Sähköjohdot vanhaan taloon pintavetoina

Perinteinen valokatkaisin ja tapetoitu sähköjohto pintavetona

Vanhoissakaan taloissa ei taida olla enää kovin yleistä asentaa sähköjohtoja perinteisesti pintavetoina ja tapetoida johtoja. Moni tekee sisäseinille koolaukset ja piilottaa johdot levyjen alle. Levyjen takana johdot ovatkin nätisti piilossa, ja tapetointi on helppoa. Toisaalta taas tapetilla peitetyt, pintavetoina vedetyt johdot tuovat perinteistä tunnelmaa. Tapetointi on silloin hankalampaa, muttei mahdotonta. Kerron tässä postauksessa, miksi päädyimme laittamaan sähköjohdot perinteisesti pintavetoina ja tapetoimaan ne sekä miten kaikki käytännössä tehtiin.

Perinteiset pistorasiat ja tapetoidut sähköjohdot pintavetoina

Miksi päädyimme asentamaan johdot pintavetoina?

Talon edelliset, modernit kytkimet ja pistorasiat eivät mielestämme sopineet talon henkeen. Toiset ovat sitä mieltä, että sähkökalusteet saavat tyyliltään kertoa asennusajankohdastaan, koska eihän vanhoissa taloissa sellaisia alun perin ollut ollenkaan, mutta omaa silmääni moderni muotoilu häiritsi pahasti. Niinpä päätimme lähteä perinteiselle linjalle: Renovan mustat sähkökalusteet ja sähköjohto pintavetona, mutta piiloon tapetin alle.

Aiemmin sähköjohdot oli asennettu pintavetoina pinkopahvin ja tapetin päälle, mutta pinkopahvi oli pahasti rutussa, ja halusimme tilalle huokolevyn muun muassa siksi, että lämpö pysyisi paremmin sisällä. Edelliset pinkopahvit eivät olleet kovin vanhoja, joten niiden säilyttämistä ei tarvinnut harkita historiasyistä. Koolauksia ja kipsilevyjä emme harkinneet, koska jo entisestään pienet huoneet olisivat pienentyneet liikaa.
Perinteinen jakorasia ja tapetoitu sähköjohto pintavetona

Miten johtojen asennus käytännössä tapahtui?

Laitoimme suurimman osan johdoista piiloon katto- ja jalkalistojen alle, jotta tapetoitavia johtoja olisi vähemmän. Niinpä tapetoitavaksi tuli vain pystysuoria pätkiä. Vedimme johdot itse sähkömiehen hyväksyttyä suunnitelman, ja lopussa sähkömies kävi tekemässä kytkennät. Vaikka sähköön liittyvät remonttihommat aluksi vähän jännittivät meitä amatöörejä, perusperiaatteet olivat tuttuja jo eteisestä ja kuistilta, joihin molempiin aikoinaan vedimme johdot.

Kun huokolevyt oli saatu paikoilleen, hankimme metallivahvisteista johtoa, joka on tarkoitettu nimenomaan pintavetoihin. Metallivahvisteen ansiosta se kiinnittyy suoremmin kuin leprumpi muovijohto. Johto kiinnitettiin seinään metallisilla y-kiinnikkeillä. Y-kiinnike jää nätimmin tapetin alle kuin muoviset kiinnikkeet, joita nykyään usein käytetään.

Sähköjohtojen y-kiinnikkeet

Kiinnitetyn sähköjohdon pää kannattaa samalla kuoria valmiiksi sähkömiestä varten, jottei tapetoitua johtoa tarvitse ruveta riuhtomaan ja samalla tule vahingossa revittyä tapettia. Muista myös jättää sähköjohtojen päihin tarpeeksi pitkät varat kytkentöjen tekemiselle, koska liian lyhyt johdonpää tarkoittaisi homman aloittamista alusta.

Miksi juuri Renovan sähkökalusteet?

Haaveilimme aluksi Fontinin posliinisista sähkökalusteista, joita saa muun muassa Domus Classicasta. Niiden hinta oli kuitenkin sen verran suolainen, että budjettimme tuli vastaan. Renovan kalusteet ovat nekin kalliimpia kuin modernit perusneliöt, mutta ulkonäön vuoksi päätimme, että näihin panostetaan. Jotkut pitävät Renovia liian muovisen näköisinä, mutta omasta mielestäni ne ovat ihan hyvä vaihtoehto.

Miten johdot tapetoitiin?

Aiemmin eteisessä teimme johtoihin perinteiset mutkat siten, että johto kulki ensin listan vieressä ja teki sitten mutkan kytkimelle tai pistorasialle. Mutkat osoittautuivat kuitenkin helvetillisen vaikeiksi tapetoida, joten tällä kertaa halusimme kaikkien johtojen kulkevan suoraan. Niinpä laitoimme ne kulkemaan sen verran kaukana listasta, että kytkin mahtuu listan viereen mukavasti.

