Näin lupiinit pysyvät pihallamme kurissa

lupiinit

Lupiinit jakavat kansaa – jonkun mielestä ne ovat kesän komeimpia kukkijoita, toinen taas näkee niissä aggressiivisen vieraslajin, joka pitäisi hävittää. Hävittäminen ei sekään ole yksinkertaista, sillä monivuotinen kasvi leviää tehokkaasti siementen avulla, jotka säilyvät maaperässä itämiskelpoisina pitkään.

lupiinit

Itse tykkään kovasti lupiinin kukinnoista, ja jos kyseessä ei olisi haitallinen vieraslaji, saattaisin jopa haluta tuota kaunista kukkijaa pihallemme lisääkin. Mutta koska en myöskään halua, että koko Suomi muuttuisi yhdeksi ainoaksi lupiinipelloksi, on lupiinia syytä yrittää pitää kurissa.

lupiinit

Pihallamme kasvoi aikaisemmin paljon enemmänkin lupiinia, mutta kun pihaa on muun muassa muokattu kaivurilla, lupiini on siinä sivussa vähän lannistunut. Sitä kasvaa silti edelleen pihan reunoilla, ja näitä kasvustoja yritämme pitää kurissa leikkaamalla kukkavarret poikki ennen siementen muodostumista. Ennen kaivurin tekemiä ”tuhoja” kyse oli viikatteella ja kottikärryillä tehtävästä työstä, mutta nykyään aseeksi riittävät sakset. Katkaistut lupiinit keräämme maljakkoon koristukseksi ja loput laitamme suljetussa jätesäkissä roskikseen, jottei kukkavarsista leviäisi siemeniä esimerkiksi kompostiin.

lupiinit

Tällä menetelmällä lupiinit eivät leviä, mutta eivät myöskään katoa kokonaan. Mieheni tosin huomautti, että entäs sitten, kun emme itse ole enää hoitamassa tätä taloa. Eikö olisi kivempi, että pihalla ei kasvaisi sellaisia kasveja, jotka voivat ilman hoitoa villiintyä itsekseen luontoon, jos talo on vaikka pitkään tyhjillään. Aika hyvä huomio kyllä tämäkin. Lupiineista vain on kovin vaikea päästä kokonaan eroon. Kasvit voisi kaivaa ylös juurineen, mutta se kuulostaa liian suurelta urakalta. Toinen keino olisi peittää lupiinialueet paksulla muovilla, jos on varaa pitää tiettyä aluetta peitettynä muutaman vuoden ajan. Kolmantena ja todennäköisimpänä keinona omalla pihallamme pidän sitä, että raivaamme lisää pihan reuna-alueita käyttöön ja muutamme lupiinien kasvupaikat pikkuhiljaa nurmikoksi. Lupiinihan toki nousee maasta aina uudelleen, mutta jos nurmikon jatkuvasti ajaa, ei lupiini pääse kasvamaan alkua pidemmälle ja oletettavasti jossain vaiheessa heikkenee. Ongelmaton ei toki ole tämäkään keino, koska en enää haluaisi kovin paljon lisää ruohonleikkuuta.

lupiinit

Omasta mielestäni on vähän harmi, näin kaunis kasvi sattuu olemaan haitallinen vieraslaji. Varmasti kauneutensa takia se onkin aikoinaan päässyt leviämään niin pahasti ja toisaalta samasta syystä saa edelleen kukkia monen ihmisen pihalla. Oman kotiperäisen luontomme säilyttäminen on kuitenkin tärkeää sekin.

lupiinit

Miten sinä suhtaudut lupiineihin? Lisätietoja lupiinin torjunnasta löytyy muuten esimerkiksi täältä.

Lue lisää

4 comments

  1. Olen suosiolla jättänyt yhden lupiinipaikan, kasvihan on näyttävä ja kaunis lehdiltäänkin. Siementen leviämisen estän samoin kuin sinäkin. Muut, sinne tänne laajaa tonttia levinneet lupiinit olen kaivanut juurineen ja jättänyt kuivamaan. Mutta aina jostain poksahtaa ilmoille lisää kaivettavaa. Lupiini ei helpolla luovuta!

    1. Niinpä, meilläkin putkahtelee esiin lupiineja aina silloin tällöin sieltäkin, missä niitä ei pitäisi enää olla.

  2. Kun katselee tienvarsia, jossa päivänkakkarat ja erilaiset kellot, punaiset apilan kukat kukkivat, se on kesäisen kaunista. Toivon etteivät nämä lupiinikasvustot ainakaan leviäisi. Paikoin näkee, että niitä teiden varsilta leikataan kukkimisen jälkeen, mutta tuskin kaikkia.

    1. Minäkin juuri eilen ajellessani mietin, että on kyllä aika surkeaa, jos nämä kotoiset päivänkakkara-apila-harakankello ym. -kasvustot jäävät kokonaan lupiinien alle. On aika monotonista katsottavaa, jos kaikki tienreunat kasvavat järjestäen pelkkää lupiinia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share