Luonto ja maaseudun rauha tekevät etätyöpäivistä tehokkaampia

työvälineitä

Aika usein maallemuuttajia pidetään jonkinlaisina downshiftaajina, jotka vain haluavat vältellä töitä ja käyttää elämänsä lampaiden rapsutteluun. Maallahan ei ole koskaan kiire, eivätkä tosielämän huolet seuraa muuttoauton mukana…

No, ei se kyllä ihan niin mene, vaan maallakin pitää hankkia elanto jostakin. Itse teen työkseni saman alan töitä täältä maalta käsin kuin ennenkin, ja vaikka elämäntyyli kaiken kaikkiaan onkin muuttunut tietyllä tavalla rennommaksi tai ainakin pääkoppaan on tullut henkistä väljyyttä, ei minulla missään vaiheessa ole ollut halua työntekoa lopettaa. Itse asiassa olenkin sitä mieltä, että näin kodin hiljaisuudesta käsin töiden tekeminen voi olla jopa tehokkaampaa kuin toimistossa, jossa turhat palaverit, kollegoiden pälätys puhelimessa tai muu hälinä häiritsee keskittymistä.

työvälineitä

Aloitan usein työpäiväni pienellä 10–15 minuutin kävelyllä, joka toimittaa työmatkan virkaa. Vaikka työhuone on kotona eikä siirtymämatka aamupalapöydästä työpöydän ääreen kestä kuin muutaman sekunnin, raikkaan ilman haukkaaminen ja heräilevän luonnon ihmeistä nauttiminen saa työpäivän käyntiin kunnolla. Luontohan muun muassa parantaa keskittymiskykyä (lisää aiheesta esimerkiksi tässä kirjassa), joten ei ole ihme, että pieni kävely ulkona saa pään järjestykseen. Kaupungissa asuessani rakastin sielläkin kävellä töihin, mutta tunnelma oli hieman erilainen, kun vieressä mateli myös koko kaupungin aamuruuhka.

Istumatyö ei tee hyvää sen enempää maalla kuin kaupungissakaan, mutta sillä on merkitystä, minkälaista maisemaa ikkunasta katsoo ulos. Tutkimuksissahan on todettu, että jo pelkkä luontokuvan katselu vaikuttaa elvyttävästi. Minkähänlaisia vaikutuksia luonnolla on työtehoon, -motivaatioon ja luovuuteen, jos työhuoneen ikkunan takana on metsää ja ikkunan alla juoksee harva se päivä kettuja, jäniksiä ja peuroja tai lentelee lintuja. Ei mennä nyt siihen, että varsinkin ne peurat saavat joskus harrastelijapuutarhurin vähän turhautumaan!

työvälineitä

Helsingissä asuessani ja toimistossa töitä tehdessäni minulla oli joskus tapana lähteä tauolle erikseen rakennuksesta ulos ja kävellä vaikka korttelin ympäri. Pienikin altistus ulkoilmalle tuntui tekevän hyvää vireydelle. Nyt kun asumme maalla, voin lähteä vaikka hetkeksi ulos nyhtämään rikkaruohoja tai ripustamaan pyykkejä, jos ajatus ei meinaa kulkea. Kevyt fyysinen tekeminen tuntuu laukaisevat ajatusjumit ja tekee samalla hyvää työpöydän ääressä kököttäneelle kropalle.

Maaseudun luonto tarjoaa myös lukemattomia tapoja inspiroitua. Jos on huono päivä eivätkä asiat tunnu sujuvan suunnitelmien mukaan, on parempi ottaa kamera mukaan ja lähteä metsään kuin väkisin jäkittää tietokoneella. Jonkun pitäisi kertoa tämä kelloa vahtiville pomoillekin: työnteon esittäminen eli se että istuu koneella ja on saavinaan asioita aikaan ei ole yhtään sen tehokkaampaa kuin pidempi tauko ja sen jälkeen aikaansaadut todelliset tulokset. Näin siis ainakin luovassa tai ajatustyössä.

Onhan tässä maalla asumisessa toki huonojakin puolia työn kannalta. Kuten esimerkiksi se, että keikoille pitää useimmiten lähteä omaa kotipitäjää kauemmas ja että kollegoiden tapaaminen saisi olla vilkkaampaakin. Useimmiten on kuitenkin vain kiva juttu päästä työmatkalle omia ympyröitä kauemmas, ja kollegiaalisia suhteita voi ylläpitää myös esimerkiksi digitaalisesti. Niin kuin monessa muussakin, tässäkin asiassa maaseudun hyvät puolet voittavat huonot.

Lue lisää

2 comments

  1. Löysin ihan sattumalta tänne blogiisi ja löysin paljon mukavaa luettavaa, kiitos! Itsekin olen etätyöläinen ja vieläpä monipaikkainen sellainen. Juuri ajattelin kirjoittaa omaan blogiini postauksen siitä, miten pystyisi keskittymään paremmin etätyöpäivinä; minulla kun tuppaa olemaan prokrastinaatio-ongelmaa. 🙂 Tervetuloa joskus vierailulle melko tuoreeseen blogiini kahdentalonvakea.blogspot.com – jos kiinnostaa! 🙂

    1. Kiva kun löysit, tervetuloa! Keskittyminen on tosiaan joskus haasteellista, mutta mulla auttaa useimmiten se, että lähtee vähän ulos lenkille. Toisaalta sellaiset liiat virikkeet kuin netti haittaavat kyllä maallakin keskittymistä 🙂 Käyn kurkkaamassa blogiasi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share