Perinteinen sähkökytkin ja tapetoitu sähköjohto pintavetona

Kun johto oli paikoillaan, napautimme vielä vasaralla y-kiinnikkeiden päälle, jotta kiinnikkeen reunat eivät jääneet törröttämään ja rikkomaan tapettia. Sitten leikkasimme tapetista noin viiden sentin levyisen ja tapetoitavan johdon mittaisen suikaleen, joka liisteröitiin ja painettiin kiinteästi johdon päälle. Suikaleen on oltava tarpeeksi leveä, jotta se tarttuu paitsi johtoon, myös reunoistaan seinään. Perinteinen paperitapetti toimii tässä hyvin, koska ohuena se muotoutuu hyvin johdon ympärille. Sen jälkeen otimme kokonaisen vuodan normaalin tapetointijärjestyksen mukaisesti ja mittasimme, missä kohdassa vuotaa johto tulee kulkemaan. Siihen kohtaan leikkasimme tapettiveitsellä viillon tai oikeastaan johdon levyisen kolon, jotta tapetti asettuu kauniimmin johdon vierelle, eikä kiipeä sen päälle. Tämä on vähän makuasia, joten kannattaa kokeilla ja etsiä oma tyyli. Tärkeää on, ettei kolo ole liian leveä, jotta tapetin reunat eivät jää liian kauaksi johdosta.

Perinteinen pistorasia ja tapetoitu sähköjohto pintavetona

Tämän jälkeen vuota liisteröitiin normaalisti ja kiinnitettiin seinälle siten, että johto tuli kolon kohdalle ja tapetin reunat asettuivat nätisti johdon vierelle. Itse emme kamalasti stressanneet tapetin kuvion asettumisesta, koska kuviollisessa tapetissa kuvion sekaantumista ei juuri huomaa.

Vaikeimpia olivat paikat, joissa oli saman vuodan kohdalla useampaa sähköjohtoa ja vielä vastassa nurkka tai vesiputki. Kannattaa tapetoida kaverin kanssa, tai ainakaan minä en olisi selvinnyt vaikeimpien paikkojen tapetoinnista yksin.

Perinteinen valokatkaisin ja tapetoitu sähköjohto pintavetona

Mitä ottaa huomioon sähkömiehen kanssa?

Parasta olisi etsiä käsiinsä sähkömies, joka ymmärtää perinnekorjaamisen päälle. Muuten kannattaa olla mukana ja vahtia, että kaikki tehdään niin kuin on sovittu. Krouvimpi sähkömies ei välttämättä ymmärrä, että kauneus on vanhan talon remontoinnissa arvo sinänsä. Voi tulla väärinkäsityksiä ja käydä esimerkiksi niin kuin meille, että sähkömies laittaakin jakorasian eri kohtaan kuin olit suunnitellut ja paljaat johdot jäävät ikävästi näkymään listan ja jakorasian väliin. Pidä myös huolta, että kytkimien ja pistorasioiden koteloiden reunat tulevat asentaessa hieman johdon päälle, jotta tapetin reuna ei jää repsottamaan kotelon raosta.

Kaiken kaikkiaan on kuitenkin sanottava, että meille on osunut asiallisia sähkömiehiä. Varsinkin ensimmäisten itse tehtyjen vetojemme kanssa saimme sähkömieheltä kullanarvoisia vinkkejä ja neuvoja.

Perinteinen valokatkaisin ja tapetoitu sähköjohto pintavetona

Mitä tuli tehtyä ja kannattiko?

Olen sittemmin käynyt talossa, jossa näin uskomattoman kauniisti tapetoidun sähköjohdon, jonka rinnalla oma tapetointini punastuu häpeästä. Jos ei kuitenkaan vertaile muihin, olen tapetoituihin sähköjohtoihini enemmän kuin tyytyväinen. Koska koolauksia ei haluttu, tämä oli olosuhteisiin nähden paras ratkaisu. Johtojen vetäminen itse pienensi kustannuksia, ja koska edellisestä remontista oli jäänyt  kytkimiä ja pistorasioita yli, tällä kertaa jouduimme maksamaan lähinnä vain kytkentätyöstä.

Miten teillä muilla on ratkaistu sähköjen veto vanhaan taloon? Kerro myös, jos sinulla on omia vinkkejäsi sähköjohtojen tapetointiin!

Lue lisää

12 comments

 1. Tosi nätit teitte, ja hyvää jälkeä!
  Tykkään tosi paljon vanhojen talojen pintavedoista, ja teillä on kyllä varsinainen mallisuoritus. Renova myös erittäin jees.

