Tapetin valinta vanhaan taloon

Yksi vaikeimmista asioista remonttia tehdessä on valintojen tekeminen. Ja erityisen vaikeaa valitseminen on silloin, kun pitäisi päättää tapeteista. Ihanuuksia on olemassa vaikka minkälaisia, mutta kun pitäisi löytää sopiva tapetti juuri tiettyyn tilaan, sen oikean valitseminen ei olekaan niin helppoa.

Meillä ollaan juuri valmistelemassa ensi kesänä tehtävää keittiöremonttia. Alun perinhän keittiö piti rempata jo viime kesänä, mutta suunnitelmissa tuli mutkia matkaan ja päätimme lykätä projektia vuodella. Nyt vajaa vuosi lykkäyspäätöksen jälkeen voin vain lähettää kiitoksen korkeammille voimille sen hetkisestä viisaudestamme, nimittäin tällaiseen projektiin liittyy suunnittelutyötä ihan mielettömästi, eikä ylimääräinen vuosi ole ollut siinä suhteessa yhtään haitaksi.

Viime aikoina asialistan kuumimpana kohtana ovat olleet tapetit. Eräässä verkkokaupassa kun oli ale, jonka ansiosta pystyimme säästämään tapettivalinnassa satasia. Lopullisen päätöksen tekeminen oli kuitenkin vaikeaa. Valinnan olisi syytä olla sellainen, ettei moneen vuoteen tarvitse tapetoida uudestaan. Eikä pelkästään rahan takia vaan ennen kaikkea siksi, että me ei olla mitään remppa-Niiloja, jotka harrastaisivat kotinsa jatkuvaa uusimista ihan huvikseen.

Ensimmäinen kysymys vanhan talon remontoijan tapettivalinnoissa kuuluu: paperitapettia vai ei? Itse en ole mikään rakennustekniikan asiantuntija enkä edes niin kamalan kiinnostunut asioiden teknisestä puolesta, joten olen katsonut parhaaksi tehdä niin kuin viisaammat sanovat. Muovit eivät kuulu vanhaan taloon, joten meillä on pelkästään paperitapetteja.

Oikeastaan tämä linjanveto on ollut myös tietynlainen helpotus. Valikoima kaventuu, mutta rajallisesta valikoimasta valintojen tekeminen helpottuu. Lisäksi juuri perinnetapetit ovat visuaaliselta ilmeeltään sellaisia, että ne miellyttävät omaa silmääni parhaiten. Uudemmissa malleissa on aina jotain liian nykyaikaista myös designissa.

Paperitapeteissa on se huono puoli, että ne eivät kestä hankaamista. Niinpä seinille päätyvät tahrat ovat ikuisia. Lapsiperheessä uudenkaan tapetin likaantumiseen ei mene montaa viikkoa, kun perheen tahmatassut ovat jo käyneet asialla. Pari viikkoa sitten jopa löysin meiltä yhden huoneen seinästä värikynällä piirrettyjä viivoja. Syyllisen mukaan ne olivat ihan vahinko, ei yhtään tarkoituksella tehty. Mutta siltikin: ei kiva!

Olen pähkäillyt niin, että ongelmaan ei ole muuta ratkaisua kuin valita mahdollisimman kuviollisia tapetteja. Niissä kun tahrat eivät näy. Mutta minkälaisia kuvioita? Tummat sävyt houkuttelevat, mutta jos huone on pienehkö ja ikkunat antavat pohjoiseen ja itään, ei tummuuden kanssa kannata liioitella. Lisäksi pienessä huoneessa eivät toimi monet sellaiset upeat tapetit, joiden kuviot pääsevät oikeuksiinsa vasta isona pintana. Sitten on vielä sekin pelko, että jos valitsee liian suositun tapetin, alkaako se muutaman vuoden päästä tuntua yhtä tunkkaiselta kuin Marimekon Unikko-kuosi suosionsa pahimpina vuosina?

Miten se lopullinen valinta sitten saatiin tehtyä? Järjestin tapettien näytepaloista keittiön seinälle näyttelyn, ja vuorotellen kukin perheenjäsen sai kertoa suosikkinsa. Uusia vaihtoehtoja haravoitiin ennakkoluulottomasti, mutta lopulta päädyttiin siihen samaan, johon rakastuin jo vuosi sitten ensisilmäyksellä. Siinä on oikeat värit, se on tumma muttei liian ja sen kuvion rauhallisuus miellyttää silmää. Päätös tehtiin ennen kaikkea tunteella. Järjen äänen kriteerit täyttäviä vaihtoehtoja oli useampia, mutta vain siitä yhdestä valitusta tuli sekä isännälle että minulle sellainen tunne, että tämä on se oikea.

Remppa pyörähtää käyntiin huhtikuun lopulla, joten toivon mukaan jo toukokuussa tapettia saadaan seinille ja pääsen esittelemään, mikä kaunokainen meille valittiin!

Lue myös tämä: Tee itse tapettiliisteriä vehnäjauhoista

Lue lisää

2 comments

  1. Meillekkin on remontti tulossa puolen vuoden päästä. Nyt jo katselen tapetteja ja lattioita. Se on totta että lapsiperheessä ei pysy puhtaana pitkään.

    1. Hyvä katsella vaihtoehtoja hyvissä ajoin etukäteen! Paljon helpompaa sitten se toteuttaminen, kun ei tarvitse siinä vaiheessa enää miettiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share