Räsymattojen pesu – nämä virheet olen aina tehnyt

räsymattojen pesu

Kun kesä on kääntymässä kohti loppuaan, täytyy pitää kiirettä mattojen pesun kanssa. Jos niitä ei pese nyt, seuraava tilaisuus koittaa vasta ensi kesänä. Joskus olen yrittänyt pestä mattoa talvella saunassa, mutta se kokeilu päättyi kyllä huonosti. Pienessä tilassa oli hankalaa pestä, eikä matto kuivunut kunnolla – matto ei siis tullut juuri puhtaammaksi, vaan haisi ummehtuneelta.

räsymattojen pesu

Ei kuitenkaan uskoisi, että räsymatot voi pestä väärin. Sen kun vain otetaan harja ja mäntysuopapullo käteen ja aletaan roiskia vedellä, eikö? Näin olen ainakin itse pärjännyt. Mutta ilmeisesti räsymattojen pesussakin on omat sääntönsä – ainakin, jos ottaa oppia Martoilta.

räsymattojen pesu

Näin peset räsymatot oikein

  • Mokasin jo heti pesun ajankohdassa. Matot on parasta pestä alkukesällä, jotta yökaste ei häiritse niiden kuivumista. Olisihan tämä pitänyt tajuta!
  • Matot pitäisi imuroida tai ravistella ennen pesua. Enpä ole tajunnut tehdä tätäkään, koska olen ajatellut, että pesuveden mukana ne roskatkin lähtevät.
  • Matot pitäisi kastella pesuainevedellä. Itse olen lorotellut mäntysuopaa suoraan pullosta päälle.
  • Matot pitää harjata kuteensuuntaisesti eli ilmeisesti raitojen mukaisesti. Olen harjannut vähän sinne sun tänne.
  • Jos matonkuteiden joukossa on väriä päästäviä raitoja, maton voi ripustaa kuivumaan niin, että vesi valuu pois raitojen suuntaisesti. Näin värjäytymiä ei pitäisi tulla.
  • Matto on syytä kuivata varjossa, koska aurinko voi haalistaa värejä. Ups! Meillä ne on aina kuivattu missä sattuu.
  • Mattoja pitäisi myös ravistella ja käännellä kuivumisen aikana. Ei ole tullut tehtyä tätäkään.
  • Järkevintä ja helpointa olisi tietysti pestä matot painepesurilla. Tätä touhua olen sentään joskus kokeillut, mutten nyt viime aikoina omassa taloudessani.

Katsotaan nyt, miten mattoni tällaisesta väärästä käsittelystä toipuvat!

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share