  Meillä myös vanhaan taloon oli laitettu Renovat sähköremontin myötä, ja kiittelemme siitä edelleen entistä omistajaa. Yksityiskohdat on tärkeitä. 🙂

  1. Mä olen täysin samaa mieltä tuosta, että yksityiskohdat ovat tärkeitä. Toisaalta elämän realiteettien vuoksi niissä joutuu tekemään joskus kompromisseja. Huomaan että yksityiskohdissa myös silmä kehittyy, mitä enemmän näkee vanhoja taloja.

 2. Oikein kivalta näyttää. En tähän tyyliin olekkaan aiemmin törmännyt, laitetaan korvantaakse. Olin ajatellut käyttää tulevassa menontissa pintavetoon punottua sähköjohtoa mutta se taitaa olla aika tyyris. Onneksi on vielä aikaa pohtia ja tutkia vaihtoehtoja.

  1. Minäkin haaveilin ensin posliinisähkökalusteista ja punotusta johdosta, mutta hinta tuli vastaan. Toisaalta sähkömiehemme myös sanoi, ettei kaikkia vetoja olisi pystynyt tekemään punotulla johdolla. En nyt tarkemmin muista mitä hän tarkoitti, koska en ole mikään sähköasennusten asiantuntija. Lisäksi aloin miettiä, että kun talomme on vasta 20-luvulta ja sähköt ovat todennäköisesti tulleet tänne jonkin verran myöhemmin, punotut johdot eivät olisi tainneet sopia talon henkeenkään.

 3. Tulin toista kertaa kurkkaamaan, josko nyt kuvat näkyisivät minullekin – ja näkyivät! Mahtavaa jälkeä, ja juttusi tuli meille kuin kreivin aikaan! Ollaan ihan samojen asioiden äärellä torpalla juuri nyt – ja vertailtu hintoja. Me päädytään todennäköisesti posliinisiin, mutta tilataan ne valmistusmaasta Espanjasta (kiitos sulle vinkistä!), jolloin saadaan ne halvemmalla. Lisäksi tingitään todella paljon määrästä, eli huoneisiin tulee suht vähän töpseleitä. Pieni kolaus omatuntoon ulkomailta tilaaminen, mutta jätettiin me onneksi mallikappaleiden kautta vähän suomalaiseenkiin kauppaan tulovirtaa 🙂 Meinattiin sitten johdot vetää ihan normijohdoilla – MUTTA kirjoituksesi ja mahtavat kuvasi saivat muuttamaan tätä suunnitelmaa: eli nyt metallivahvisteisia ja noita kauniita y-kiinnittimiä kiitos!

  Lämmin kiitos – ja hienoa jälkeä!

  1. Sain vihdoin selville kuvien ongelman – Safari ei suostunut näyttämään niitä kuvia, joiden tiedostonimessä oli ääkkösiä, joten latasin kaikki sellaiset kuvat uudestaan. Hyvä että nyt näkyy! Kiva että mun vinkistä ja postauksesta on ollut teille hyötyä! Meillä kaatui se Espanjasta tilaaminen muistaakseni siihen, että kun sähköasiat oli meille täyttä hepreaa aluksi, ei oikein tiedetty mitä kaikkea tarvitaan ja lopulta oli helpompaa hoitaa homma sähkärin kautta. Toiseksi minä taas halusin paljon pistorasioita ihan käytännön kannalta ja vähän lisättiin valoktkaisijoitakin, mutta teillä on tietysti vähän eri tilanne kun kyseessä on vapaa-ajan asunto. Tsemppiä teille sähköistykseen, jään innolla odottamaan millainen tulee!

 4. Meilläkin on 20-luvun talo, mutta sähköt on jo alunperin vedetty piiloon. Eli mies uurasti ja veti uudet johdot vanhoihin putkiin. Sähkökalusteeksi tuli renovat myös. Yläkertaan joutuu jotain vetämään pintaankin ja oli kiva nähdä,että niinkin johdot näyttävät tapetoituna tosi hyvältä 🙂

 5. Mullakaan ei näy kuin kaksi kuvaa 🙁 Kuvat 1, 2, 4, 5, 6 ja 7 ei näy ollenkaan, mikä on tosi harmi, koska mielelläni olisin tiiraillut johtoja. Meillä on sähköjen uusiminen kesällä edessä ja vielä on niiiin moni pohdinta auki… Kiitos, sun blogia on kiva seurata!

  1. Mitä selainta käytät? Luulin, että ongelma olisi poistunut, kun muutin kuvien tiedostonimet sellaisiksi, ettei niissä ole ääkkösiä. Tutkin vielä asiaa, mutta tieto selaimesta auttaisi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share