Teetkö sinäkin tulet väärin?

Tuli leivinuunissa.

Lehdissä on nykyään paljon ohjeita tulisijojen käyttöön. Yleensä muistutellaan siitä, miten pitäisi sytyttää puut päältä tai miten polttopuiden pitää olla kuivia (selvähän se). Toisaalta taas nettipalstoilla moni on vakuuttunut, että jokin muu tapa onkin se kaikkein paras. Vaikka yleensä luotankin asiantuntijoiden ohjeisiin, polttopuiden kanssa toimin itsekin joskus vastoin ohjeita käytännön syistä.

Polttopuita pärekorissa.

1) Polttopuut pitäisi tuoda sisälle pari päivää etukäteen lämpenemään

Näin meillä ei toimita, koska sisällä on vain vähän tilaa puille. Pönttöuunin vieressä on puukori pikkuklapeille, mutta leivinuuniin käytettävät halot eivät mahdu minnekään järkevästi. Joskus olen suunnitellut eteiseen puulaatikkoa, joka olisi sopivasti halkojen kokoinen, mutta sekin veisi paljon tilaa.

Niinpä olemme tehneet kompromissin. Puut tuodaan rumassa muovisaavissa sisälle lämpenemään pari tuntia ennen tulen tekoa. On kyllä aivan totta, että lämpimät puut syttyvät paljon helpommin kuin liiterikylmät.

Polttopuita uunin pesässä.

2) Puut pitäisi sytyttää päältä

En ole vieläkään oikein ymmärtänyt, miten tekisin puista päältä sytytettävän keon. Pönttöuuni on sen verran ahdas, että puut tulee asetettua siihen pystyyn. (Jostakin kyllä kuulin senkin, että puut pitäisi laittaa kyljelleen.) Samoin leivinuuniin puut laitetaan siten kuin ne sinne sattuvat mahtumaan. Sytykkeeksi laitetaan sitten vanhoja pahvipakkauksia, kuten kananmunakennoja, sanomalehteä ja joskus tuohtakin sellaisiin rakoihin, mihin sopii. Eli ei niitä puita meillä alta sytytetä muttei kyllä päältäkään vaan jotakin siltä väliltä.

Kirves ja polttopuita.

3) Pellit saa sulkea, kun hiillos on aivan musta

Tätä noudatan tarkasti siinä mielessä, etten koskaan laita peltejä aivan täysin kiinni ennen aikojaan. Sen sijaan laitan peltejä pienemmälle jo melko varhaisessa vaiheessa eli kun sininen liekki on sammunut, mutta hiillos hehkuu yhä. Oikea rako pellissä on helppo arvioida, kun lykkää ensin pellin hetkeksi kiinni ja vetää sitä sitten sentin pari takaisin auki.

Pönttöuuni ja polttopuukori.

4) Puoliksi palaneita hiiliä ei saisi hakata rikki

No ei varmaan kannattaisikaan, mutta meillä tilanne on aina tämä: Kotiin tullaan kiireessä lasten kanssa, tupa on kylmä ja tulet pitää saada äkkiä pesään. Ilta menee härdellissä lasten kanssa, ja kun lopulta muistan tulet, ovat ne palaneet epätasaisesti kohimisen puutteessa. Hiilikökkäreitä täytyy siis välillä vähän hakata.

Hehkuva hiillos leivinuunissa.

5) Uunin edessä lattialla pitäisi olla kipinäpelti

Ikävä kyllä emme vieläkään ole saaneet sellaisia hankittua, koska odotamme huoneiden remonttia. Sammutuspeite meillä sentään on aivan leivinuunin vieressä.

Teen minä kyllä monia asioita lämmittämisen suhteen oikeinkin. Esimerkiksi lämmitän vanhoja uunejamme vain varovasti, koska kovalla kuumotuksella vanhojen tulisijojen pintaan tulee halkeamia. Ja nuohoamisaikataulusta pidän tiukasti kiinni, koska hormiin kertyvä noki voi altistaa nokipalolle.

Miten teillä lämmitetään, sääntöjen mukaan vai soveltaen?

Lue lisää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share