Puutarhahuumaa Tukholmassa: Rosendahls Trädgård ja Skansen

Piipahdimme helatorstaiviikonloppuna pikkulomalla Tukholmassa, ja mitäpä tällainen puutarhaintoilija muuta tekisi kuin pakottaisi muunkin perheen ihailemaan matkakohteen puutarhoja. Länsinaapurissa tuntui kevät olevan jo meitä hyvinkin pitemmällä, mikä sai minut kyllä vähän vihertymään kateudesta, vaikka Suomeakin ovat nyt hellineet otolliset kasvatussäät. Olisihan se toki mahtavaa, jos kasvukausi olisi niin pitkä, että tässä vaiheessa jopa syreenit olisivat jo kukassa. Puheet siitä, että Ruotsissa kaikki on paremmin, eivät välttämättä ole täysin liioiteltuja!

Mutta pitemmittä puheitta: tässä kaksi puutarhoista ja kasvun kauneudesta kiinnostuneelle matkailijalle sopivaa kohdetta, joista kumpikin sijaitsee aivan Tukholman keskustan tuntumassa, Djurgårdenin saarella.

1) Rosendahls Trädgård

rosendahls trädgård

Bongasin vinkin Rosendahls Trädgårdista jostakin aikakauslehdestä juuri ennen matkaamme, ja koska olimme muutenkin ajatelleet viettää aikaa Djurgårdenin saarella, pääsi tämä puutarhakohde kätevän sijaintinsa ansiosta ilman muuta kohdelistalle. Kävely puutarhalle rantaa pitkin aamun lempeässä auringossa oli elämys sinänsä, ja myös itse kohde näkemisen arvoinen. Tulppaanit loistivat komeana värisuorana (niin kuin tuntuivat tekevän koko Tukholmassa), ja taimimyymälän taimet ja muut myyntiartikkelit oli aseteltu esille niin kauniiksi kokonaisuuksiksi, että tuntui kuin olisi hypännyt keskelle lifestyle-tv-ohjelmaa.

rosendahls trädgård

Paikan päällä on myös kahvila-ravintola, jonka anteja emme ruuhkan takia viitsineet edes vilkaista, mutta söimme omia eväitä sen viereisessä omenapuutarhassa. Ehdottomasti suosittelemisen arvoista!

rosendahls trädgård

rosendahls trädgård

2) Skansen

Moni Tukholman-kävijä varmasti tuntee Skansenin kauniin ulkomuseon. Itsekin olen käynyt siellä joskus aikaisemminkin, mutten ollut tajunnut, että Skansen on tietyllä tavalla kiinnostava myös puutarhanäkökulmasta. Pääosassa ulkomuseossa ovat vanhat rakennukset ja erilaiset eläimet, mutta paikka paikoin tarjolla oli todellista silmäkarkkia myös puutarhan ystävälle. Mukavia näkymiä syntyi jälleen kerran täydessä loistossaan kukkivista sipulikukista sekä muun muassa kanoista, jotka kotkottelivat alueella vapaana. Vanhat rakennukset antoivat tälle kaikelle sen arvoiset kulissit.

skansen

 

skansen

skansen

rosendahls trädgård

Taisin saada Tukholmasta tällä kertaa vähän ruusuisenkin kuvan, koska kaikki oli alkukesäisen vehreää ja taivaalta helottava aurinko sai tietysti koko kaupungin näyttämään parastaan. Tukholmassa on kyllä joka käynnillä ollut mukavaa, joten ehkä alankin käydä siellä vähän useammin ja ensi kerralla hankkiudun myös joihinkin isompiin puutarhakohteisiin pääkaupungin ulkopuolelle?

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share