulloinkin siihen, mistä on innostunut, on tekeminen mieluisampaa.

En ole täällä blogissa raportoinut vähään aikaan oikeastaan mistään remonttitöistä, mutta niitä on silti tehty. Toki kesä ja puutarha ovat vaatineet oman osansa, mutta varsinkin miesväki on ahkeroinut myös talon parissa. Tällä hetkellä suurimpana kysymyksenä on: miten saada lateksi irti talon seinistä?

Tarkoituksena olisi siis tämän kesän aikana raaputtaa maalit irti yhdestä päätyseinästä sekä kuistista. Jäljelle jäävien seinien osalta urakka jatkuu tulevina kesinä, koska emme halua viettää koko kesää raaputuspuuhissa. Riippuen siitä, miten hyvin maali saadaan irti, seinät on myöhemmin tarkoitus maalata punamullalla.

Positiivista tilanteessa on se, että olemme vihdoin tehneet päätöksen jahkailtuamme kuutisen vuotta, uusitaanko ulkovuoraus vai poistetaanko vanhat maalit. Yhdestä nurkasta laudoitusta uusittiin, jotta saimme nurkan eristettyä kunnolla, mutta loput päätimme säästää, koska vanha kova lauta on pääosin vielä hyvässä kunnossa ja koko laudoituksen uusiminen olisi ollut kallista.

Tähän mennessä maalia on poisteltu kulmahiomakoneeseen kiinnitetyllä laikalla. Sillä maali lähtee melko vauhdikkaasti, mutta samalla maalipöly lentää kuistin edessä oleviin kukkaistutuksiin ja tuhrii ikkunat. Laikan kanssa saa myös olla tosi tarkkana, ettei puuhun jää jälkiä. Paikoitellen lateksi ei irtoa pölynä, vaan muuttuu laikan alla tahnaksi ja vain tukkii laikan. Oma hankaluutensa tulee siitä, että ylhäälle päätykolmiossa on tosi vaikea ylettyä.

Valmista esiteltävää on vasta vähän, mutta olen jo huojentunut, että rupsahtaneen näköinen julkisivumme lateksiriekaleineen saa vihdoinkin kasvojenkohotuksen. Vaikka valmista ei vielä olekaan, jokainen tehty tunti on eteenpäin. Ja kun urakka on yhdelle kesälle kohtuullinen, ehtii ohessa pitää vähän lomaakin ja puuhailla puutarhassa.

Lue lisää

1 comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share