Listojen sävyt vanhassa talossa

Valkoinen on niin kovin tylsä mutta toisaalta myös helppo väri. Se ei riitele juuri minkään paitsi muiden valkoisten sävyjen kanssa eikä ole liian hallitseva. Tästä syystä meillä onkin maalattu monet listat valkoisiksi. Ei siksi, että olisin erityisesti halunnut niiden olevan juuri valkoisia, vaan koska olen ollut niin laiska, etten ole jaksanut haluta mitään muutakaan. Jos etukäteen ei ole selvillä, minkävärisiä huonekaluja tai muuta tavaraa huoneeseen tulee, tuntuu vaikealta lukita huoneen värimaailmaa listoilla.

Nyt joku sanoo, että lukitseehan jo tapettikin huoneen värimaailmaa. Aina asia ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen. Esimerkiksi meillä yläkerrassa on Pihlgren & Ritolan harmaa Lukko-tapetti, jonka sävyihin sopii monenlaisia erilaisia värejä. Niinpä teimme senkin huoneen listoissa tylsän valinnan: valkoista vaan, ihan vaan siksi, että se tuntui helpolta.

Nyt, kun pari vuotta ylähuoneen remontin jälkeen oltiin vihdoin asentamassa portaikon reunaan listaa (älkää kysykö, miksi vasta nyt!), alkoi kuitenkin tuntua vahvasti, että valkoinen ei sovi tähän ollenkaan. Siinä samassa silmä osui yläkerran kahteen vanhaan kaappiin, joissa on hallitsevana värinä murrettu vihreä. Ei muuta kuin maalikauppaan sitä oikeaa vihreän sävyä etsimään.

Innostukseni vihreään levisi vähän laajemmallekin. Yhtäkkiä kaikki listat näyttivät siltä, että ne olisivatkin parempia vihreinä. Koska maalia oli purkissa vielä jäljellä, tartuin haasteeseen ja päätin kokeeksi maalata portaikkoon johtavan aukon karmilistat eteisessä. Eteisen tapetissa on sopivasti vihreää, ja kyseiset listat olivat muutenkin maalaamisen tarpeessa. Olin nimittäin juuri hiljattain hinkannut niistä lasten purkkajälkiä sillä seurauksella, että aiempi valkoinen maali oli siltä kohtaa lähtenyt irti.

Jo aiot kokeilla tätä kotona, pieni varoituksen sana. Olisi tosi paljon helpompaa valita se oikea sävy jo suunnitteluvaiheessa ja maalata listat ennen kuin ne on kiinnitetty paikoilleen. Minä en kuitenkaan ilmeisesti ole sellainen ihminen, joka pystyisi aina tietämään mieltymyksistään etukäteen, joten luotin pieneen pensseliin sekä listan ja tapetin välissä suojana pitämääni paperinpalaan. Maalaaminen onnistui ilman suurempia kommelluksia näinkin, mutta olihan se toki aika työlästä.   

Nyt kun pääsin vauhtiin, tekisi mieli maalata vähän muitakin listoja tällä samalla sävyllä. Samalla tuli mieleen yksi erittäin tärkeä yksityiskohta: laita nyt hyvä nainen se maalin sävy jonnekin muistiin, ettei tarvitse sitten taas parin vuoden päästä ihmetellä rautakaupassa, mitä ihmeen vihreää se olikaan!

Lue lisää

4 comments

  1. On kyllä hienon värinen tuo vihreä. Näyttää hyvältä tuossa listassa. Meilläkin yleensä listat aina valkoiset, koska se on helppo väri. Mutta nyt tekisi myös itse mieli muuttaa niiden väriä. Lattiaakin pitäisi nostaa hieman.

    1. Listojen maalaaminen onkin vaarallinen ”harrastus”, koska kohta tekisi mieli maalata niitä vain lisää ja lisää 🙂

  2. Oi mikä sävy tuo vihreä on? Etsin 1901 rakennettuun asuntooni eteiseen seinään väriä😍

    1. Taitaa olla Tikkurilan S446, mikäli nyt oikein tulkitsin kaapista löytyneestä vanhasta maalipurkista… 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share