Maalla on tilaa luovuudelle

En  halunnut muuttaa maalle pelkästään pitääkseni kasvimaata ja rempatakseni vanhaa taloa. Yksi maallemuuton tärkeä syy oli päästä pois oravanpyörästä ja pääkaupungin kalliista elinkustannuksista. Nimittäin kun kaikki aika ei mene sen murehtimiseen, miten lyhentää kallista asuntolainaa, voin kohdistaa energiansa muihinkin asioihin.

Asuminen on maalla tosi paljon halvempaa kuin monissa suurissa kaupungeissa. Täältä voi saada tilavan omakotitalon samalla hinnalla kuin pääkaupunkiseudulta pienen kerrostaloasunnon – ja halvemmallakin. Myös esimerkiksi harrastusten hinnat ovat jotain ihan muuta kuin suuressa maailmassa. Esimerkiksi ratsastus ei välttämättä ole mikään eliittiharrastus, vaan ihan tavallisen perheen ajanviettotapa. 

Koska maalla ei ole pakko tahkota suurta tiliä, tulee myös yrittäjänelämään vapautta. Haluan toki edelleen työstäni myös rahaa ja teen töitä ihan normaalisti viitenä päivänä viikossa. Minä myös yksinkertaisesti tykkään työstäni niin paljon, että sen tekeminen ei ole mikään pakko vaan melkeinpä etuoikeus. Mutta taloudellinen rentous antaa vapautta myös siihen, että ei ole pakko haalia asiakkaita pelkästään rahankiilto silmissä, vaan voi keskittyä sellaisiinkin projekteihin, jotka eivät tuota tulosta välittömästi. Toisin sanoen niihin intohimohommiin, joista on aina unelmoinut. Moni hyvä asia ei pääse lentoon ilman, että niitä on ensin aikaa rauhassa kasvattaa. Kun kaikkea tekemistä ei mittaa rahassa, pienemmätkin idut pääsevät rauhassa alkuun.  

Toki maallakin saa kulumaan rahaa esimerkiksi remppaprojekteihin ja jatkuvaan kahdella autolla ajeluun vakuutuksineen. Mutta silti rahanmeno on täällä enemmän kiinni omista valinnoista. Jos haluaa pitää remppahommissa tauon ja käyttää sillä välin rahaa johonkin muuhun tai vaikka ottaa hetken aikaa työjuttujen kanssa rennommin, se onnistuu. Ei olla niin tiiviissä suhteessa pankin kanssa kuin moni kasvukeskuksissa asuva.

Maalla on tilaa luovuudelle ihan konkreettisestikin. Kun ulko-ovesta aukeaa laaja pihamaa, se on luovuudelle kuin kutsu temmeltää. Nikkarointi, puutarhajutut ja isommatkin rakennusprojektit vaativat luovuutta ja toisaalta antavat ideoita elämän muillekin osa-alueille. On nimittäin ihan vakiokaava, että kun murehdin jotain työasiaa tai kirjoittamisen ongelmaa, ratkaisu siihen löytyykin ihan yhtäkkiä puutarha- tai remppahommia painaessa. Fyysinen tekeminen aukoo solmuja myös mielessä ja antaa tilaa luoville oivalluksille.

Luonto ja maaseudun avaruus tukevat nekin luovuutta. Kun vierestä löytyy metsää ja peltomaisemaa, ajatukset saavat kirjaimellisesti tilaa. Kun sulkee somen ja sähköpostin (jotka toki häiritsevät ihmisen keskittymistä täällä maallakin) pääsee nopeammin sinuiksi itsensä kanssa, kun estämässä ei ole liikenteen melua tai liikaa ihmisiä.

Sitten taas välillä tulee tunne, että maaseudun rauhassa on himmailtu jo liikaakin. Silloin hyppään bussiin ja menen Helsinkiin. Sieltä löytyy kulttuuria, ihmisiä, hyvää ruokaa ja paljon kaikenlaista inspiroivaa nähtävää. Käyn nappaamassa kaupungista parhaat puolet ja palaan sen jälkeen omaan kuplaani hyssyttelemään.

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share