Remontti kesken, miten hoituu joulusiivous?

Remonttiaikana pölyä on helposti joka paikassa, roskat kantautuvat sukkien pohjissa ympäri taloa eikä siivoaminen ole tärkeysjärjestyksessä ensimmäinen hoidettava asia. Mutta sitten tulee joulu, jota olisi kiva viettää siistissä kodissa. Miten ihmeessä tämä yhtälö ratkaistaan?

Meillä on tehty viime viikkoina vessan remonttia tiiviisti kaikella vähäisellä vapaa-ajalla. Nyt miesväki kuitenkin päätti painaa vessan oven kiinni ja olla avaamatta sitä muutamaan viikkoon. Eipä tuo projekti jouluksi valmistuisi kuitenkaan, joten onkin ihan hyvä hetki aloittaa pieni tauko. Joulusiivous siis alkakoon! Mutta miten saada nättiin kuntoon koti, jossa asutaan keskellä remonttia? Tänä vuonna tehtävä on melko helppo, kun työn alla on vain vessa, mutta aikaisempina vuosina on jouduttu viettämään joulua vielä kirjaimellisemmin keskellä työmaata. Tässä siis omat, kokemuksen pohjalta syntyneet vinkkini.

1) Sulje ovi

Jos remontti on käynnissä vain yhdessä osassa taloa, ei ole mitään syytä stressiin. Remontti kyllä pärjää muutaman päivän itsekseenkin, ja sillä aikaa voit siivota muun talon. Tärkeää on, että joulunpyhinä todella maltetaan olla menemättä sinne remppatyömaalle, koska muuten pöly alkaa taas levitä muuallekin kotiin. Paitsi tietysti jos remontti-into on liian kova, ja silloin ongelma ei olekaan mikään ongelma, koska se tietää nopeammin valmista.

2) Vaihda perspektiiviä

Jos remontti on levällään vähän joka puolella, keskity katsomaan paikkoja kuin ravihevosen silmälaput silmillä. Näet vain kapean kaistaleen suoraan eteenpäin eli pystyt keskittymään vain siihen yhteen tai kahteen kauniiseen osaan kodistasi, joka ei sillä hetkellä ole työn alla. Koristele se paikka oikein jouluiseksi ja unohda loput. Pienimmillään riittää jo kaunis asetelma pöydällä tai kynttilän tuike ikkunalaudalla.

 

3) Aseta oma tärkeysjärjestyksesi

Martat sanoivat aikoinaan, että kaappeja ei tarvitse siivota jouluksi, jollei aio viettää jouluaan kaapissa. Itse olen tässä parina päivänä siivonnut erityisesti kaappeja, ja se on tuottanut valtavaa iloa. On saanut tehdä järjestystä edes jonnekin, vaikka tietää, että kaikkialla ei tule kovin siistiltä näyttämään (esimerkiksi eteisessä kököttää jo kolmatta kuukautta lämminvesivaraaja). Jos ei ole mahdollista tehdä kaikkea mitä haluaisi, panosta siihen, mistä itsellesi tulee takuuvarmimmin hyvä mieli.

4) Luo illuusio

Vaikkei olisi kovin siistiä, asiat voi saada näyttämään siltä sytyttämällä kynttilöitä, laittamalla joulumusiikkia soimaan ja lämmittämällä tuoksuvaa glögiä. Itselleni auttaa usein se, että tavarat ovat kutakuinkin järjestyksessä, ja imurointikin tuo heti siistimmän olon. Ketä kiinnostaa, onko lattioita ehditty pestä tai saunaa jynssätä. Niitä voi putsailla vaikka sitten ensi vuoden puolella.

5) Lähde jouluksi muualle

Kuka pakottaa viettämään joulua kotona? Pakkaa kimpsut ja kampsut ja lähde sukulaisiin tai nappaa viime hetken äkkilähtö etelään. Se tosin verottaa aika lailla remonttibudjettia, mikä ei kyllä ole hyvä juttu…

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share