Oman puutarhan siemenet talteen

Kun puutarhassa touhuaa riittävän pitkään, alkaa kasveja arvostaa niin, ettei niiden mitään osaa haluaisi heittää hukkaan. Aivan kuten ylimääräisten taimien heittäminen kompostiin voi tuottaa vaikeuksia, samalla tavalla tuntuu pyhäinhäväistykseltä jättää kasveista siemenet keräämättä ja ostaa keväällä samoja siemeniä kaupasta. Niinpä olen yllättänyt itseni jo muutamana vuonna tarkkailemalla loppukesällä tarkkaan kukintoja sekä niiden lakastumista ja muuttumista siemeniksi.

Aluksi siementen kerääminen tuntuu vaikealta. Mistä tietää, että siemenet ovat keräyskunnossa? Miten ne kerätään ja missä säilytetään? Parhaiten tämän kaiken oppii kasveja tarkkailemalla ja kokeilemalla. On kuitenkin muutama kikka, miten kerätä ja säilyttää siemeniä onnistuneesti.

  • Siemenet ovat kypsiä, kun ne näyttävät ruskeilta ja kuivahtaneilta. Yleensä kypsät siemenet suorastaan varisevat pois, kun kukintoa heiluttaa tai kääntelee. Tämä riippuu tietysti kasvista ja sen kasvutavasta.
  • Siemenet on paras kerätä kuivalla säällä. Kannattaa odottaa, että aamukaste on haihtunut, jotta siemenet varmasti olisivat kuivia.
  • Kerää siemenet esimerkiksi paperipusseihin tai kirjekuoriin ja säilytä ilmavasti. Jossain ohjeissa kehotetaan laittamaan siemenet ilmatiiviiseen astiaan, kun ne ovat varmasti kuivuneet, mutta itse kerään siemenet suoraan kirjekuoriin, kirjoitan nimen päälle ja nostan lämpimään uuninpankolle, jotta ylimääräinen kosteus haihtuisi. Kosteus voi homehduttaa siemenet.
  • Merkitse siemenet huolellisesti ja säilytä niitä järkevässä paikassa. Oma ongelmani on, että unohtelen siemenpusseja minne sattuu ja jälkeenpäin ihmettelen, miten kahden eri kasvin siemenet voivatkin näyttää niin samanlaisilta…
  • Kylvä siemenet joko samana syksynä tai seuraavana keväänä. Syyskylvöjä tehdessä voi tietysti ohittaa säilytysvaiheen ja vain poimia siemeniä yhdestä paikasta ja kylvää suoraan toiseen. Monet siemenet säilyttävät itävyytensä pidempäänkin kuin seuraavaan kevääseen.

Itse olen kerännyt lähinnä kukkien siemeniä, koska syötävien kasvien sato tulee yleensä syödyksi ennen kuin siemeniä ehtii muodostua. Seuraavaksi olisi kuitenkin mielenkiintoista kerätä siemensatoa myös kasvimaalta eli antaa osan kasveista kasvaa siemeniksi asti. Olisihan se mukavaa kiertoa, jos seuraavana keväänä multaan saisi ripotella ihan itse kasvatettuja porkkanan, tillin tai salaatin siemeniä.

Lue lisää

2 comments

  1. Vitsit miten inspiroiva kirjoitus! Ei ole tullut itsell edes mieleen.

    Pakko muuten kysyä, että muistatko maalaamasi puusohvan sävykoodia? Itsellä sama homma edessä, ja niin ihastuin teidän värivalintaan.

    1. Mahtavaa, jos inspiroiduit! Sohvan sävy on TVT V443, Tikkurilan sävy kyseessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share