Puutarhuri, oletko kokeilija, erikoistuja vai hyötykasvitarhuri?

Akileija

Mitä useampi puutarhavuosi täällä maalla vierähtää käyntiin, sitä selvemmäksi käy, että puutarhanhoitoon voi suhtautua monella eri tavalla. Yksi kasvattaa lähinnä syötävää kasvimaalla, toinen innostuu uusien lajien kokeilusta, kolmas erikoistuu vaikkapa chileihin ja neljättä kiinnostaa helppohoitoinen puutarha. Etsiessäni omaa identiteettiäni puutarhurina olen huomannut, että meitä puutarhasta innostuneita voivat motivoida hyvinkin erilaiset asiat. Tässä täysin epätieteellinen ja pelkkään mututuntumaan pohjautuvat analyysini, sil vous plait! Tunnistatko itsesi tai kaverisi?

Mintun kukinto

1) Kokeilija

Kokeilija innostuu eksoottisista lajeista ja uutuuksista. Jos magnolian kasvattaminen on hänen kotinsa kasvuvyöhykkeellä periaatteessa mahdollista, kokeilijan on pakko päästä testaamaan taitojaan sen kanssa. Persikat, banaanit ja sitruspuut löytyvät ehdottomasti kokeilijan kasvihuoneesta, tai jos kokeilija on enemmän kukkivien kasvien perään, mitä vaikeampaa, sen parempaa. Kokeilija ei laske kasvin eteen uhraamiaan työtunteja, kunhan saa palkkioksi menestyvän kasvuston.

2) Minimalisti

Minimalisti haluaa puutarhaansa tasaisen nurmipinnan, jota ei sammal vaivaa. Hän istuttaa puutarhan täyteen havuja, joiden graafinen muoto miellyttää kesät talvet, ja jos puutarhassa on kukkia, ne ovat tyylikkään valkoisia. Istutusten ja nurmen tai hiekka-alueiden reunat ovat tasaisesti rajatut, eivätkä rikkaruohot pääse rönsyilemään. Minimalistin moderni talo täydentää siistiä puutarhaa.

Herne

3) (Omavarainen) kasvimaanhoitaja

Kasvimaanhoitajaa kiinnostaa puutarhassa lähinnä se, miten siinä voi tuottaa satoa optimaalisen määrän. Ehkä hän pyrkii jopa omavaraisuuteen ainakin sadonkorjuukuukausien ajan. Kasvimaanhoitaja näkee päiväunia omasta maakellarista ja osallistuu vapaa-aikoinaan hapatuskursseille. Kasvimaanhoitajan sanavarastoon kuuluvat sellaiset käsitteet kuin permakulttuuri, luomutuotanto ja viljelykierto.

Luumupuu

4) Helppouden tavoittelija

Helppouden tavoittelija haluaa, että puutarhassa ei tarvitse rehkiä yötä myöten. Jos nurmikkoa vaivaa sammal, hän antaa sen kasvaa tai korvaa koko alueen helppohoitoisella kivetyksellä. Helppouden tavoittelija saattaa tykätä kukista, mutta valitsee vain sitkeitä perennoja tai pensaita, jotka hoitavat itse itsensä. Kesäkukat hän ostaa torilta, samoin esikasvatettavien kasvien taimet, koska miksi tehdä itse jotain, minkä voi helposti ostaa?

Orvokit

5) Tarinoiden rakastaja

Tarinoita ja tunnelmia rakastava puutarhuri haalii puutarhaansa naapuruston perennapenkeistä kaiken kasvattamisen arvoisen, ja kohtelee sen jälkeen kasvejaan ”Liisan jalopähkämönä” tai ”Minnan ukonhattuna”. Hän muistaa tarkasti, keneltä mikäkin kasvi on tullut, ja on myös kiinnostunut kasvien kulttuurihistoriasta eli siitä, mistä pappilasta tietty perenna on lähiseuduille levinnyt. Jos pihan raparperi on tullut sukuun evakkojen mukana Karjalasta, aina parempi!

Raparperi

6) Tunnelmoija

Tunnelman tavoittelijalle tärkeintä on, että puutarhasta löytyy iloista kukkaloistoa ja suojaavia puita, joiden alla nauttia päiväkahveja tai siemailla raparperimehua pitsiliinalla peitetyllä puutarhapöydällä. Tunnelman tavoittelijaa ei haittaa, vaikka jostain kukkapenkistä pilkottaisi muutama vuohenputki, koska kokonaisuus ratkaisee: se, että linnut sirkuttavat, kärpäset surraavat ja perhoset lentelevät kukasta kukkaan. Kasvimaakin tunnelman tavoittelijalla saattaa olla, mutta ilman tulostavoitteita. On ihanan romanttista syödä itse kasvatettua ruokaa, mutta jos kaaliperhoset tuhoavat sadon, se ei ole niin vakavaa.

Omenapuu

7) Erikoistuja

Erikoistuja tietää kaiken chilien kasvatuksesta tai on menettänyt sielunsa saniaisille. Hän muistaa ulkoa jokaisen puutarhansa kasvin latinankielisen nimen ja keskustelee niistä asiantuntevasti nettipalstoilla. Erikoistuja on myös niitä ihmisiä, jotka rakentavat kasveilleen optimoidun kastelujärjestelmän viimeisimmillä teknisillä vimpaimilla – ehkä hänessä on vähän insinöörin vikaa.

Juhannusruusu

Oikeassa elämässähän kaikki nämä tyypit sekoittuvat, ja jokainen puutarhuri taitaa olla sekoitus useampaa tyyppiä. Itse tunnistan itsestäni ainakin tunnelmoijaa, tarinoiden rakastajaa, helppouden tavoittelijaa ja kasvimaan hoitajaa. Sitruunapuitakin haluaisin kasvattaa, joten sen verran minusta löytyy kokeilijaakin. Hauskaa on, että ajan kuluessa puutarhuri voi huomata siirtyneensä aivan uuteen ryhmään. Puutarha onkin muokannut puutarhuria eikä toisinpäin.

Päivänkakkarat

Tunnistitko itsesi luettelosta? Entä mikä tyyppi puuttuu vielä listalta?

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share