Näin luot rikkaruohoisesta kivikasasta kivipuutarhan

kivipuutarha

Meillä on ollut pihassa jo pitkään kivikasa, joka on näyttänyt sanalla sanoen epäsiistiltä. Tai oikeastaan kivikasoja on monta, koska koko piha on aivan järjettömän kivistä maastoa. Kiviä nousee lähestulkoon aina, kun kaivuria tai lapiota käyttää. Kiviä on niin paljon, että niiden poiskuljettaminen olisi tosi kallista, ja miksi toisaalta vaivautua sellaiseen, kun kivet ovat myös hieno puutarhaelementti. Näin olen ainakin asian itselleni perustellut, vaikka kivien suuri määrä jossain vaiheessa harmittikin. Nyt alan olla ihan aidosti sitä mieltä, että kivet ovat rikkaus eivätkä rasite.

kivipuutarha

Tämä kyseinen kivikasa sijaitsee aika näkyvällä paikalla. Se on aina ollut muuten nätti, mutta ongelmana ovat olleet rikkaruohot, kuten juolavehnä, jotka ovat pilkistäneet kivien välistä. Kivien raoista kun rikkoja on vaikea kitkeä.

Olemme jo pitkään suunnitelleet tekevämme kivikasasta kivipuutarhan. Toteutus on kuitenkin hakenut muotoaan, koska tällä tavalla väärässä järjestyksessä kivipuutarhaa muodostettaessa kivien alle ei pääse laittamaan kätevästi juurimattoa. Kivet kun ovat niin isoja, ettei niitä siirrellä ilman konevoimaa.

kivipuutarha

Yhtenä päivänä olimme miehen kanssa kahdestaan Turussa, kun satuimme ajamaan puutarhamyymälän ohi. Ihan vain ohimennen päätimme käydä myymälässä vähän haaveilemassa, ja kuinka ollakaan, myymälästä löytyi iso alehylly, jonka ohi emme päässeet hullaantumatta. Ja kun kivikkokasvit tuli siten hankittua vähän yllättäen, piti samana iltana käydä jo puutarhahommiin. Lopulta homma hoitui melkein yhdessä illassa, joten eipä tätäkään touhua olisi tarvinnut monta vuotta lykätä ”ajanpuutteen” takia. Usein vain käy niin, että valmista tulee vasta sitten, kun löytyy inspiraatio.

kivipuutarha

Näin teet vanhasta kivikasasta kivipuutarhan

  • Varsinainen läpimurto kivipuutarhan suunnittelussa tapahtui, kun tajusimme, että voimme myös lisätä kasaan kiviä. Rikkaruohothan eivät kasva ilman valoa, ja kivi estää valontuloa hyvin. Niinpä päätimme levittää juurimaton niiden kivien päälle, joiden väleistä juolavehnä pääasiassa puski ja nostaa niiden päälle lisää kiviä. Nämä olivat käytännössä alimpia kiviä, koska kovin korkealle ei juolavehnäkään kasva.
  • Pienemmät raot tungimme täyteen suodatinkangasta myttynä sekä sanomalehteä. Ei voi olla varma, etteikö tuolta pikkuraoista vielä joskus joku yksittäinen rikkaruoho päätään nostaisi, mutta näillä toimenpiteillä niiden määrä ainakin väheni huomattavasti.kivipuutarha
  • Kiviä asetellessamme loimme samalla eräänlaisia kasvualusta-altaita eli isompia koloja kasveille. Täytimme isommat ja pienemmät kolot kalkitulla hiekansekaisella mullalla. Kivet aseteltiin huolella niin, että ne istuvat jykevästi paikallaan. Tyttärellä on kun on ollut tapana pitää tätä kivikasaa leikkipaikkanaan, eikä meillä taida olla sydäntä kieltää sitä nyt, vaikka mukaan tulikin istutuksia.
  • Kasvit valittiin puutarhamyymälässä sen mukaan, että ne viihtyvät kuivalla ja vähäravinteisella kasvupaikalla. Isompiin koloihin laitoin enemmän multaa ja istutin suurempaa ravinnemäärää ja kosteutta kaipaavia kasveja, ja aivan pieniin koloihin laitoin vain hiekkaa ja esimerkiksi maksaruohoja. Lisäksi kivipuutarhaan päätyi esimerkiksi lehtosalviaa, mirrinminttua, rantalaukkaneilikkaa, tähkätädykettä ja mehitähtiä.
  • Kun kasvit eivät ole vielä kunnolla juurtuneet, on vaarana, että sade huuhtoo hiekan pois kivien välistä. Niinpä koitimme tilkitä mahdolliset valumareitit pienemmillä kivillä. Ongelma varmasti helpottaa, kun kasvien juuret ulottuvat kunnolla syvemmälle kasvualustaan.
Alkukesällä kivikasa näytti vielä aika epäsiistiltä.

Kivipuutarhan reunan tekeminen oli vielä oma projektinsa, mutta siitä kerron omassa erillisessä postauksessaan myöhemmin. Kivikasan reunalla kasvaa syysasteria ja sen takana aroniapensas, ja seuraavaksi (ehkä ensi kesänä?) aion käydä kivikasan takaosan kimppuun. Sinne tulee ainakin varjopaikan kasveja, kuten saniaisia.

Lue lisää

3 comments

  1. Kiva postaus! Laitoinkin siitä linkin Facebookin Kivikkopiha-ryhmämme sivuille. Mukavan tuntuinen blogi, jota taidan lukea jatkossakin!

    1. Hei! Kiitos jakamisesta ja tervetuloa lukemaan! Mukavaa loppukesää sinulle 🙂

  2. Miltä tämä kivipuutarha näyttää vuonna 2020? Terv. Nimim. Inspiraatiota etsimässä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share