Tänään oli vähän huono päivä

Kumisaappaat

Tiedätte varmaan tunteen: työt eivät suju, selkää särkee ja vaatteetkin näyttävät päällä jotenkin kutistuneilta. Tekee mieli murjottaa tai äksyillä kaikille, eikä epämääräiseen huonoon oloon tunnu auttavan yhtään mikään. Huonoja päiviä sattuu meille kaikille, ja niin kuin varmaan arvaat, itselläni on juuri nyt ollut sellainen. Ilman, että olisi tapahtunut mitään sinänsä kauheaa, tietyt työasiat, hommien etenemättömyys sekä omat surkeat ajatuskulut ovat saaneet mielen matalaksi.

Koivu ja kivi

Takuuvarma keino saada oloa ainakin vähän paremmaksi on lähteä kävelylle. Kirjoitinkin jo kävelemisen mahtavista vaikutuksista aiemmin, ja kokemukseni vakaalla rintaäänellä väitän, ettei kunnon kävelylenkiltä koskaan palaa kotiin yhtä kurjissa mielentiloissa kuin mitä sinne lähti. Parasta on, jos voi kävellä luonnossa. Lintujen laulu, vihreät sammalet, tuulen humina puissa ja lehtien kahina jaloissa ovat parasta mielialalääkettä. Eikä tämä ole mikään mielipidekysymys, nimittäin luonnon terveysvaikutuksista on olemassa paljon tutkittuakin tietoa.

Toinen keinoni torjua alakuloa on tehdä jotain luovaa. Minulle toimii yleensä parhaiten valokuvaus, koska siihen ei tarvita suuria alkuvalmisteluja mutta sen tulokset ovat heti nähtävissä. Valokuvaamalla myös näkee arkielämän kauniita puolia ihan uudella tavalla, ja se saa keskittymään yksityiskohtiin. Muutoin haavanlehdet ovat vain haavanlehtiä, mutta jos saa vangittua kauniin syysauringon haavan keltaisilla lehdillä onnistuneessa lähikuvassa, ne muuttuvat joksikin vähän isommaksi.

Metsätie

Kolmas hyvä konsti on tehdä jotain konkreettista, joka saa ajatukset pois huonon tuulen syistä. Ruuanlaitto toimii hyvin, jos siihen saa keskittyä rauhassa, eikä ole kiire minnekään. Toinen hyvä konkreettinen keino on remontointi. Toki remontointi itsessään on usein stressin ja pahan mielen lähde, jos hommat eivät suju, ja valmista olisi pitänyt olla jo jouluna. Mutta jälleen kerran, jos saa tehdä rauhassa, on mukava keskittyä itse tekemiseen ja nähdä, miten talo tulee pala palalta valmiimmaksi. Hiukan samalla tavalla toimii myös puutarhanhoito. Kasvit saavat hoivaviettini heräämään ihan eri tavalla kuin esimerkiksi muiden ihmisten vauvat saavat (omani toki ovat saaneet äidillistä hoivaa osakseen). Ja kun pihalla on rehkinyt niin, että ajantaju katoaa, ovat myös huolet aika takuuvarmasti hiukan kutistuneet.

Sammaloitunut kivi

Jos huonona päivänä on illalla vielä hitusen energiaa, saatan joogata. Siitä tulee aina parempi mieli, mutta jotenkin jooga vaatii myös melko virkeän mielen, joten aivan sohvallekaatumiskunnossa sitä ei tule tehtyä. Niissä tilanteissa on vain paras antaa periksi, laittaa suoratoistopalvelusta oma lempisarja pyörimään ja paeta pahaa maailmaa (tai ainakin oman elämänsä senhetkisiä kurjia puolia). Minulla on aina ollut taipumus uppoutua joskus syvällekin fiktion maailmaan, ja mitä kauempana sarjan tapahtumat ovat omasta elämästä, sen parempi. Kirjat ovat hyviä myös, mutta toimivat huonommin väsyneisiin ahdistustiloihin.

Mitä sinä teet silloin, kun on huono päivä?

Lue lisää

4 comments

    1. No heh, tuo kuuluu toki munkin keinovalikoimaan 🙂 Mutta ei nyt liikaa parane mässäillä kuitenkaan.

  1. Lähden ulos. Tai järjestelen kaappeja ja laatikoita (tämä on tosi hyvä keino rauhoittaa ajatukset). Luen. Yleensä on hyvä tehdä jotain yksin vähän aikaa…:-) .

    1. Tämä taitaa olla aika vahvasti ihmistyyppikysymys. Itse en ole kovinkaan järjestelmällinen, joten kaappien järjestely ei mulla toimisi. Tai saan toki hyvän mielen itselleni, jos joskus saan aikaiseksi siivota ja järjestellä, mutta tarvitsen siihen aika energisen mielentilan. Mutta onneksi meitä ihmisiä ja keinoja on monenlaisia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share