Millainen on hyvä kasvualusta kasvulavoihin?

Multaa

Meillä on viime päivinä nikkaroitu ahkerasti uusia kasvulavoja vanhojen rinnalle. Uusi kasvimaa-aluekin on vauhdilla muotoutumassa. Menen nyt kuitenkin hieman asioiden edelle ja kerron ensin lavojen mullasta eli kasvualustasta.

Kun tänne muutettuamme nikkaroin ensimmäisiä kasvulavojani ja tuli aika laittaa niihin multaa, olin hiukan ymmälläni. Riittäisikö pelkkä pussimulta ja jos ei, niin millä sitä pitäisi lannoittaa, ja ennen kaikkea, miten paljon? Äitini tuli hätiin ja oli ensimmäisinä vuosina kädestä pitäen mukana näyttämässä, miten asiat kannattaa tehdä. Muistan ihmetelleeni, mistä hän voi tietää, miten paljon sitä kompostoitunutta lantaa pitää multaan sekoittaa, mutta tein kiltisti perässä. Nyttemmin olen oppinut, että kompostilannan kanssa ei ole niin tarkkaa, koska kasvit pystyvät käyttämään sitä paremmin hyödykseen tarpeensa mukaan, kun taas synteettisten lannoitteiden kanssa on oltava tarkempi.

Multaa

Vuosien varrella olen oppinut puutarhanhoidosta yhtä ja toista muutakin. Moni asia on tosin vieläkin mysteeri, ja paljon on sellaistakin, jota en älyä edes ihmetellä, ennen kuin tulee ongelmia vastaan. Mutta multaseokset teen edelleenkin äitini antamilla näppituntumaohjeilla. Maan tarkasta koostumuksesta tai siitä, kuinka optimaalinen alusta tämä on millekin kasville, en tiedä tarkemmin. Mutta useimmat kasvit ainakin kasvavat hyvin.

Nyt kun eilen siirsin vanhat ikkunankarmeista nikkaroidut lavani uuteen paikkaan, oli samalla hyvä tilaisuus uudistaa kasvualustaa. Pohjana on aina tähän mennessä ollut pussimulta, johon sekoitan joka vuosi lisää kompostoitunutta lantaa. Nyt lapioin kaiken mullan pois lavojen siirtoa varten, mutta päätin kuitenkin käyttää uudelleen vanhan mullan. Lapioin vain lavojen pohjalle runsaasti pari vuotta kompostoitunutta lantaa ja lisäsin sen päälle vanhat pussimullat. Sitten kaivoin toisesta, vanhemmasta lantakasasta oikein superhyvää, mustaa kompostimultaa, joka oli täynnä matoja. Sekoitin tätä supermultaa pussimullan sekaan ja nakkasin vielä perään pienen määrän kalkkia.

Tämä on minun yksinkertainen tapani tarjota kasveille mukavat olot. Vuosien varrella olen tehnyt paljon myös virheitä. Yhtenä vuonna ”unohdin” lantalisäyksen kokonaan, ja sen kyllä huomasi kasvien huonona kasvuna. Samana vuonna yritin kasvattaa kasveja liian matalassa alustassa, eikä siitäkään mitään tullut. (Laitan mokat sen piikkiin, että lapset olivat erityisen vahdittavassa vaiheessa silloin.) Multa painuu valtavasti, mikä kannattaa ottaa huomioon jo alusta lähtien. Tällä kertaa yritin tampata mullat tiiviisti laatikoihin, koska mullan lisääminen kasvien jo kasvaessa on hankalampaa.

Multaa

Nykyisessä kasvulavojeni paikassa on sellainen vika, että maa on peitetty suodatinkankaalla ja soralla sinnikkäiden rikkaruohojen, kuten vuohenputken, taltuttamiseksi. Lavat ovat sitten tämän kaiken päällä. Niinpä laatikoilla ei ole suoraa yhteyttä maahan, mikä on vähän huono juttu kasvien kannalta. Olisi parempi, jos pieneliöt pääsisivät mönkimään maasta laatikoihin ja toisinpäin. Nyt ei kuitenkaan auta kuin yrittää pärjätä tämän systeemin kanssa, nimittäin ainakaan muutamaan vuoteen emme aio antaa vuohenputkille vilaustakaan päivänvaloa.

Luin muuten hiljattain kirjaa Lavatarhuri, jossa oli hyviä vinkkejä lavojen kasvualustan luomiseen. Kirjassa muun muassa kehotettiin lisäämään multaan ripaus savea sekä lehtipuun tuhkaa. Onko sinulla omia vinkkejäsi, joita suosittelet? Mikä saa kasvit hyrisemään onnesta ja villiintymään huimaan kasvuun?

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share