Miten tehdä puutarhan kastelemisesta helpompaa?

Veden kantaminen kastelukannulla on aika kuluttavaa puuhaa, joten kannattaa keksiä kaikki mahdolliset keinot, miten kastelu-urakkaa saisi kevennettyä. Joka kesä ei sentään ole tällaisia kuivuuskausia, mutta lähes vuosittain kastelemaan joutuu ainakin kausittain.

Meillä on sellainen onni, että tontilla on vanha kaivo, jonka vesi ei ole juomakelpoista mutta jota voi hyvin käyttää kasteluvetenä tai autonpesuun. Niinpä varsinaista juomavettä on nytkään jouduttu käyttämään tosi vähän kasveille. Pelkäsin jo pariin otteeseen kaivon tyhjentyneen (niin on helteillä joskus käynyt), mutta hälytys oli onneksi väärä ja vettä riittää taas.

Ja ainakin kasvimaalla kasteluni on tuottanut tulosta, nimittäin esimerkiksi varhaispinaatit tuottavat enemmän ja laadukkaampaa satoa kuin koskaan, jopa niin paljon, että keräsin satoa vähän pakastimeenkin. Retiisitkin pullistuvat silmissä. Nurmikkoa en ole vedensäästösyistä kastellut lainkaan ja perennapenkkejäkin vain säästeliäästi.

Tässä muutamia vinkkejä, itse kokeiltuja ja muualla huomattuja, miten kastelemisesta voi tehdä itselleen helpompaa!

Miten tehdä puutarhan kastelemisesta helpompaa?

  • Kasvien sijoittaminen lähelle vesipisteitä. On tärkeää sijoittaa kasvimaa sellaiseen paikkaan, että vettä ei tarvitse raahata kannukaupalla ja selkä vääränä. Myös esimerkiksi ruukkukukat laitan nykyään aina sisäänkäynnin luokse paitsi siksi, että ne ovat siinä kiva tervetulotoivotus, myös sen takia, että vesipiste on lähellä.
  • Tarpeeksi pitkä kasteluletku. Tämä kuulostaa itsestään selvältä, mutta meillä sinniteltiin monta vuotta liian lyhyellä letkulla, joka ei ylettynyt kunnolla minnekään. Tänä keväänä ostin 50 metriä pitkän letkun, ja voi tätä onnen autuutta! Letku riittää kaikkialle minne sen pitääkin. Letkun kokoon kääriminen on vähän työlästä, joten yleensä annan sen retkottaa pihamaalla. Ei kovin kaunista mutta käytännöllistä. Letkun päähän ostin hyvän ”pistoolin”, josta löytyy kolme erilaista suihkutustapaa ja kätevä laukaisin, jolla vedentulon saa välillä pysähtymään. Näillä vehkeillä kasteleminen on aika mukavaa.

  • Harsot ja katteet. Kasvatuslaatikoissa monet kasvit eivät enää kylmyyden puolesta tarvitsisi harsoja, mutta olen huomannut, että harso myös aika hyvin estää kosteuden haihtumista ja multa pysyy tasaisen kosteana. Katteet ajanevat saman asian, mutta kateviljelystä minulla ei ole omakohtaista kokemusta.
  • Veden kerääminen sinne, missä on kastelutarvetta. Tänä kesänä ei ole voinut kerätä sadevettä, koska sitä ei kerta kaikkiaan ole satanut. Ostin kuitenkin aiemmin keväällä pari kaunista sinkkisaavia, jotka saavat toimia sateenkerääjinä räystäiden alla. Kun esimerkiksi ruukkukasvien lähellä on saavi ja kastelukannu, on helppoa aina ohi mennessä antaa niille vettä. Hiukan suuremmassa mittakaavassa sama asia on permakulttuurissa suosittu tapa kaivaa pihalle lampi, johon sadevedet ohjataan.
  • Kasteleminen on taitolaji. Luulisi, että kun vain hiukan sohii letkulla sinne tänne, homma on pulkassa, mutta itse asiassa kasteleminen ei ole huolimattomien puuhaa. Itse olen vuosien varrella ollut juuri sellainen hajamielinen kastelija, joka havahtuu kasvien vedentarpeeseen vasta sitten, kun ne nuupottavat kuivumiskuoleman partaalla. Kasvit kuitenkin tykkäävät tasaisesta kosteudesta, eikä vettä myöskään kannata roiskia päivän kuumimpaan aikaan, koska suuri osa siitä vain haihtuu taivaalle. Eniten kasvit tykkäisivät lämpimästä vedestä, mutta varsinkaan tällaisena ”kasteleminen-on-jokapäiväinen-rutiini”-kesänä en ole jaksanut vaivautua.

Katso muuten myös tämä vinkkini, miten pitää ruukkukasvit kasteltuina esimerkiksi lomamatkan ajan!

Ps. Ellet ole huomannut, näin kesällä olen hiukan hidastanut blogini postausten ilmestymistahtia. Olen itse ollut kiireinen pihapuuhissa, ja yleensä lukijatkaan eivät löydä kesäisin blogien äärelle samalla tavalla kuin muina vuodenaikoina. Eikä ihme, kaikkihan me haluamme elää kesää täysillä emmekä vain ruudun välityksellä. Pyrinkin näin kesäaikaan julkaisemaan uuden tekstin aina kerran viikossa. Instagramin puolelle päivittelen kuitenkin kuvia ja hetkiä tiheämpään tahtiin, joten tervetuloa seuraamaan jos et jo sitä tee!

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share