Mitä kaikkea voi tehdä kesäkurpitsasta?

Kesakurpitsa

Tähän aikaan vuodesta se taas on käynnissä. Nimittäin kiivas miettiminen, mitä kaikkea kesäkurpitsasta voisi tehdä, kun kaikkea on jo kokeiltu, mutta kasvimaalta yhä vaan pukkaa noita herkullisia jötkäleitä.

kesäkurpitsa

Aina meillä ei ole ollut tätä positiivista ongelmaa. Esimerkiksi viime kesänä kesäkurpitsasato jäi melko laihaksi. Nyt olen kuitenkin tainnut selvittää kesäkurpitsan salaisuuden eli suomeksi sanottuna alkanut noudattaa sen yleisesti tiedossa olevia hoito-ohjeita. Aikamoinen salaisuus siis.

Ennen olen tehnyt ainakin sen virheen, että en ole kastellut kesäkurpitsoja tarpeeksi. Tänä kesänä on toki satanutkin sen verran, että kastelulle ei ole ollut ihan yhtä suurta tarvetta. Lisäksi olen vihdoinkin ymmärtänyt antaa kurpitsoille tarpeeksi lantaa. Ennenkin olen mielestäni antanut, mutten varmaankaan sitten tarpeeksi, koska eivät ole kasvaneet niin hyvin. Tänä vuonna laitoin kurpitsantaimet kasvamaan lähestulkoon pelkässä kompostimullassa, jota vain höystin hieman puutarhamullalla. Suhteet siis toisinpäin kuin muilla kasveille yleensä.

Kesäkurpitsa

Mitä niistä vihreistä komeista mötiköistä sitten voi tehdä? Tässä minun mieleeni tulevat ideat sekä lopuksi yksi resepti.

Mitä kesäkurpitsasta voi tehdä?

  • Täytetyt kesäkurpitsat ovat klassikko ja aina yhtä hyviä. Koverra sisus pois ja täytä kesäkurpitsat esim. sienillä, fetajuustolla, tomaatinpaloilla ja kuullotetulla sipulilla. Päälle juustoraastetta ja uuniin! Ilmankin juustoa toki pärjää, jos haluaa tehdä maidottoman version.
  • Leivitetyt kesäkurpitsat syntyvät viipaloimalla kesäkurpitsat ohuiksi, pyörittelemällä ne munassa ja korppujauhoissa ja paistamalla. Myös parmesaaniraastetta voi käyttää.
  • Grillattu kesäkurpitsa maistuu tosi hyvältä etenkin öljyllä, limellä, suolalla ja pippurilla maustettuna.
  • Tee kesäkurpitsasta hilloa tai chutneyta.
  • Käytä kesäkurpitsaa raasteena kakku- tai sämpylätaikinaan.
  • Pakasta kesäkurpitsa paloina tai kypsennettynä soseena ja käytä sitä talven mittaan ruokiin.
  • Kesäkurpitsa sopii hyvin myös kasvissosekeittoon.
  • Kesäkurpitsa on elintärkeä osa raakaspagetin valmistuksessa. Leikkaa kesäkurpitsasta ohuita suikaleita esimerkiksi kuorimaveitsellä ja sekoita suikaleisiin haluamasi kastike.
  • Itselläni on usein tapana nakata kuutioitu, suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä maustettu kesäkurpitsa uuniin ja syödä sitä salaatin osana tai minkä tahansa ruuan lisukkeena.

Kesäkurpitsa

Tuleeko sinulle vielä mieleen jotain muuta? Hiljattain olemme tehneet myös tällaista kesäkurpitsa”lasagnea”, jossa siis kesäkurpitsa toimittaa lasagnelevyjen virkaa. Oikeastaan tämän parempi nimi voisi olla kesäkurpitsapaistos. Tosi herkullista!

 

Viljaton kesäkurpitsa”lasagne”

1 kesäkurpitsa

4–5 tomaattia

2 dl härkäpapurouhetta

1 yrttikasvisliemikuutio

1/2–1 pkt fetaa

oliiviöljyä

suolaa

 

Keitä härkäpapurouhetta kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Viipaloi sillä aikaa kesäkurpitsa ja tomaatit ohuiksi suikaleiksi ja kuutioi feta. Lado uunivuokaan vuorotellen kaikkia aineksia ja laita väleihin oliiviöljyä sekä pieni määrä suolaa. Laita päällimmäiseksi kerrokseksi kesäkurpitsaa. Kaada vielä päälle hieman öljyä. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta alkaa ruskistua.

Lue lisää

2 comments

  1. Härkäpapua täytyykin joskus kokeilla kesäkurpitsaruokiin. Minä lisään toisinaan vähän puolikypsää riisiä tai pikariisiä tehdessäni kesäkurpitsapaistoksia. Se sitoo vähän nestettä jota tahtoo tulla kurpitsasta ja tomaatistakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share