Luonto voi parantaa tuoksulla ja tehdä ihmisen luovemmaksi

Leppä

Moni meistä tietää kokemuksen kautta, miksi luonnossa ja metsässä liikkuminen tekevät meille hyvää. Itsekin voin olla aika takuuvarma, että huono päivä muuttuu paremmaksi pienelläkin metsälenkillä. Harva meistä osaa kuitenkaan tarkasti sanoa, mihin luonnon hyvää tekevä vaikutus perustuu ja mitä kaikkea metsä meille tekee.

Saniainen

Sain kustantajalta käsiini amerikkalaisen Florence Williamsin kirjan Metsän parantava voima, jossa kootaan yhteen juuri näitä asioita. Tämä aihehan on parhaillaan kuuma tutkimusaihe niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tiesitkö esimerkiksi, että

  • Puista haihtuvat aromaattiset aineet saattavat lisätä elimistön NK-solujen määrää (tappajasolut eli natural killer cells), jotka suojaavat meitä taudinaiheuttajilta. Maalla tällaisia aromaattisia aineita on joka puolella, mutta kaupungeissa ainoastaan suoraan puistojen yläpuolella (ainakin Japanissa, jossa tutkimus tehtiin). Käytännössä siis puiden tuoksut voisivat pidentää elinikää. Aika jännittävä ajatus, vai mitä?
  • Japanissa tutkitaan myös, miten eteeriset metsäöljyt voivat esimerkiksi alentaa verenpainetta. Lista muistakin tutkittavista vaikutuksista on pitkä: atooppiset ihosairaudet, stressi, astma ja allergiat voivat lieventyä havupuiden eteeristen öljyjen avulla.
  • Erään tutkimuksen mukaan luovuustestin tulokset paranivat 50 prosenttia jo muutaman luonnossa vietetyn päivän jälkeen. Hoi, luovien alojen ihmiset, kannattaisiko harkita maallemuuttoa? Ja itse asiassahan luovuus kuuluu ihan jokaiselle, ei vain niille, jotka saavat työkseen olla luovia.
  • Jos lähdet kävelylle metsään, jätä kännykkä kotiin. Eräässä kokeessa metsäkävelyllä ilman puhelinta olleet saivat muistitestissä keskimäärin 80 prosenttia oikein, kun kävelyn aikana puhelimeen puhuneet saivat oikein vain 30 prosenttia.
  • Ulkoilemassa olleilla lapsilla havaittiin eräässä kokeessa kolme kertaa vähemmän ADHD-oireita kuin sisään jääneellä vertailuryhmällä. Toisessa kokeessa ADHD-lapset muistivat heille lueteltuja numerosarjoja luontokävelyn jälkeen lähes yhtä hyvin kuin verrokkilapset.

Kirja on täynnä tämänkaltaisia mielikuvitusta kiihottavia tutkimustuloksia, joten suosittelen, että luet sen itse, jos vastaavat tiedot tai luettelemieni tutkimustulosten taustat kiinnostavat. Se, minkä me monet tiedämme intuitiivisesti ja kokemukseen perustuen todeksi luonnon hyvää tekevästä vaikutuksesta, saa vahvistusta myös tutkimuksista. Esimerkiksi Etelä-Koreassa on jopa virallisia parantavia metsiä, joihin vaikkapa korkeasta verenpaineesta kärsivät voidaan säännöllisesti lähettää.

Tämä kuulostaa tietysti hyvältä siltä kannalta, että lääkkeiden sijaan monien sairauksien hoitoon aletaan löytää yhä luonnonmukaisempia hoitokeinoja. Silti en voi olla ajattelematta, että ihmiset ovat kyllä aika vieraantuneita luonnosta, jos luonnosta tulee jonkinlainen virallinen suoritus. Useimmilla meistä suomalaisista on vielä ehkä vähän luonnollisempi suhde metsään, ja varsinkin meillä, jota asumme maalla. Luonto näkyy koko ajan ikkunoista, eikä matka sen helmoihin ole pitkä.

Toivottavasti tämänkaltaiset kirjat saavat ihmiset ymmärtämään, minkälainen arvo puhtaalla luonnolla on. Monestihan metsäkin nähdään vain taloudellisessa mielessä puutavaran lähteenä, eikä sen arvoa ihmisen hyvinvoinnille osata laskea. Ehkä tämä tulevaisuudessa muuttuu, jos luonnosta lääkkeiden veroisena parantajana saadaan enemmän tutkimustietoa.

Lue lisää

2 comments

  1. Luonnon voima <3 Suomessa olemme onnekkaassa asemassa siinä, että luontoa on paljon ja metsät lähellä. Japanissa kaupunkilaisia kärrätään busseilla 'suorittamaan' metsää vartiksi juurikin terveysvaikutuksia etsien. Itselle todella vieras ajatus kulkea metsässä massoittain 😀

    1. Kyllä, me olemme hyvässä asemassa! Silti ei ole pahitteeksi avata ihmisiä näkemään vieläkin enemmän luonnon tätäkin puolta ja ymmärtämään, ettemme pärjää ilman luontoa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share