Raaka key lime pie eli limepiirakka

Raaka key lime pie

Meillä juhlittiin eilen minun syntymäpäivääni. Juhlallisuudet eivät olleet sen kummemmat kuin että heräsin aamulla ihanaan supinaan ja rapinaan ja sänkyyni tuotiin lasten piirtämät kortit sekä lahja, aktiivisuusranneke. Juuri hiljattain kirjoitinkin siitä, miten aktiivisuutta voi lisätä ilman rannakettakin, mutta nyt reilun vuorokauden ajan kapineen kanssa heiluneena tuntuu vahvasti siltä, että ranneke kyllä motivoi pitämään itsensä liikkeessä vielä enemmän, kun tavoitteeseen pääsemisestä saa selvän merkinnän omaan rekisteriinsä.

Jollain tavalla täytyy tietysti tankata lisää energiaa kaiken liikkumisen jälkeen, joten aamupäivän ulkoilun ja spurttailun jälkeen meillä syötiin synttärikakuksi key lime pieta raakaversiona. Perinteistä täytekakkua ei olisi mieli tehnytkään, ja raakakakuissakin pyrin nykyään siihen, että ne olisivat melko kevyitä ja helposti sulavia. Kovin pähkinäiset viritelmät eivät minua siis hirveästi innosta, ja tästä kakusta tulikin raikas ja kevyt mutta silti sellainen, että se tyydyttää makeanhimon.

Tämän kakun onnistumisessa on tärkeää, että avokadot ja banaanit ovat täysin kypsiä. Lisäksi kannattaa huomioida, että täytteen avokado hiukan tummuu säilytyksessä, joten tämä ei ole niitä raakakakkuja, jotka säilyisivät hyvin pakkasessa. Ei sitä tosin säilytettäväksi olisi meiltä jäänytkään, nimittäin neljän aikuisen ja kahden lapsen voimin söimme kakun melkein kokonaan kerralla.

Joskus ennen olen tehnyt vastaavanlaisen pohjan manteleista ja taateleista ja ilman kaurahiutaleita, mutta tällä kertaa halusin pohjassakin vähentää pähkinäisyyttä. Pohjasta tuli kaurahiutaleiden kanssa hiukan sitkeämpi, mutta toisaalta se pysyi siis myös hyvin koossa. Maku oli kummallakin tavalla melko samanlainen eli hyvä.

Key lime pie raakaversiona

Pohja:

2 dl kaurahiutaleita (jos leivot keliaakikolle, käytä puhdaskauraa)

2 dl manteleita

2 rkl raakakaakaota

22 kpl kuivattuja taateleita

1 tl vaniljajauhetta

2 rkl hunajaa

ripaus suolaa

 

Täyte:

2 banaania

3 avokadoa

3 limen mehu (vajaa 1 dl)

3 rkl hunajaa

0,5 dl kookosöljyä sulatettuna

1 tl psylliumia

 

Jos taatelit ovat kovin kuivia, laita ne veteen likoamaan pari tuntia ennen kokkailua. Jauha mantelit hienoksi monitoimikoneessa. Lisää kaurahiutaleet ja hienonna niitäkin hieman. Lisää taatelit (ota liotusvesi talteen), raakakaakao, vaniljajauhe, hunaja ja suola ja aja seos taikinamaiseksi massaksi. Jos taikina on liian kuivaa ja hajoavaa, lisää hieman taateleiden liotusvettä.

Viritä irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi kakun siirtämisen helpottamiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja siirrä vuoka jääkaappiin odottamaan.

Soseuta banaanit ja avokadot monitoimikoneessa ja mausta. Anna koneen pyöriä ja kaada taikinan sekaan kookosöljy. Tarkista maku ja lisää halutessasi makeutusta tai limen mehua.

Kaada massa kakkupohjan päälle ja siirrä koko komeus pakastimeen pariksi tunniksi. Nosta kakku huoneenlämpöön hetkeä ennen tarjoilua ja koristele kakku esimerkiksi limeviipaleilla ja kookoslastuilla.

Lue lisää

2 comments

  1. Mikä ihana syntymäpäivä kun lapset tulevat aamulla onnittelemaan. Minulla ei ole ranneketta, olen sitä harkinnut. Olisi mukava kuulla jatkossakin, miten se toimii.

    1. Kiitos vinkistä, ehkä jossain vaiheessa kirjoitan lisää tuosta rannekkeesta. Tulee mieleen että vaikka kesällä puutarhakaudella, kun olen nähnyt, miten paljon pihalla puuhastelu tuo lisää aktiivisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share