Piparia mysliin (eli miten päästä eroon joulun ylijäämäpipareista)

Piparkakkuja ja mysliä.

En varmaan ole ainoa, joka tekee harva se vuosi liikaa pipareita, vaikka niiden syöminen maistuu joulun jälkeen jo puulta. Erityisenä ongelmana on piparkakkutalo, jota esteettisistä syistä säästetään jouluaattoon asti, mutta josta ei lopulta jaksettaisi syödä kuin seinät ja katto. Varsinkaan talon pohja ei tunnu maistuvan kenellekään.

Rouhittuja piparkakkuja.

Ennen meillä annettiin koiralle ylimääräiset piparit, mutta nyt kun koiraa ei ole enää pitkään aikaan ollut, on niille keksittävä muuta käyttöä. Niinpä päätin kokeilla tehdä pipareista mysliä. Tai tarkemmin sanottuna maustaa myslin piparimuruilla.

Rikottuja piparkakkuja astiassa.

Myslin voi tehdä muistakin hiutaleista ja lisätä joukkoon oman maun mukaan esimerkiksi kuivattuja hedelmiä, kuten rusinoita. Moni myös lisää mysliinsä enemmän rasvaa ja vielä hunajaa (tai sokeria), jolloin siitä tulee pikemminkin granolaa, mutta itse tykkään vähän vähemmän ”syntisestä” myslistä. Piparit tuovat tähän kuitenkin makeutta ja syntisyyttä kerrakseen. Ei ehkä ole alkuvuoden kevennysyritysten kannalta järkevää yrittää väittää pipareita osaksi aamupalaa, mutta menköön!

Piparkakkumysliä.

Piparimysli

7 dl kaurahiutaleita

1 dl auringonkukansiemeniä

2 dl sekalaisia pähkinöitä

4 rkl kookosöljyä sulatettuna (vinkki: pidä jähmettynyttä kookosöljyä lasipurkissaan kuuman vesihanan alla, jolloin se muuttuu kätevästi juoksevaksi)

ripaus suolaa

rouhittuja pipareita maun mukaan

Piparimysliä, piparkakkuja.

Sekoita keskenään kaurahiutaleet, auringonkukansiemenet, pähkinät ja suola kulhossa. Sekoita joukkoon kookosöljy. Levitä seos uunipellille ja paista 175 asteessa noin 15 minuuttia välillä käännellen eli kunnes seos alkaa ruskistua. Lisää piparirouhe seokseen paistamisen jälkeen, samoin kuin kuivatut hedelmät, jos käytät niitä.

Lue lisää

4 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share