Pihistys- ja panostuskohteet vanhan talon kunnostuksessa

Harvalla meistä on remonttihommissa pohjaton budjetti. Niinpä pitää usein päättää, mikä on niin tärkeää, että siitä kannattaa maksaa enemmänkin, ja mikä taas toisaalta on sellaista, johon ei kannata rahojaan tuhlata. Joskus näiden kahden erottaminen voi olla yllättävän vaikeaa remontoijalle itselleenkin, saati sitten, kun sekaan heitetään naapureiden ja kanssakunnostajien mielipiteet.

Jokaisen kunnostajan periaatteet pihistä ja panosta -kohteista ovat vähän erilaiset, ainakin jos katsotaan kaikkein ilmeisimpien kunnostuskohteiden, kuten ehjän katon, tuolle puolen. Itse huomaan muodostaneeni pikkuhiljaa suurin piirtein seuraavanlaisia periaatteita.

Pikkufiksaus voi olla ihan ok

Työn alla olevassa alakerran vessassa oli suurena haasteena joka puolella pinnassa kulkevat sähköjohdot ja vesiputket. Niitä oli paljon, eivätkä ne näyttäneet kovin kivoilta. Joku toinen olisi varmasti aloittanut huoneen suhteen alusta ja piilottanut johdot ja putket uusien seinien sisään. Me päätimme kuitenkin tehdä vähäeleisemmän ratkaisun, jossa olemassa olevaa vain kaunistetaan hiukan. Tästä kirjoitan myöhemmin, kunhan saamme vessaa esittelykuntoon. Ja tietystikään pikkufiksaus ei ole ok silloin, jos talossa on vaikkapa kosteusvaurioita tai muuta isompaa korjattavaa. Silloin, kun kyse on tyylivalinnoista ja olemassa oleva ratkaisukin on vielä teknisesti ihan toimiva, pikkufiksaus voi olla järkevää.

Mikä on oikeasti tarpeellista?

Olen jo pitkään haaveillut kodinhoitohuoneesta ja kuraeteisestä. Olen myös aika pitkälti hyväksynyt, että meille ei sellaisia tule. Lasten kasvaessa olen huomannut, että pärjäämme ilmankin. Ehkä olemme tottuneet tai sitten tarve on vähentynyt. Kurahoususesonki on tietysti aika rasittavaa aikaa, muttei onneksi kestä koko vuotta. ”Oikeasti tarpeellinen” on tietysti suhteellinen käsite ja jokaiselle vähän erilainen.

Mitä ilman ei voi (tai halua) olla?

Tärkeintä on tietysti, että talon rakenteet ovat kunnossa, mutta sen jälkeen tärkeintä on kyllä se, että saa haluamaansa tapettia tai juuri sitä ihanaa laattaa, jota on jo pitkään katsonut sillä silmällä. Voin ihan hyvin tinkiä kodinhoitohuoneesta, kunhan saan kodista visuaalisesti mieluisen. En nyt sentään maksaisi tapeteistakaan ihan mitä vain, mutta sen verran paljon ne vaikuttavat lopulliseen ilmeeseen, että kannattaa valita oma suosikkinsa. Eteiseen menin pihiyksissäni valitsemaan vähän vähemmän mieluisaa (se oli ensimmäinen tapetoimani huone, joten siltä varalta, että kaikki menisikin pieleen, otin vaihtoehdoista halvimman). Mikä virhe! Nyt valinta harmittaa, ja eteisen uudelleentapetointi siintääkin mielessä jo sitä aikaa ajatellen, kun talossa tulee muuten kaikki valmiiksi.

Aidot materiaalit

Yks asia, josta en halua tinkiä, ovat aidot materiaalit. Tämä on yksi syy siihen, että keittiön remonttia ei ole vieläkään saatu alulle. Emme halua mdf-levystä valmistettuja keittiönkalusteita, joten säästämme ja odotamme. Ymmärrän kyllä hyvin niitäkin, jotka haluavat nopeammin valmista ja valitsevat edullisempia ratkaisuja. Omasta mielestäni aito puu on kuitenkin niin hieno asia, että sitä kannattaa odottaa. Toinen syy on laiskuus. En halua olla uusimassa keittiön kaappeja taas kymmenen vuoden päästä, joten valittavan ratkaisun on oltava sellainen, että se kestää. Olenkin ollut tosi tyytyväinen puisiin tilattuihin kalusteisiin, joita meillä on eteisessä ja yläkerrassa.

Yleensä ratkaisut ovat kompromisseja omien haaveiden ja realiteettien välillä. Olen itse ihan sinut sen kanssa, että villeimpiä haaveita ei aina pysty toteuttamaan. Järkikin sanoo, että kaikkeen ei kannata panostaa. Mutta silloin, kun jotain haluaa ihan tosi paljon vielä pitkän harkinnan jälkeenkin, voi ihan hyvin sallia itselleen sen ilon ja tinkiä sitten jostain muusta.

Mikä sinulle on sellaista, josta et halua tinkiä? Entä mihin olet vähemmän valmis panostamaan?

Lue lisää

3 comments

    1. Tuo että mainitsit rahkeet on kyllä erinomaisen tärkeä juttu eli kyse ei ole vain rahasta. Minullakin on ollut monia haaveita, joiden suhteen on jouduttu toteamaan, että ei kyllä tulla ikinä jaksamaan tai ehtimään. Ja samalla on huomattu, että ollaan oikeastaan ihan tyytyväisiä ilmankin 🙂

  1. Tätä postausta oli mukava lukea, kiitos säästövinkeistä. Omaa rakennustani vasta oikaistaan, joten yksityiskohtien pohtimiseen on vielä tovi, mutta erilaisista remonteista lukeminen pitää motivaation yllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share