Miten selvitä tulipalokiireestä?

Omenapuun kukkia

Joskus sattuu sellaisia viikkoja (työ)elämässä, ettei meinaa ehtiä oikein mitään. On vaikea keskittyä, kun on niin paljon tekemistä, ja mieli poukkoilee sadassa asiassa. Käytän toki tällaisissa tilanteissa monenlaisia ajanhallintakeinoja, kuten to do -listoja, mutta tärkeintä on minulle kuitenkin se, että muistan pitää kiireenkin keskellä huolta itsestäni. Jos annan jokaisen pikkuasian viedä mennessään ja nostaa verenpainetta, stressi alkaa vain ruokkia itseään.

Piha kesäkuussa

Siksi käytänkin näitä kahta keinoa pitääkseni itseni rauhallisena. Tai ainakin yrittääkseni pitää. Ainahan se ei ole niin helppoa…

Teen joka päivä jotain hyvää keholleni

Vaikka aikaa olisi vähän, minun elämäni ei (onneksi!) ole koskaan niin kiireistä, etteikö jostain pystyisi nipistämään edes pientä hetkeä kävelylenkille tai joogalle. Viidenkin minuutin kävely raikkaassa ulkoilmassa on parempi kuin ei mitään, ja puoli tuntia tekee jo ihmeitä. Varsinkin jos pääsee metsään kävelemään. Vaihtoehtoisesti (tai lisäksi) saatan tehdä muutaman aurinkotervehdyksen, ja jooga onkin mahtavaa vastapainoa myös liialliselle työpöydän ääressä istumiselle. Joogassakin jo viisi minuuttia on hyvä alku, ja jos aikaa on enemmän, sitä parempi.

Pienet kehonhemmotteluhetket kruunaa se, että yrittää kiireestä huolimatta syödä terveellisesti, eikä antaudu karkeille tai muille turhuuksille. Ei kyllä läheskään aina onnistu!

Omenapuun kukkia

Teen joka päivä jotain hyvää mielelleni

Liikunta ja joogahan tekevät hyvää myös mielelle, mutta niiden lisäksi minulla on varsinkin kiireisinä aikoina tapana meditoida. Oikeastaan sitä voisi kutsua myös rauhoittumiseksi tai rentoutumiseksi, koska mistään ihmeellisestä meditoinnissa ei ole kysymys. Tärkeintä on, että yrittää saada ajatustensa virran rauhoittumaan ja keskittyy vaikka hengitykseensä. Tässäkin viisi minuuttia on parempi kuin mitään, mutta kannattaa silti muistaa tämä neuvo: ”Päivittäin olisi hyvä meditoida 20 minuuttia, mutta jos on todella kiireinen, pitää meditoida vähintään tunti.” En nyt muista kenen suusta tämä on alun perin tullut, mutta pitää hyvin paikkansa.

Piha kesäkuussa

Toinen hyväksi havaitsemani keino pitää omasta pääkopastaan hyvää huolta ovat kirjat ja elokuvat. Jos vain suinkin on mahdollista, pyrin siihen, että minulla on edes pieni hetki aikaa sukeltaa fiktiivisiin maailmoihin myös kiireaikoina. Kiireen tuntu pienenee, kun päättää antaa itselleen vaikkapa puoli tuntia luksusaikaa kirjan kanssa, jolloin ei tarvitse tehdä mitään. Kotihommia ehtii tehdä myöhemminkin!

Mitä sinä teet silloin, kun kiire iskee?

Lue lisää

2 comments

  1. Tu, että tuntuu ettei ole edes viideksi minuutuksi aikaa pysähtyä, on hyvä merkki siitä milloin stressi ottaa yliotteen. Itselläni on tällä hetkellä elämässä sellainen aika jolloin on hoidettavien asioiden paljous tuntunut ajoittain stressaavalta, vaikka kaikki mitä tekeekin on toisaalta tosi mielenkiintoista ja innostavaa. Mutta liikaa on aina liikaa. Silloin täytyy muistuttataa itseä pysähtymisen tärkeydestä.

    1. Niinpä, sepä se usein onkin että ne kiirettä aiheuttavat asiat ovat niin mielenkiintoisia, ettei niitä tee mieli karsia. Varsinkin minulle yksinyrittäjänä ovat ne hiljaisemmatkin kaudet tuttuja, joten oikeastaan olen kiitollinen kiirekausistakin. Pitää vaan yrittää löytää tasapaino ja etsiä niitä hiljaisia hetkiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share