Raparperimehua ja raparperirieskoja

Raparperimehu

Meillä käy joka vuosi sama juttu, nimittäin unohdan käyttää raparperia sen ansaitsemalla tavalla. Muutama piirakka kyllä syödään, mutta kaikenlainen raparperin säilöminen unohtuu. Viime vuonna sentään muistin pilkkoa raparperia pari pussillista pakkaseen sellaisenaan, mutta nekin meinasivat unohtua syödä. Vasta toukokuussa ne muistettiin kaivaa esiin ja syötiin juuri ennen uuden sadon valmistumista. Vähän noloa.

Raparperimehu

Jo viime vuonna puhuin raparperimehun tekemisestä, ja tytär taisi muistaa sen, koska hän nyt ehdotti sitä itse. Tuumasta toimeen, ja kyllä kannatti, koska lapset tykkäsivät mehusta aivan älyttömästi. Mehua riitti pakkaseenkin, ja ehkä sitä nyt muistetaan nautiskella ajan mittaan vähän paremmin kuin aiempia säilömyksiä.

Raparperimehu

Koska mehun tekemisestä jäi aika paljon yli raparperimössöä, päätin kokeilla tehdä siitä rieskoja. Tytär myös tykkäsi syödä mössöä ihan sellaisenaan sekä hillon tai soseen tapaan rahkan lisukkeena. Tästä tulikin mieleeni, että raparperistahan voisi tehdä ihan perinteistä hilloakin, koska se vaatii kaverikseen joka tapauksessa jonkin verran sokeria. Natsiäitinä yritän kuitenkin rajoittaa lasteni sokerinsaantia, ja niinpä mehuunkin laitoin vain vähän sokeria. Lapsiparkani ovatkin jo kiitettävän tottuneita vähän happamampiinkin makuihin.

Raparperimehu

Raparperimehu

2-3 litraa raparperia pilkottuna

3 litraa vettä

1-3 dl sokeria

Lisää raparperit ja vesi kattilaan ja keitä 10–15 minuuttia. Varo, ettei seos kuohu hellalle. Sekoita joukkoon sokeria maun mukaan ja anna liueta. Siivilöi mehu ja pullota tai kaada jäähtyneenä pakastusrasioihin.

raparperirieskat

Raparperirieskat (9 kpl)

3 dl mehun siivilöimisestä ylijäänyttä raparperimössöä

1 muna

3 dl tattarijauhoja

1 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

0,5 dl oliiviöljyä

Sekoita aineet yhteen. Kannattaa ottaa huomioon, että raparperimössösi voi olla kuivempaa tai kosteampaa kuin minulla, joten lisää jauhoja vähitellen, kunnes koostumus on koossa pysyvää mutta pehmeää. Muotoile taikinasta pellille rieskoja jauhotetuin käsin ja pistele rieskat haarukalla. Paista 200 asteessa 15–20 minuuttia tai tarpeen mukaan.

Lue lisää

2 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share