Tee itse tapettiliisteriä vehnäjauhoista

vehnäjauholiisteri

Jos haluaa tapetoida vanhan talon seinät hengittävällä paperitapetilla, myös tapettiliisterin olisi oltava hengittävää. Kaupan liisterien koostumuksesta voi olla vaikea saada selkoa, enkä ainakaan itse ole onnistunut saamaan kysymyksilleni rautakaupasta kovin kattavia vastauksia heidän myymiensä tapettiliisterien hengittävyyteen liittyen. Niinpä olemme päättäneet tehdä liisterit itse vehnäjauhosta, ja kaikki talomme tapetit onkin tähän mennessä tapetoitu tällä itse valmistetulla liisterillä.

Ensimmäistä kertaa vehnäjauholiisteriä keitellessäni olin aika epävarma, voivatko tapetit oikeasti pysyä näin yksinkertaisella keitoksella seinässä ja ennen kaikkea, osaanko tehdä liisterin oikein. Mutta pelko pois! Liisterin tekeminen on oikeasti tosi helppoa, ja mikä parasta, paksuuden vaihtelu tai edes pieni pohjaan palaminen ei haittaa, vaan kaikki liisterisatsit on tullut onnistuneesti käytettyä ja tapetit ovat edelleen suorassa seinillä. Vehnäjauholiisteri on lisäksi puoli-ilmaista, ja ainakin minua miellyttää liisterin muovittomuuden lisäksi ajatus myös siitä, että saa remontoinnissa tehtyä jotain alusta pitäen itse ja pienellä budjetilla.

vehnäjauholiisteri

Liisterin sekoitussuhde on 1 osaa vehnäjauhoja ja 9 osaa vettä. Selvyyden vuoksi käytän alla olevassa ohjeessa mittakaavana desilitroja, mutta voit tehdä kerralla niin suuren tai pienen määrän kuin haluat, kunhan suhdeluku säilyy samana.

Tapettiliisteri vehnäjauhoista

1 dl vehnäjauhoja

9 dl vettä

Lämmitä isossa kattilassa ensin 8 dl vettä. Sekoita veden kuumetessa pienemmässä astiassa vehnäjauhot + 1 dl kylmää vettä vispilällä vatkaten siten, ettei jauhoihin jää klimppejä. Kun vesi kattilassa alkaa kiehua, kaada vehnäjauho-vesiseos mukaan ohuena nauhana keitosta koko ajan vispilällä sekoittaen. Käännä levy pienemmälle. Tämän jälkeen et voi poistua keitoksen luota enää lainkaan, koska sinun on koko ajan vispattava keitosta pohjia myöten, muuten se palaa pohjaan. Kun keitos kiehahtaa, voit siirtää kattilan pois levyltä ja liisteri on valmista.

Liisterin valmistumisen tunnistaa siitä, että se on muuttunut paksuksi ja kiisselimäiseksi. Joissakin ohjeissa kehotetaan keittämään liisteriä 10 minuuttia, mutta omasta mielestäni se ei ole tarpeen, vaan keitos muuttuu kiisselimäiseksi jo heti kiehahdettuaan. Kymmenen minuutin keittoaika vain saa kiisselin palamaan pohjaan. Jos haluaa keitellä pidempään, ei missään nimessä tarkoituksena ole keittää siten, että seos kuplimalla kiehuisi, vaan haudutella hiljaa.

Jätä keitos jäähtymään hetkeksi. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla täysin jäähtynyttä ennen kuin voit tapetoida, vaan lämminkin liisteri käy. Ennen tapetoimista poista keitoksen pinnalle syntynyt kuori.

vehnäjauholiisteri

Jos kaikesta varovaisuudesta huolimatta liisterissä sattuisi olemaan pieniä klimppejä tai pohjaan palamisen merkkejä, omasta kokemuksesta voin kertoa, että ei haittaa. Isommat klimpit kannattaa toki onkia pois, mutta en ole koskaan huomannut, että pienet epätasaisuudet liisterissä olisivat vaikuttaneet tapetointitulokseen.

Liisteri kannattaa säilyttää viileässä, koska huoneenlämmössä se pilaantuu nopeasti ja alkaa haista. Muutenkin se säilyy hyvänä vain pari päivää, joten kannattaa keitellä kerralla vain päivän tai parin satsi.

Lue lisää

4 comments

  1. Ihan loistava kirjoitus! Tältä seisomalta sanon, että me teemme myös liisterit itse, vaikken tähän ollut ennen ajatellut ryhtyä. Hengittävää liisteriä kai myydään noissa perinnematskuja myyvissä kaupoissa, mutta tuleehan tuo itse keittely ihan älyttömän paljon halvemmaksi, kun jauhotkin voi kauppareissulla ottaa marketista. Kiitos kun kannustit ja kerroit, että se ei oikeasti ole vaikeaa, sillä tämä luulo tässä ehkä vielä itsellä on häilynyt mielessä.

    1. Tuo äskeinen kommentti tuli Pilviltä Villa Idurista, jostain syystä viesti ei lähtenyt, kun täytin toivotut nimi- ja spostikentät…

      1. Ihanaa että jaksoit silti kommentoida! Mulla on jo pää täynnä harmaita hiuksia tän kommentointiongelman takia, en vaan löydä syytä, mistä se johtuu… Mutta itse asiaan: juu, rohkeasti vaan liisteriä keittämään! Me kun asutaan syrjässä niin tuollaiset erikoiskamat kuten hengittävät liisterit pitäisi tilata netistä. Joskus on kiva, kun ainekset löytyvät mistä tahansa lähimmästä kaupasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share