Sauna kuuluu pihalle

Saunatarvikkeita ja öljylamppu.

Elämämme helpottui huomattavasti, kun taloon saatiin kunnollinen kylpyhuone ja suihkukaappi. Ennestäänkin talossa oli pieni vanha suihkukaappi vessassa, mutta käyttömukavuudeltaan se ei ollut kovin korkeatasoinen. Kun lasta pesi miniluokan suihkukaapissa, kyynärpäät osuivat seinämiin tuon tuostakin, ja lopulta kaappi kirjaimellisesti romahti päälleni eräällä ikimuistoisella suihkureissulla.

Nainen kylpytakissa saunapolulla.

Peseytymiseen tuo kuitenkin huomattavasti lisää mukavuutta ja pelivaraa pihasauna. Puhumattakaan tunnelmasta. Ja saunan on oltava nimenomaan ulkosauna. En näkisi mitään järkeä tuoda talomme muutenkin pieniin neliöihin sisäsaunaa, pihasaunassa kun on paljon turvallisempaa lutrata vedellä vanhan talon rakenteiden kannalta ja loiskutteluun on myös enemmän tilaa.

Saunatarvikkeita.

Meillä mies käy saunassa lähes joka päivä, mutta itse saunon harvemmin. Silti elämä ilman saunaa olisi kamalaa. Missä lapset sitten lotraisivat vedellä ja uittaisivat kumiankkojaan? Minkälainen olisi joulu ilman joulusaunaa? Ja minne mentäisiin raskaan remonttipäivän jälkeen, kun ollaan päästä varpaisiin liassa ja pölyssä?

Lasten uimatarvikkeita kiulussa.

Talvisessa iltahämärässä saunapolulle voi asetella ulkotulia, jotka johtavat ihanaan lämpöön. Ja kesällä saunalle voi hilpaista vaikka Aatamin asussa, kun naapureita ei ole näkemässä. Kesäiltana saunan ulkopuolella istuessa voi kuunnella vaikka kuikan huutoa pellolta, käen kukkumista tai koiran haukkumista jostakin kaukaa metsän takaa. Saunan edessä istuessa tulee myös usein katseltua pihaa ja taloa ja suunniteltua tulevia töitä.

Saunatarvikkeita, myrskylyhty.

Lastenkaan kanssa ulkosauna ei ole hankala, kun vain pukee lapset tarpeeksi lämpimästi ulkomatkalle. Voisi tietysti olla helpompaa, että pikkupiltit saisivat kirmata saunan jälkeen suoraan yöpaitasillaan petiin, mutta uskon heillekin jäävän hyviä muistoja, kun saunan jälkeen hiivitään sisään kirkkaan tähtitaivaan alla pakkasen naristessa jalkojen alla.

saunapolku, ulkotulia.

Vanha saunamme on kuitenkin kovin ahdas ja sijaitsee samassa rakennuksessa pannuhuoneen kanssa. Haaveilen uudesta pihasaunasta, joka olisi oma erillinen hirsimökkinsä ja jossa olisi saunan lisäksi tilaa majoittaa vieraita ja istua iltaa. Siihen kuuluisi pieni terassi, jossa voisi kesällä nauttia ilta-auringon viime säteistä. Ja elokuussa iltojen pimetessä voisi terassin kaiteelle ripustaa tunnelmavalot ja sytyttää myrskylyhtyjä.

Joko sinulta löytyy täydellinen sauna vai minkälaisesta haaveilet?

Lue lisää

7 comments

 1. Ah…pihasauna. Onkin aikaa, kun olen pihasaunassa käynyt….täällä rivitalon piellä pihalla sauna ei oikein mahdu olemaan.::)

 2. Pihasauna on hyvä juttu. Liian usein vanhoihin taloihin on väkis in laitettu huonolla suunnittelulla sisäsauna ja ongelmiahan siitä seuraa. Olemme juuri muuttaneet taloon jossa on sähkösauna… Mutta tonttimme rajoittuu rantaan ja pihalle saa rakentaa pienen saunan. Olemme ajatelleet hyvin vaatimatonta eli ei vedetä sähköjä ja vesi kannetaan järvestä.

  1. Sauna rantatontilla kuulostaa mahtavalta! Voipi jäädä sähkösauna sen jälkeen vähälle käytölle 😉

 3. Aah, sauna. 🙂 Jos ja kun saan sen oman blogini käyntiin, tämä on juuri se aihe. Olin pitkään ilman omaa saunaa, mutta viimeisimmässä muutossa oli kaksi kriteeriä: terassi/parveke ja oma sauna. Nyt on molemmat. Tosin pieneen sähkökiukaaseeni on ujutettu kaksi vastusta ja sen kivimäärä on aika iso kokoon nähden, mikä taas on suoraan verrannollinen lämmittämiseen kuluvaan aikaan. Toiveeni seuraavan kämpän suhteen on siis täsmentynyt: puolessa tunnissa lämpiävä sauna. Puulämmitteinen olisi tietysti ”se oikea”, mutta kaupunkioloissa (ja kaltaiseltani kermapyllyltä, joka ei taida osata sytyttää edes saunan pesään tulta) taitaa jäädä haaveeksi.

  1. Meillä taas on saunan kokoon nähden liian iso kiuas, joten pitää olla todella tarkkana lämmittämisen kanssa, ettei saunassa ole yhtäkkiä 90 astetta lämmintä. Huuh… Siis puulämmitteinen, minkä kanssa ei ole niin eksaktia se lämmitys.

 4. Hello there, I discovered your site by means of Google while looking for a related subject, your web site got here up, it
  seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, just was aware of your blog thru Google, and found that it is really informative.
  I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate should you
  continue this in future. Lots of other people shall
  be benefited out of your writing. Cheers!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share