Lisää kaappitilaa vanhaan taloon

kaappitilaa vanhaan taloon

Vanhassa talossa ei kai ole koskaan tarpeeksi säilytystilaa. Toisaalta monet valmiina myytävät kaapit ovat vanhaan taloon ulkonäöltään ihan liian moderneja. Mdf-levyt ja muut vastaavat materiaalit eivät näytä eivätkä tunnu sopivilta, vaan silmä haluaa aitoa puuta.

Jos itsellä ei ole taitoa tai aikaa tehdä kaappeja, vaihtoehdoksi jää etsiä vanhoja kaappeja antiikkikaupoista, kirpputoreilta tai vanhan tavaran liikkeistä tai teettää huonekaluja puusepällä. Kerron nyt, miten meille saatiin enemmän kaappitilaa sekä teettämällä kaapisto kotimaassa puusepällä että tilaamalla vanhoja kaappeja kunnostettuna ulkomailta.

kaappitilaa vanhaan taloon

Tapaus 1: Vanhojen kaappien kunnostuttaminen ulkomailla

Tarvitsimme yläkertaan vaatekaapit perheen aikuisille. Asiaa ääneen tuskailtuani ystäväni kertoi puolalaisesta tuttavastaan, joka kunnostaa ja tuunaa vanhoja huonekaluja. Referenssejä nähtyäni innostuin oitis: jotain hiukan erilaista ja tyyliltään värikkäämpää meillekin, kiitos!

Ulkomailta tilatessa ensimmäiseksi mieleen nousi rahdin hinta. Käsityö on Puolassa edullisempi, mutta entä kuljetus? Kävi kuitenkin ilmi, että kuljetus ei maksanut lähestulkoonkaan niin paljon kuin pelkäsin. Jos en aivan väärin muista, niin rahdin osuus oli 250 euroa. Kaksi vaatekaappia puolestaan maksoi yhteensä 900 euroa.

kaappitilaavanhaantaloon

Parasta ja toisaalta myös hankalinta prosessissa oli se, että toivomuksissa vain taivas oli rajana. Tekijällä ei siis ollut juurikaan kaappivalikoimaa valmiina, vaan hän lupasi toteuttaa meille toiveiden mukaan haluamamme vaatekaapit. Tila ja paikallinen tarjonta määrittelivät lopulta kunnostettavaksi päätyneiden kaappien valintaa, ja värimaailma ja kuviointi syntyivät minun ja mieheni yhteisistä visioista.

kaappitilaa vanhaan taloon

Kannattiko?

Ilman muuta! Ainut ongelma kaappien kanssa on ollut, että ensimmäisen pakkastalven koittaessa ovet lakkasivat menemästä enää pehmeästi kiinni, ja toisen kaapin oveen tuli halkeama. Mutta mikäs teet, puu on säiden mukaan elävä materiaali. Eniten rakastan näissä kaapeissa niiden ulkonäköä ja sitä fiilistä, että ne ovat ainutlaatuiset. Oli myös kiinnostava kokemus tilata näinkin työläs kokonaisuus ulkomailta ja huomata, että hyvinhän se meni.

Tapaus 2: Eteisen kaapiston teettäminen puusepällä

Meillä ei ollut eteisessä lainkaan kaappeja muuttaessamme taloon. Halusimme kuitenkin pois käytöstä olevat takit johonkin piiloon sekä kaappitilaa sekalaiselle tavaralle, jota omakotitalossa aina tarvitaan: paristoille, tärpättipulloille, hiomapaperille, maalipurkeille ja muulle tavaralle, jota on kätevä pitää lähellä talossa eikä ulkona pihavarastoissa. Tarkoituksena oli saada mahdollisimman hyvin juuri tähän tilaan sopiva kaapisto, joten teettäminen tuntui ainoalta vaihtoehdolta.

kaappitilaa vanhaan taloon

Oikea tekijä löytyi naapuripaikkakunnalta sen jälkeen, kun olimme kysyneet tarjouksen muutamasta paikasta. Suunnitelma hieman muuttui matkan varrella sen jälkeen, kun puuseppä oli kertonut meille omat reunaehtonsa. Kävi selväksi, että tietyt ratkaisut olisivat nostaneet hintaa huomattavasti, joten teimme sen mukaisia valintoja joutumatta kuitenkaan tinkimään suuresti mistään tärkeästä. Saranoiksi valittiin uutta tekniikkaa, joiden ansiosta ovet eivät paukahda kiinni vaan niiden sulkeminen on miellyttävän pehmeää.

kaappitilaa vanhaan taloon

Kolmen oven taakse tuli rekillinen vaatekaappi, neljänteen hyllyt tavaran säilytystä varten. Halusimme kaapiston ulottuvan kattoon asti, jotta kaikki säilytystila tulisi käyttöön. Lisäksi alimmaiseksi tehtiin vetolaatikko jokaisen perheenjäsenen pipoja ja hanskoja varten. Hintaa kokonaisuudelle tuli muistaakseni 2700 euroa. Puuseppä toi kaapit paikoilleen ja hoiti asennuksen.

Kannattiko?

Kyllä! Kaapisto on mielestäni kevyen ja tyylikkään näköinen, mutta imee silti paljon tavaraa sisäänsä. En enää tiedä, miten tulisimme toimeen ilman kaapistoa. Hinta ei ollut ihan halpa, mutta tässä kohtaa kannatti mielestäni panostaa. Lisäksi tämä hinta oli monta tonnia halvempi kuin erään kilpailijan tarjouksessa, joten kilpailuttaminen totisesti kannattaa.

Onko sinulla sopivasti säilytystilaa ja jos ei, miten saat kaiken tarvittavan mahtumaan?

 

Ps. Myös kylpyhuoneen allaskaappi on puolalaista työtä.

Lue myös tämä: Vanhan talon eteisen säilytysratkaisut

Ja tämä: Eroon turhasta tavarasta vai sittenkin muistoja talteen?

Lue lisää

1 comment

  1. Onpa todella mielenkiintoinen ratkaisu tuo vanhan huonekalun kunnostuttaminen ulkomailla! Saittepa kauniit ja ainutlaatuiset vaatekaapit! Samoin eteisen teetetyt kaapit ovat upeat! Nimim. täälläkin kaivattaisiin kipeästi lisää kaappitilaa…

    Kommentin lähetys tuntuu epäonnistuvan usein, jos laitan kotisivun eli blogini osoitteen tuohon alle. Kokeilenpa taas ilman sitä, jos onnistuisi

    Maria Ahonlaidalta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share