Meidän keittiö on kohta valmis!

Vaikea uskoa tätä vieläkään todeksi, mutta meillä on taas lähestulkoon toimintakuntoinen keittiö. Samalla paikalla, jossa vielä alkukesästä oli pelkkä maahan asti ammottava aukko, on nyt kaunis lankkulattia. Hirsiseinät on taas piilotettu levyjen alle, seiniä peittävät tapetti ja paneeli, katto on maalattu ja – mikä tärkeintä, keittiön kaapit on asennettu paikoilleen. Kodinkoneistakin uuni ja tiskikone ovat jo paikoillaan, kun taas esimerkiksi liesitaso vielä puuttuu.

Jääkaappi on vielä vähän oudossa paikassa, koska sähkö- ja putkimiehen pitää päästä sen taakse tekemään asennuksiaan.

Siivosimme keittiöstä viikonloppuna kaikki remonttiroinat pois ja imuroimme paikat kunnolla. Miten hieno se tunne olikaan, kun sai rauhassa pestä kasvimaalta haettuja lehtikaalin lehtiä pitkästä aikaa tiskipöydällä ja maustaa niitä uuniin lehtikaalisipseiksi. Tähän astihan kaikki tiskaaminen ja ruoka-aineiden pesu on tehty vessan pienessä lavuaarissa, josta vesi ja esimerkiksi pestävien perunoiden mullat ovat roiskuneet lattialle ja seinille. Se, että vesi tulee taas oikeasta hanasta oikeaan paikkaan, on niin suuri pieni asia, että siitä on iloittu koko viikonloppu. Ja tiskikone tietysti helpottaa elämää enemmän kuin osaa kuvitellakaan ennen sen puuttumista. Tuntuu melkein ylelliseltä syödä taas oikeilta lautasilta eikä surkeilta kertakäyttöisiltä. Koneessa astiat myös puhdistuvat ihan eri tavalla kuin häthätää ja hankalasti harjalla hinkatessa.

Keittonurkkaus näyttää hiukan kalsealta, koska seinältä puuttuu huuva sekä tammihyllyt, joita tulee sekä vasemmalle puolelle että nurkkaan. Tiskikoneesta puuttuu etulevy ja alta sokkelilistat.

Kaikesta elämän helpottumisesta  huolimatta keittiöremontin valmistuminen on myös hiukan pelottava asia. Tämä on se remontti, josta on haaveiltu vuosikausia, joten asioiden loksahdellessa yksi kerrallaan kohti valmiimpaa alkaa mieleen hiipiä kauhu: mitä jos olenkin tehnyt ihan vääriä valintoja? Remontin lopputuloksen kanssa olisi tarkoitus elää vuosikymmeniä, joten mitäs sitten, jos keittiön valmistuttua kaikki näyttääkin väärältä? Mitä jos värit ovatkin yhteensopimattomia, olen unohtanut ottaa huomioon jonkin toiminnan kannalta tärkeän asian tai käyttänyt mittanauhaa huolimattomasti?

Suurimmaksi osaksi paniikki on osoittautunut turhaksi. Monenlaista pientä olisi voinut tehdä toisinkin, mutta kun on itse valinnut ja suunnitellut ilman minkäänlaista ammattitaitoa tai kokemusta, on ihan selvää, että pieniä mokia tulee väkisinkin. Esimerkiksi jokin valaisin voisi syttyä mieluummin toisesta katkaisijasta ja jonkin listan väri voisi olla toinen. Ne ovat pieniä asioita, joiden kanssa pystyn kyllä elämään. 

Tiesin etukäteen, että keittiöremontti olisi tosi rankkaa aikaa, mutta se on kyllä ollut vielä kuvitelmiani moninkertaisesti rankempaa. Tämä siitäkin huolimatta, että tällä kertaa suurimman osan työstä tekivät ammattilaiset. Miten se aina vaan onkin niin, että kaikki projektit venyvät, budjetti paukkuu ja omia voimiaan tulee etukäteen yliarvioitua. Silti tällaiset ”vastoinkäymiset” ovat ymmärrettäviä. Kun kaikki on tehty uusiksi alapohjan rakenteita myöten, on kyseessä vähän toisen mittaluokan remppa kuin jos uusittavana olisi ollut pelkkiä pintoja.

Toista kertaa en kuitenkaan tällaiseen ryhtyisi enkä vähään aikaan mihinkään muuhunkaan remppaprojektiin. Toisaalta tässä nykyisessäkin riittää vielä valmiiksi saattamista: listojen laittoa, maalaamista, pienten yksityiskohtien sovittelua. Leivinuuni ja puuhella ovat vielä kokonaan kunnostamatta, ja esimerkiksi huoneessa jo ennestään ollut pöytäkin pitää hioa ja käsitellä ennen käyttöönottoa.

Tästä kohtaa puuttuu enää listat sekä toinen (ja ehkä kolmaskin) kerros maalia paneeleihin.

Nyt nautin siitä, että ajatus ruuanlaitosta alkaa taas tuntua mukavalta ja keittiössä näyttää koko ajan kauniimmalta. Vielä jäljellä olevia töitä voi tehdä pikkuhiljaa, kun suurin osa tärkeimmistä toiminnoista on jo saatu paikoilleen. Kun sitten vihdoin päästään siihen, että keittiön avohyllyt ovat paikoillaan ja pääsen asettelemaan niille kauniita esineitäni, voin vihdoin huokaista helpotuksesta.

Aion kirjoittaa vielä monta postausta keittiöremontista ja sen yksityiskohdista: kaapistojen teettämisestä puusepällä, lattian käsittelystä, tapetoinnista ja kenties myös vanhaan taloon sopivista kodinkonevalinnoista. Ehkä myös sinulla on mielessä jotakin, mistä haluaisit kuulla? Jätä kommentti!

Lue lisää

5 comments

  1. Ihanat kaapistot ja kunnollinen tiskipöytäkin! Itse en laittaisi avohyllyjä keittiöön, mutta pääseehän niistä tarvittaessa eroonkin.

  2. Mitä maalia käytitte paneeleissa? Muutenkin näissä jutuissa olisi kiva, jos bloggaajat kirjoittaisivat materiaalit ja värisävyt ylös. Olen juuri valinnut maalia mökin lattiaan, oli todella vaikea löytää mitään referenssejä pellavaöljymaalilla maalatuista lattioista. Kiva jos vastaat!

    1. Hei! Paneeli on maalattu Uulan kalustemaalilla, sävynä Tikkurilan K446.

  3. Ihana keittiö ja kaikki valinnat meni nappiin. Sulla on kiva blogi ja aktiivinenkin. Monia mielenkiintoisia postauksia, kiinnostaa kaikki vanhaan taloon tehdyt remontit ja sisustusjutut. Niistä löytyy tietoa muutenkin vähemmän:).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share