Lateksin poisto vanhan talon ulkoseinistä

Lateksin raaputtamisesta kertova postaukseni on roikkunut keskeneräisenä tietokoneellani jo melkein koko sen ajan kuin maalia on meillä talon ulkoseinistä poistettu eli parisen vuotta. Lateksin poistaminen on jo mielikuvatasolla niin tylsää työtä, ettei aiheesta kertovan postauksenkaan kirjoittaminen ole houkutellut. Tuntikausien hinkkaamista ilman nopeaa tulosta ja usein vielä niin, että tekijä on työn päätteeksi maalipölyn peitossa: kuka sellaisesta haluaisi lukea?

Etsiessäni itse aiheesta aikoinaan tietoa huomasin kuitenkin, että netistä löytyy aika vähän lateksinpoiston vertaistarinoita tai sen puoleen niin kutsuttua asiantuntijatietoakaan. Ainakaan, jos haluaa poistaa maalin kokonaan eikä vain maalata samanlaisella maalilla vanhan päälle. Niinpä totesin, että ehkä joku voi tästäkin uuvuttavasta tarinasta hyötyä, koska niin moni talo on maalattu hyvää tarkoittaen sillä maalifirman markkinoimalla kaikkein uusimmalla tekniikalla, jonka kanssa vanhojen talojen kunnostajat saavat sitten nykyaikana painiskella.

Koitimme ensin raaputtaa maalia pois ihan käsipelillä rautakaupan neuvoa noudattaen (tuntuuko kenestäkään muusta, että vanhan talon kunnostaja saa rautakaupasta pelkästään älyttömiä neuvoja?), sitten kulmahiomakoneeseen kiinnitetyllä laikalla. Laikka kyllä pyöri kovaa vauhtia ja lennätti maalia kaikkialle ympäristöön, mutta silti maali ei lähtenyt kokonaan pois seinästä vaan tukki laikan muovisella tahnalla. Kun yhdellä laikalla sai hädin tuskin puhtaaksi puolisen neliömetriä ja laikan hinta oli 15 euroa, huomattiin menetelmä nopeasti toimimattomaksi.

Työ lähti sujumaan, kun saimme jostain vinkin maalijyrsimestä ja tilasimme sellaisen netistä. Samaisella jyrsimellä on nyt poistettu koko talon maalit. Menetelmään sisältyy hyviä ja huonoja puolia, joita keräsin tähän listaksi.

Lateksin poistaminen maalijyrsimellä

Plussat

 • Työ sujuu nopeasti. Koko talon olisi varmasti saanut kaluttua puhtaaksi yhdessä kesässä, jos olisi ja jaksanut tehdä pidempiä päiviä.
 • Jyrsimeen saa liitettyä remontti-imurin, joten seinästä irtoavat maalinrippeet eivät lennä ympäristöön.
 • Laitteen jyrsintäsyvyyttä voi säätää. Eli jos haluaa irrottaa vain maalin pintakerroksen, sekin onnistuu. Me halusimme kaikki pois, koska uudeksi maaliksi oli tulossa punamulta, joka vaatii alleen puhdasta puutavaraa.
 • Laitteen parinsadan euron hinta tuntui edulliselta verrattuna esimerkiksi infrapunalaitteeseen tai siihen, että uusittaisiin koko ulkovuori.

Miinukset

 • Väline ei ole seinäpinnalle kaikkein hellävaraisin. Meillä jäi pintaan hentoja jälkiä jyrsimen teristä. Aluksi stressasin niistä kovasti, mutta nyt kun päällä on jo kerros punamultaa, jäljet erottuvat vain aivan läheltä katsoessa. Tämä on kuitenkin hyvä tiedostaa, jos on kovin pikkutarkka luonne tai puhdistaa esimerkiksi suojellun kohteen seinää. Tietysti jos uudeksi maaliksi on tarkoitus valita jotain muuta kuin punamultaa, maalia ei ehkä tarvitse jyrsiä pois kokonaan ja terät voi asentaa jyrsimään vähemmän syvältä.
 • Terät tylstyvät nopeasti, jos ne osuvat esimerkiksi naulankantoihin. Siksi kaikki naulankannat piti ennen jyrsintää lyödä tuurnalla yksitellen syvemmälle.

Lisäksi jyrsin oli hiukan raskas kannatella, mutta tämä ei ole varsinainen miinus, koska sama koskenee suurinta osaa työkaluja. Mies, joka meillä suoritti maalinpoistosta suurimman osan, kertoi kuitenkin, että henkilönostimella laite ei enää niin raskaalta tuntunutkaan, koska ei tarvinnut kurkotella. Toisin kuin tikkailla ja itse tehdyillä telineillä keikkuessa, joita ei saa samalla tavalla juuri oikealle kohdalle.

Vaikka joskus harmittaa, ettei talomme ole isompi, oli sen koosta tässä tilanteessa pelkkää hyötyä. En jaksa edes kuvitella, miten uuvuttava urakka olisi vaikkapa jonkin valtavan pohjalaistalon maalien poisto. Silti en voi olla kuin tyytyväinen, että meillä päädyttiin nimenomaan maalinpoistotyöhön eikä vaihdettu koko ulkovuorausta, mitä sitäkin jossain vaiheessa suunniteltiin. Ulkolaudat olivat suurimmaksi osaksi vielä sen verran hyvässä kunnossa, että niiden vaihto olisi tuntunut väärältä, ja niiltä osin, missä oli lahoa, lautoja sitten vaihdettiinkin. Yksi tärkeä syy tälle päätökselle oli tietysti myös raha. Jos jossain voi säästää itse tekemällä niin se on kyllä nimenomaan tämä lateksinpoistotyö.

Siitäkin on muuten ollut urakassa hyötyä, että talomme sijaitsee syrjässä naapureista tai vilkkaasti liikennöidyistä teistä. Olemme saaneet poistella maalia ihan rauhassa, kun keskeneräisiä maalittomia seiniä on tarvinnut katsella vain itse.

Myöhemmin kerron vielä talon maalaamisesta punamullalla, mistä näkyykin jo esimakua tämän postauksen kuvissa.

Lue lisää

5 comments

 1. Tosi hyödyllinen postaus! Meillä on suunniteilla vanhaan taloon ulkoseinien maalaus. Nyt mietitään, millä poistetaan vanha maalipinta. Talo kun on maalattu lateksilla, ilmeisesti rautakaupan ohjeiden mukaan.

 2. Mä oon miettinyt kuivajää puhallusta, oiskohan se hyvä🤔 meillä on aitta ja navetta maalattu väärällä tökötillä ja haluttais punamulta

  1. Itselläni ei ole sellaisesta menetelmästä mitään tietoa, mutta nyt alkoi kyllä kiinnostaa! Onkohan se tarpeeksi hellävaraista ja miten kallista? Tule kertomaan jos siihen päädytte 🙂

 3. Hirveän helpottavaa kuulla, että lateksin voi ylipäätään saada pois niin hyvin, että seinän voi maalata jollain luonnollisemmalla. Olen tähän asti pelännyt, että lateksiseinä on enemmän tai vähemmän pysyvä virhe, mutta nyt kun lähdin googlailemaan asiaa tämä oli ensimmäinen tieto, johon törmäsin. Ihanaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share